Китайці успішно клонували макаку ще 3 роки тому, а визнали це тільки зараз


10:2519.01.2024

Після численних спроб вченим вдалося створити шляхом клонування здорову макаку-резуса. Клон народився в Китаї ще 16 липня 2020 року, але про його існування повідомили лише зараз.

Подробиці сенсаційного експерименту розповіло видання NewScientist. Попри успіхи із клонуванням макаки вчені наразі категоричні щодо клонування людей, повідомляє і obozrevatel.

Фалун Лу з Китайської академії наук у Пекіні розповів, що макака на ім’я ReTro досягла 3-річного віку і медичні огляди наразі не виявили у неї жодних проблем зі здоров’ям.

Відомо, що її було клоновано з клітин плоду, а не з клітин дорослої особини. Крім того, для її розвитку було використано не клоновану плаценту. Тож вчені зазначають, що клонування все ще залишається надзвичайно складним завданням.

Клонування передбачає створення особини, яка буде генетично ідентичною іншій. Людство навчилося дуже легко клонувати рослини, але з більшістю тварин все набагато складніше.

Першим ссавцем, якого вдалося клонувати вченим з дорослої клітини, була овечка Доллі. Вона народилася в 1996 році та прожила майже 6 років. Згодом дослідники намагалися повторити успіх, клонувавши інші видів ссавців, але результати були неоднозначними.

Іноді це працює відносно добре, але часом – зовсім навпаки. Так, команда вчених з Південної Кореї клонувала понад 1500 собак, але рівень успішності їхніх експериментів був дуже низьким: менше 4% клонованих ембріонів призводили до народження живих тварин. У випадку ж з багатьма іншими видами ссавців ситуація ще гірша.

Головна проблема, як пояснюють науковці, у тому, що розвиваючись клітини організму спеціалізуються. Під час цього процесу до ДНК клітин додаються різні епігенетичні маркери, які відповідають за вмикання чи вимикання певних генів. Тож коли клонують дорослу клітину і поміщають її в порожню яйцеклітину, вона уже має неправильні епігенетичні маркери.

Щодо приматів, до яких відносяться мавпи і люди, клонування виявилося особливо складним. Хоча є декілька успішних випадків, усі вони мали значні застереження.

Так, 1999 року народилася макака-резус, яку часто вважають першим клоном приматів. Але її було створено шляхом розщеплення ембріона – аналогічно до того, як відбувається при створенні однояйцевих близнюків. Це зовсім не те, що клонування дорослої клітини, як у випадку з овечкою Доллі.

2022 року також повідомлялося про народження макаки-резуса, яку було клоновано з генетично модифікованої дорослої особини, але клон помер незабаром після народження.

Найуспішнішою спробою наразі залишалося народження двох довгохвостих макак у 2017 році. Тоді вчені використали спеціальний хімічний коктейль, який допоміг перезавантажити епігенетичні маркери. Але й в цьому випадку мова йшла про клонування клітини плоду, а не дорослої особини.

Саме схему 2017 року команда Лу спробувала застосувати у своєму досліджені. Однак єдиний клон, який народився таким чином, не вижив. Дослідники дійшли висновку, що проблема була в аномаліях в клонованих плацентах. Тоді вони перенесли частину раннього ембріона, яка перетворюється на плід в неклонований ембріон, з якого внутрішню клітинну масу було видалено.

Таким чином клонований плід розвивався всередині неклонованої плаценти, яка генетично відрізняється від нього. Теоретично, отриманий плід може бути сумішшю клонованих і неклонованих клітин, але команда не знайшла жодних доказів цього.

Але, як розповіли науковці, навіть цей складний процес дозволив клонувати лише клітини плоду, а не дорослі клітини. Таким чином можна сказати, що жоден здоровий примат ще не був створений шляхом клонування дорослих клітин.

Тож питання клонування людини залишається далекою перспективою. При чому, настільки далекою, що Лу навіть не береться прогнозувати.

“Акт клонування людини є абсолютно неприйнятним. Ми не будемо про це думати”, – заявив він.

Нагадаємо також: Еволюція продовжується. Мавпи взяли до рук каміння, коли їх перестали годувати



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube