За два роки повномасштабного вторгнення населення України скоротилось до 35 млн.осіб. І тенденції не радують


20:4625.02.2024

Повномасштабне вторгнення РФ загострило тенденції з падіння рівня народжуваності, збільшення смертності та міграції в Україні.

Як змінилася демографічна ситуація за два роки, розповідає DW.

Скорочення чисельності населення спостерігалося в Україні ще до початку вторгнення Росії. Утім, напад РФ і спричинена ним масштабна міграція загострили й без того тривожні прогнози науковців.

За оцінкою Інституту демографії та проблем якості життя, за два роки населення України в кордонах 1991 року скоротилося зі 42 мільйонів до 35 мільйонів осіб, каже у розмові з DW заступник директора Інституту Олександр Гладун. За його словами, це приблизно співставно з даними щодо близько 6,5 мільйона українських біженців за кордоном, наведеними Управлінням верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) 15 лютого цього року. Водночас за оцінкою Центру економічної стратегії (ЦЕС), нині за кордоном включно з РФ та Білоруссю перебуває приблизно 4,8 мільйона українців. У своїх дослідженнях ЦЕС послуговується даними Державної прикордонної служби та прикордонних служб сусідніх з Україною держав щодо перетинів кордону.

Для прогнозування ситуації з демографією в майбутньому варто зважати, зокрема, на подальше зниження рівня народжуваності та збільшення надсмертності (різниця між природним рівнем смертності та фактичною кількістю смертей на тлі війни. – Ред.), зазначає Олександр Гладун.

Народжуваність в Україні впала майже на третину

За даними міністерства юстиції, протягом 2023 року в Україні зареєстрували майже 187,4 тисячі народжень, що на дев’ять відсотків менше, ніж за перший рік вторгнення (206 032 дитини), та на 31,5 відсотка менше, ніж у 2021 році (близько 273,8 тисячі дітей).

Таке різке скорочення Гладун пояснює у тому числі меншою кількістю включених до статистики регіонів через окупацію РФ. Станом на початок лютого Україна не контролює близько 26 відсотків своєї території, повідомив президент Володимир Зеленський.

Хоча падіння рівня народжуваності в умовах війни є природним через невизначеність ситуації, зауважує Гладун, така тенденція може призвести до того, що в 2035-2037 роках частка вікової групи населення до 18 років становитиме 12-15 відсотків у порівнянні з 25 відсотками, зафіксованими у 1993 році. “А це означає, що з їх переходом у репродуктивний вік у наступному поколінні народяться ще менше дітей. Відповідно в наступному – ще менше”, – зазначає демограф.

Мін’юст: За два роки в Україні помер понад мільйон людей

За словами Олександра Гладуна, смертність в Україні зростає не лише за рахунок загибелі людей внаслідок бойових дій, а й у результаті зниження рівня медичного обслуговування та збільшення рівня летальності через серцево-судинні захворювання під впливом стресу.

Протягом двох воєнних років, як випливає зі статистики мін’юсту, на підконтрольних Києву територіях України зареєстрували понад мільйон смертей, при чому за 2023 рік – на близько восьми відсотків менше (496,2 тисячі), ніж у 2022-му (541,7 тисячі). Падіння абсолютного числа померлих Гладун пов’язує зі зменшенням кількості регіонів, охоплених активними бойовими діями, а отже – з імовірним зниженням кількості постраждалих цивільних.

Станом на початок лютого Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні верифікувала 10 378 загиблих від початку вторгнення мирних жителів по всій Україні. Водночас у місії визнають, що реальні цифри жертв є значно вищими, оскільки через окупацію досі невідома кількість загиблих у Маріуполі та інших містах, де повідомлялося про високі втрати серед мирного населення.

Як повідомляло Інше ТВ, «Із Польщі повернулася кожна друга родина» – українські біженці обирають бути ВПО на Батьківщині (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube