Наявність бомбосховища у всіх об’єктах площею більше 1200 кв.м в Естонії хочуть зробити обов’язковим


13:2109.03.2024

Уряд Естонії дійшов висновку, що наявність бомбосховищ у житлових та громадських будівлях має бути обов’язковою. За оцінками влади, ця вимога збільшить витрати на будівництво нового житла лише на 1-2% і зробить нерухомість привабливішою. Девелопери не погоджуються з цією оцінкою.

Про це йдеться в матеріалі естонського видання ERR.ee, передає Інше ТВ.

За словами міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, спираючись на досвід Фінляндії, де укриття та прихистки є обов’язковими, бомбосховище збільшує вартість будівництва житла лише на 1-2%. Укриття стане обов’язковим для будівель чистою площею понад 1200 квадратних метрів.

“Питання у тому, що робити з тими дозволами на будівництво об’єктів нерухомості, а їх близько 350, які вже видані. У принципі, вони можуть почати будувати, але там не спроектовано укриття та бомбосховища. Разом із забудовниками та Мін’юстом ми маємо знайти правові рішення. Також держава могла б піти їм назустріч у деяких питаннях, щоб внести необхідні поправки”, – сказав Ляенеметс.

У випадку житлового об’єкта укріплені стіни повинні становити не менше ніж 2% від нетто-площі будівлі. Укриття, згідно з планом, має бути оснащений автономним освітленням, окремою каналізацією та водопроводом, а також мати два виходи. Це робить будівництво значно дорожчим, кажуть забудовники.

“Якщо досі стіни підвальних поверхів ми будували завтовшки 20 сантиметрів, то, можливо, доведеться частину стін будувати 40-сантиметровими. А якщо ще доведеться робити приміщення під генератор, сховище палива, будуть ще якісь додаткові вимоги, то сьогодні досить складно сказати, чи це збільшить витрати на 1-2%. Я чомусь підозрюю, що вийде дорожче”, – сказав голова правління Merko Ehitus Eesti Яан Мее.

За його словами, досить складно розрахувати, наскільки збільшиться вартість будівництва, оскільки детальних вимог ще не пред’явлено. Можливо, це будуть укріплені підвальні або гаражні двері, спеціальний вихід у разі обвалу будинку, засоби зв’язку.

У компанії Liven нарікають, що нові вимоги до будівництва житла роблять його менш доступним для населення. Забудовник упевнений, що бомбосховища підвищать ціни на 10%.

“Влада говорить про прямі будівельні витрати. Але ж будинок обмежений за площею, тобто укриття доведеться робити за рахунок іншого приміщення. Якщо підвального поверху не було передбачено, доведеться його побудувати, а це збільшить витрати. Якщо не будуватимеш прихисток під землею, то доведеться зменшувати житлову площу і втрачати дохід. Або заробляти за рахунок інших квартир. Вплив на ціни, я думаю, це чинитиме велике”, – сказав виконавчий директор Liven Андеро Лаур.

У МВС повідомили, що відповідна ухвала про обов’язкову наявність укриття в нових об’єктах нерухомості буде готова восени цього року.

Як повідомляло Інше ТВ, У Латвії займуться бомбосховищами



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube