Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, – Politico (ФОТО, ВІДЕО)


20:3727.01.2024

Війни ведуться солдатами за допомогою куль, снарядів і ракет, а також за допомогою ідей і пропаганди – це пояснює, чому коти стали останнім фронтом битви в Україні.

Українські соціальні мережі переповнені котячими, показуючи, як вони допомагають солдатам як тварини емоційної підтримки, залучають пожертви на армію своєю пухнастою милістю, а також борються із загарбниками – в цьому випадку мишами.

Росія у відповідь гуманізує своїх солдатів-загарбників, яких часто використовують в атаках “м’ясної хвилі” на українські позиції і звинувачують у звірствах проти цивільного населення, показуючи їх з їхніми власними котами.

Зазвичай коти потрапляють на позиції української армії з довколишніх сіл чи міст, зруйнованих війною. Покинуті господарями, домашні тварини шукають людського захисту від постійних обстрілів, ударів безпілотників і мінних полів.

“Коли до тебе прибігає ця маленька налякана істота і просить захисту, як ти можеш відмовити? Ми сильні, тому захищаємо слабших, які потрапили в такі ж жахливі обставини, як і ми, тільки тому, що росіяни прийшли на нашу землю”, – пояснив Олександр Ябчанка, бойовий медик української армії.

Коти та інші тварини приносять розраду українським солдатам. “Хтось прихищає їх і забирає додому, хтось воліє тримати в окопах і навіть передає іншим підрозділам під час ротації”, – розповів Олександр Штупун, прес-секретар української армії.

Прийомні коти також ведуть власну боротьбу з мишами, які кишать в окопах і гризуть кабелі супутникового зв’язку Starlink та автомобільну проводку, знищують запаси їжі та військове спорядження, і навіть відкушують пальці сплячих солдатів.

“Якщо в наших окопах живуть коти, миші майже завжди тримаються подалі”, – каже Ябчанка.

Кіт Сирський

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відомий як один з найефективніших воєначальників країни; він менш відомий тим, що має котячого тезку зі смертельною репутацією. Роман Синицин, офіцер української армії та людина кота Сирського, стверджує, що це ім’я було випадковим.

“Він отримав ім’я, тому що він любить сир. Звичайно, кіт з таким же ім’ям, як у нашого генерала, вже став військовим анекдотом”, – сказав Синицин.

Навіть генерал Сирський знайшов це смішним… на безмежне полегшення Сініцина. Офіцер познайомився з котом Сирським під час виконання бойового завдання у прифронтовому селі, де солдати вже місяць жили в покинутому будинку, який кишів мишами.

“Більшість місцевих мешканців евакуювалися, тож коти взяли на себе цю функцію. Ми зловили Сирського і їжею вмовили його залишитися з нами. Він допоміг нам вирішити проблему з мишами”, – розповів Синицин.

Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 1
Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 9

Роман Сініцин, офіцер української армії та господар кота Сирського | Роман Сініцин
“Миші перебігають через тебе, коли ти спиш, вони залазять у твої речі. Все гризуть. Нам довелося викинути дві коробки з пайками через мишей”, – пояснив Сініцин.

Після того, як Сирський був призначений мишоловом, солдати слухали його нічні патрулювання проти гризунів.

“Я забрав його додому, коли ми залишили ту позицію. Зараз він живе з моєю родиною в Києві, але продовжує допомагати армії. Ми використали його популярність у соціальних мережах, щоб зібрати 147 000 євро на комплекси БПЛА Mini Shark для коригування артилерії”, – розповів пан Сініцин.

Шайбик-любитель

Олександр Ляшук з Одеської області на південному заході України взяв на виховання Шайбика – одного з чотирьох безпритульних кошенят, що жили в його підрозділі на південному фронті у 2022 році.

“Шайбик мав найбільшу харизму. Ставало холодно, тож однієї ночі я взяв його з собою в спальний мішок. І тоді я закохався в цього кота, – розповідає 26-річний Ляшук. “Він не просто мій найкращий друг, він мій син”.

З тих пір Шайбик переходив на різні посади з Ляшуком, а пара стала вірусною сенсацією завдяки їхнім спільним відео з патрулювання.

Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 3
Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 10

Шайбик переїхав на різні посади з Ляшуком, і ця пара стала вірусною сенсацією завдяки їхнім спільним відео з патрулювання | Олександр Ляшук
Ляшук описує свого кота як ідеального мисливця. “Одного разу ми були на позиції в лісі, і він зловив 11 мишей за один день. Іноді [він] приносить мишей мені в спальник”, – хвалиться він.

Незважаючи на їхній зв’язок, Шайбик залишається вільним котом, але завжди повертається до Ляшука. У червні він зник на 18 довгих днів, поки його не знайшли українські солдати на позиції за кілька кілометрів звідти, де він прохолоджувався з місцевими котами. “Йому просто потрібно було трохи любові. Я називаю це відпусткою”, – сказав Ляшук.

Шайбик і Ляшук також збирають пожертви для української армії, а у вересні Шайбик отримав спеціальну нагороду за допомогу в зборі коштів на купівлю семи автомобілів та інших речей.

Мати Кароліна

Ябченко каже, що ніколи не любив котів.

Це змінилося два роки тому, коли він зустрів Кароліну – зухвалу безпритульну кішку, яка з’явилася на позиції його підрозділу в селі Серебрянка Донецької області.

“Одного разу Кароліна стрибнула на наше спальне місце, хоча їй не можна було цього робити. Ми почали лаятися. У відповідь вона почала народжувати. Так у нас з’явилася сім’я з шести котів”, – розповідає Ябченко.

Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 5
Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 11

Під час ротації Кароліна та її кошенята переїхали з підрозділом Ябченки, поки не підросли настільки, що їх можна було прилаштувати | Олександр Ябченко
“Ми швидко знайшли їм домівки. Але Кароліна та її біле кошеня Онор залишилися зі мною. Я забрав їх до Львова, до свого рідного міста. Моя мама була така щаслива, що отримала двох котів з фронту”, – сміється Ябченко.

Через рік до львівської котячої банди приєднався песик Шабрис, якого підібрали під Куп’янськом на Харківщині.

“Тепер ми ніколи не нудьгуємо вдома”, – сказав він, показуючи відеозаписи котячих боїв. “Не можна кидати бідолашних створінь, які обрали тебе своєю останньою надією”.

Породистий Герич

На відміну від прифронтових безхатьків, Геральд, відомий як Герич, – котячий аристократ. Щойно Росія вторглася на територію України, шотландський висловухий Герич приєднався до своєї людини, Кирила Люкова, військового координатора Благодійного фонду Сергія Притули, який доставляє допомогу на передову.

Герич, який живе з Люковим у Краматорську Донецької області, їздив на фронт понад 20 разів.

Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 7
Бойові коти. Україна залучає котячих друзів до боротьби з Росією, - Politico (ФОТО, ВІДЕО) 12

На відміну від інших фронтових тварин, Герич залишається спокійним під час російських обстрілів | Кирило Люков
“Кожного разу він був зіркою шоу, багато бійців бігли до нас, щоб погладити його і сфотографуватися з ним, – розповідає Люков. “Герич був терплячим, хоча й трохи шокованим”.

На відміну від інших тварин на передовій, Герич залишається спокійним під час російських обстрілів. “Максимум, що він робить – повертає голову на звук і все”, – каже Люков.

Як і Сирський, Герич використовує свою популярність в інтернеті, щоб допомогти українській армії, очоливши кампанію, яка зібрала кілька мільйонів гривень (мільйон гривень – це близько 25 000 євро) на придбання автомобілів для військових.

Ворожі коти

Російська пропаганда вхопилася за історію про “мобілізаційних котів” як ознаку відчаю України.

Тим часом, регіональні ЗМІ опублікували десятки подібних історій про котів на російському боці фронту, імовірно, з метою гуманізації військових на тлі постійних незалежних повідомлень про російські військові злочини в Бучі та інших місцях в Україні.

Наприкінці минулого року регіональне управління Міністерства з надзвичайних ситуацій у західному російському Орлі, приблизно за 300 км від кордону з Україною, повідомило, що відправило на фронт кішку на ім’я Маруся, щоб вона допомагала боротися з мишами.

“Вона допоможе підняти бойовий дух солдатів і захистити їхній сон, захистити запаси продовольства”, – йдеться в заяві міністерства. “Ми впевнені, що Маруся добре впорається і скоро повернеться додому!”

Однак у російських історіях, як правило, йдеться про котів, яких російські солдати забирають до себе після того, як від них нібито відмовилися їхні українські господарі.

“Важко уявити життя без нього, – пише місцеве видання VN.ru, що базується в сибірському Новосибірську, про чорного кота на прізвисько Коптер. “Разом з солдатами він обговорює тактичні плани, дегустує страви і стоїть на варті”.

Московський таблоїд “Московський комсомолець” опублікував історію про кота на прізвисько Куля, який захищав командира мотострілецького підрозділу, залазячи йому на голову і попереджаючи про міни та ворожий вогонь.

Інше видання в Самарі опублікувало відео, на якому солдат гладить кота, якого називають “терапевтом” підрозділу.

“Їхнє муркотіння має заспокійливий ефект і змушує відчувати себе як вдома”, – сказав солдат.

Це не перший випадок, коли Росія використовує котів як зброю для пропаганди.

Після анексії Криму в 2014 році та будівництва мосту через Керченську протоку, що відокремлює півострів від материкової частини Росії, рудо-білий кіт на ім’я Мостик (російською – “Мостик”) здобув загальнонаціональну популярність як талісман мосту.

У нього навіть з’явився акаунт в Інстаграмі, і він надав милого вигляду тому, що Захід засудив як кричуще порушення міжнародного права.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube