Зоологи показали унікальних птахів під Одесою – розмах крил до 2,5 метра (ФОТО)


07:3318.02.2024

Працівники “Національного природного парку “Тузлівські лимани”, що розташований в Одеській області, показали унікальних птахів, розмах крил яких сягає 2,5 метра.

Ці пернаті занесені до Червоної книги України.

Над національним природним парком “Тузлівські лимани“, над узбережжям Чорного моря і над прилеглими територіями продовжується життя природи і особливо помітних птахів. Нещодавно у нас в нацпарку був ще сніг і лід, а над відкритими частинами водойм, можна було бачити молодих і дорослих птахів-велетнів.

Аристократ неба, орлан-білохвіст – одна з найбільших хижих птахів, що мешкають в Україні. Самки досягають 6 кг з розмахом крил до 2,5 м. Від орлів орлани відрізняються масивнішим дзьобом і неопереною нижньою частиною лап. Два з половиною метри розмаху крила дозволяють білохвосту без жодного помаху довго парити навіть у слабких висхідних повітряних потоках. Для білохвоста немає нелітної погоди. Це справжній володар повітря. Він однаково легко долає великі простори і за ясної, безвітряної погоди і за майже штормової завірюхи зі снігом, над сушею і над морськими просторами.

Зоологи показали унікальних птахів під Одесою - розмах крил до 2,5 метра (ФОТО) 1
Зоологи показали унікальних птахів під Одесою - розмах крил до 2,5 метра (ФОТО) 7
Зоологи показали унікальних птахів під Одесою - розмах крил до 2,5 метра (ФОТО) 3
Зоологи показали унікальних птахів під Одесою - розмах крил до 2,5 метра (ФОТО) 8

Ці птахи занесені до Червоної книги України та Міжнародної Спілки Охорони Природи та віднесені до категорії дуже вразливих. Їх, як і всіх хижих птахів, не уникла доля ворога людини. Білохвіст – довгожитель. Може довго голодувати, не втрачаючи сил. Вирощуючи на рік по одному-два пташеня, він міг би процвітати у своєму величезному ареалі, що тягнеться від Центральної Європи до Тихого океану. Але зоологи, з’ясувавши сучасну чисельність виду, внесли його до списків Міжнародної та національної Червоних книг. Навіть заповідний режим не завжди рятує орланів від загибелі. Цей вид постраждав не стільки від прямого переслідування, браконьєрства та розорення гнізд, скільки від занепокоєння в гніздовий час, від зведення лісів у заплавах річок та затопленні самих заплав при будівництві гребель, забрудненні озер і річок та збіднення їх рибних запасів. З початком війни ці велетні почали страждати і від неї.

Могутній хижак однаково охочий до риб’ячого, пташиного та звірячого м’яса майже будь-якої свіжості. Ловить на мілководдях велику рибу, вихоплює з води рибу, що спливла вгору черевом. Восени та взимку слідкує за тисячними скупченням качок, де для нього завжди є жертва з ослаблених птахів.

Зоологи показали унікальних птахів під Одесою - розмах крил до 2,5 метра (ФОТО) 5
Зоологи показали унікальних птахів під Одесою - розмах крил до 2,5 метра (ФОТО) 9

У цей період вже багато зимуючих качок і гусей в НПП «Тузлівські лимани». І орлани ретельно моніторять їхнє скупчення. Вони дуже суворий контролер здоров’я популяції водно-болотних птахів нашого парку, пишуть на сторінці парку у Фейсбуці.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube