Міжнародні експерти презентували результати роботи над Майстер-планом Миколаєва у 2023 році (ФОТО)


19:4728.02.2024

27 лютого група міжнародних експертів – фахівці відомих компаній з Данії та Італії, COWI та One Works, – представили результати своєї роботи у 2023 році.

Про це повідомили в Миколаївській міськраді, передає Інше ТВ.

Кожна з компаній відповідає за визначену ділянку роботу. Так, COWI працює за такими напрямками: водопостачання та каналізація, енергетика, поводження з відходами. One Works зосереджена на питаннях, пов’язаних з відновленням пошкоджених будівель, екологією, розвитком дорожньої та пішохідної мереж, громадського транспорту тощо.  

Про основні результати роботи команди експертів розповіли Франческа Пінтус та її колега – технічний директор компанії COWI Єспер Каруп Педерсен.

Оцінка пошкоджень, завданих російськими військами

Під час розробки Майстер-плану Миколаєва було проаналізовано 330 громадських будівель та 220 житлових будинків, в яких проживало майже 77 тис. містян. Пошкоджені об’єкти розділили на три категорії – незначні пошкодження, пошкодження фасадів будівель і ті, які не підлягають відновленню.

Дорожня мережа

«Ми провели широкий аналіз транспортної системи. Досліджували різні шари інформації на картах. Це дало можливість зрозуміти поточний стан та можливість нашої участі для її розвитку», – каже Франческа Пінтус.

За словами експерта, значною проблемою є велика кількість ДТП, жвавий трафік вантажного транспорту. Окрім цього, викликами є незадовільний стан мостів, відсутність об’їзних доріг для відводу вантажного транспорту від центру міста, відсутність велосипедної інфраструктури та активних фасадів, відсутність зон з обмеженим рухом транспорту.

При цьому вона акцентувала, що Миколаїв – не автомобільно орієнтоване місто, а широкі смуги дозволяють перепланувати дороги.

Фахівці пропонують такі кроки, як будівництво додаткових мостів та об’їзної дороги за межами міста, виділення смуг для мікромобільності та громадського транспорту, створити зони зі швидкістю 20-30 км/год, збільшити кількість пішохідних переходів для підвищення  безпеки.

Пішохідна мережа

«Ми проаналізували, як використовуються пішохідні маршрути, та підготували пропозиції щодо того, як змінити інфраструктури, аби вона була більш доступною», – повідомила Франческа Пінтус.

Основні виклики – незадовільна якість пішохідної інфраструктури, часті дорожньо-транспортні пригоди на переходах, спільний простір між транспортними та пішохідними потоками.

Можливості – заплановані програми з безпеки дорожнього руху, існуючі дороги можуть вмістити мережі м’якої мобільності та активний фасад, ходьба є популярною серед мешканців міста.

Стратегічні кроки: сприяння створенню гнучких та адаптивних громадських просторів та впровадження концепції міста, орієнтованої на потреби пішоходів.

Громадський транспорт

Експерти вважають, що райони між собою не достатньо добре сполучаються, деякі маршрути дублюють один одного, а стан транспорту залишає бажати кращого. Окрім того, проблемою є відсутність інтегрованої системи продажу квитків.

Експерти бачать такі можливості, як здатність реалізації коридорів масового швидкісного транспорту, широкі можливості для розвитку мережі водного транспорту для пасажирів. Для цього пропонуються такі кроки, як запровадження зручної системи оплати за проїзд, впровадження транспортних хабів для забезпечення ефективних мультимодальних сполучень та забезпечення сервісу на вимогу для районів з низьким попитом.

Екологія

Експерти проаналізували зелені насадження, їх зв’язок з системою річок і прикордонних ландшафтів. Вони дійшли висновку, що у Миколаєві є багато історичних, природних та лісових зон, які необхідно зберегти.

У свою чергу, Єспер Каруп Педерсен відзначив необхідність покращення послуг з водопостачання та водовідведення, впровадження ефективної системи поводження з відходами, розвиток енергетики з урахуванням директиви ЄВ.

«Ми приділяємо велику увагу питанням води, енергії та відходам, оскільки вони відіграють важливу роль у життєдіяльності міста. Європейська спільнота висуває певні стандарти для їх вирішення. Від того, як це відбуватиметься, також впливатиме на вступ України до Євросоюзу», – зазначив Єспер Каруп Педерсен.

Враховуючи наведене вище, експерти розробили низку проєктів, покликаних покращити ситуацію в кожній з  цих галузей.

Вода:

Відновлення Жовтневого водосховища, яке розглядають як альтернативне джерело питної води. Тривалість проєкту 24 місяці. Його вартість становить 84 млн. євро. 

Нова водопровідна станція.  Передбачає будівництво нової будівлі для лінії очищення прісної води, впровадження технології фільтрації під тиском. Проєкт розрахований на 3 роки. Орієнтовна вартість 134,3 млн євро.

Новий водозабір. Реалізація проєкту дасть місту альтернативне джерело води. Його результатом стане стале водопостачання в Миколаєві та відновлення системи питного водопостачання.  Орієнтовні капітальні інвестиції складають  128,87 млн євро.

Будівництво сучасного заводу з очищення стічних вод, обладнаного передовими технологіями та процесами для ефективної обробки та очищення стічних вод перед їх викидом. Тривалість проєкту – 36 місяців. Вартість – 80 млн. євро.

Енергія:

Повне оновлення системи централізованого  теплопостачання. Проект розрахований до 2050 року. Передбачається покрокове впровадження. Орієнтовні капітальні витрати складуть 60 млн. євро. 

Теплова модернізація будівель. Результатом проєкту має стати зниження споживання тепла та економія на оплаті послуг теплопостачання для кінцевих споживачів. Тривалість реалізації становить 36 місяців. Орієнтовні капітальні витрати – 360 млн. євро.

Відновлення централізованого гарячого водопостачання. Проєкт планують реалізувати до 2030 року. Його вартість становить 5 млн. євро.

Інтеграція відновлювальної енергії у системи централізованого тепло та електропостачання. Він спрямований збільшення частки відновлювальної енергії в енергетичному балансі міста. Термін реалізації – 2024-2050 роки. Орієнтовні капітальні витрати: 17 млн. євро.

Перехід від газових джерел до джерел тепла та енергії без викидів. Тривалість реалізації проєкту 2024-2050 рр. Орієнтовні капітальні витрати – 30 млн євро.

Відходи:

Будівництво нового полігону твердих побутових відходів. Строки реалізації: 2024-2030 рр. Очікувані капіталовкладення – 30-35 млн. євро.

Створення ефективної системи розділення, збору та транспортування відходів. Очікувані капіталовкладення становлять 10 млн. євро.

Будівництво установки МБО для змішаних відходів. Строк реалізації: 2024-2030 рр. Капітальні витрати – 35 млн. євро.

Будівництво комплексу для переробки будівельних відходів. Тривалість проєкту 2024-2028 рр. Орієнтовна вартість – 1,5 -2,0 млн євро.

Окрім цього, компанія One Works розробила архітектурний проєкт. Йдеться про створення інноваційного району. Це має бути район змішаного функціонування — і для роботи, і для відпочинку.

На думку експертів, всі ці проєкту будуть цікавими для донорів та міжнародних фінансових організацій. Очікуюється, що саме вони долучатимуться до фінансування. Деякі з них вже виявили інтерес до співпраці.

Як повідомляло Інше ТВ, у грудні 2023 року данські експерти з компанії COWI представили три проєкти відновлення водопостачання в Миколаєві (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube