Диво і надія – маленькі хробачки із Чорнобиля не чутливі до радіації (ВІДЕО)


22:3107.03.2024

Мікроскопічні черв’яки, які живуть у високорадіоактивному середовищі Чорнобильської зони відчуження (ЧЗВ), схоже, не зазнають жодних радіаційних ушкоджень.

Про це повідомляє Science Alert.

Нематоди, зібрані з цієї зони, не виявили жодних ознак пошкодження своїх геномів, всупереч тому, що можна було б очікувати від організмів, які живуть у такому небезпечному місці. За словами дослідників, це не означає, що ЧЗО є безпечною, але, скоріше, черв’яки є стійкими і здатні вправно адаптуватися до умов, які можуть бути несприятливими для інших видів.

Це, на думку групи біологів на чолі з Софією Тінторі з Нью-Йоркського університету, може дати певне уявлення про механізми відновлення ДНК, які одного дня можуть бути адаптовані для використання в медицині.

Після вибуху реактора на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 року територія навколо неї та прилеглого міста Прип’ять в Україні була суворо закрита для відвідування без дозволу уряду. Радіоактивні матеріали, що потрапили в навколишнє середовище, піддають організми вкрай небезпечному рівню іонізуючого випромінювання, значно підвищуючи ризик мутацій, раку і смерті.

Пройдуть тисячі років, перш ніж “Чорнобиль”, як його називають в Україні, знову стане безпечним для проживання людей. Більшість з нас це знає і відповідно тримається подалі. Але тварини… ну, вони не розуміють, що треба триматися подалі. Вони йдуть, куди хочуть, і відтоді зона відчуження перетворилася на дивний вид радіоактивного заповідника для тварин площею 2600 квадратних кілометрів (1000 квадратних миль).

Тести тварин, які живуть у цьому регіоні, показали чіткі генетичні відмінності від тварин, які не живуть там. Але ми ще багато чого не знаємо про вплив катастрофи на місцеві екосистеми.

“Чорнобиль був трагедією незбагненного масштабу, але ми все ще не дуже добре розуміємо вплив катастрофи на місцеве населення, – каже Тінторі. “Чи призвела раптова зміна навколишнього середовища до вибору видів або навіть особин у межах виду, які від природи є більш стійкими до іонізуючого випромінювання?”.

Один із способів отримати уявлення про це питання – подивитися на нематод – мікроскопічних круглих червів, які живуть у різних середовищах існування (в тому числі в тілах інших організмів). Нематоди можуть бути напрочуд витривалими; відомі численні випадки пробудження нематод після тисячоліть, проведених у вічній мерзлоті.

Вони мають прості геноми і живуть коротке життя, а це означає, що за короткий проміжок часу можна вивчити кілька поколінь. Це робить їх чудовими модельними організмами для вивчення цілого ряду речей, від біологічного розвитку до репарації ДНК і реакції на токсини. Саме тому Тінторі та її колеги вирушили на розкопки в Чорнобиль, щоб знайти нематод виду Oschieus tipulae, який зазвичай мешкає в ґрунті.

Вони зібрали сотні нематод з гнилих фруктів, листового опаду та ґрунту в ЧЗО, використовуючи лічильники Гейгера для вимірювання радіації навколишнього середовища та одягаючи захисні костюми від радіоактивного пилу. Дослідники виростили майже 300 зібраних черв’яків у лабораторії та відібрали 15 зразків O. tipulae для секвенування геному.

Ці секвеновані геноми потім порівняли з секвенованими геномами п’яти зразків O. tipulae з інших країн світу – Філіппін, Німеччини, США, Маврикія та Австралії.

Черв’яки з ЧЗО здебільшого були більш генетично схожі між собою, ніж з іншими черв’яками, причому генетична відстань відповідала географічній відстані для всієї вибірки з 20 штамів. Але ознаки пошкодження ДНК радіаційним середовищем були відсутні.

Команда ретельно проаналізувала геном черв’яків і не знайшла жодних доказів масштабних хромосомних перебудов, очікуваних від мутагенного середовища. Вони також не виявили кореляції між швидкістю мутацій черв’яків та рівнем радіації в місці, звідки походить кожен черв’як.

Нарешті, вони провели тести на нащадках кожного з 20 штамів черв’яків, щоб визначити, наскільки добре популяція переносить пошкодження ДНК. Хоча кожна лінія мала різний рівень толерантності, це також не мало жодної кореляції з радіацією, якій піддавалися їхні предки.

Команда може лише зробити висновок, що немає жодних доказів генетичного впливу середовища ЧЗО на геноми O. tipulae.

Але те, що вони знайшли, може допомогти дослідникам з’ясувати, чому деякі люди більш сприйнятливі до раку, ніж інші.

“Тепер, коли ми знаємо, які штами O. tipulae більш чутливі або більш толерантні до пошкодження ДНК, ми можемо використовувати ці штами для вивчення того, чому різні люди частіше за інших страждають від впливу канцерогенів”, – говорить Тінтарі.

“Роздуми про те, як люди по-різному реагують на агенти, що ушкоджують ДНК у навколишньому середовищі, допоможуть нам отримати чітке уявлення про наші власні фактори ризику”.

Нагадаємо, як раніше повідомляло ІншеТВ, в Чорнобилі жаби почорніли, щоб захиститись без радіації (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube