Куди котиться світ. Орнітологи знайшли птаха, який з однієї сторони самка, а з іншої – самець (ФОТО)


11:3405.01.2024

У птаху, якого орнітолог-любитель Джон Мурільйо побачив того дня в колумбійському природному заповіднику Дона Мігеля, було щось унікальне.

Вид, який привернув його увагу, був досить звичайним: дика зелена медоноска (Chlorophanes spiza), але в цій конкретній пташці було щось надзвичайно примітне.

З лівого боку пір’я було зеленим, що характерно для самок цього виду, а з правого – блакитним, що є особливістю самців.

Так Мурільйо зробив відкриття, яким поділився з іншим ентузіастом, еволюційним генетиком Хемішем Спенсером, професором зоології в Університеті Отаго в Новій Зеландії.

“Це був надзвичайно емоційний момент. Більшість птахівників, ймовірно, за все життя не побачать гінандроморфа, тому для мене було великою честю ознайомитися з відкриттям Джона”, — каже ВВС професор Спенсер, який тоді був у відпустці в Колумбії.

За його словами, це явище рідкісне для птахів. Насправді він не знає подібних прикладів із рідної Нової Зеландії.

Дуже рідкісний стан

“Двостороння гінандроморфія — це стан, при якому одна сторона організму має чоловічі ознаки, а інша — жіночі”, – зазначає професор Спенсер у статті “Звіт про двосторонню гінандроморфію у зеленої медоноски (Chlorophanes spiza) з Колумбії” в спеціалізованому орнітологічному виданні Journal of Field Ornithology. Він написав її разом з іншими авторами, включаючи Мурільйо.

A bird seen from behind which is one half blue and the other green
Підпис до фото,У самок зазвичай повністю зелене оперення, а у самців – синє

Ця знахідка є лише другим прикладом гінандроморфізму, зареєстрованим у цього виду за понад 100 років.

“Гінандроморфи — тварини з чоловічими та жіночими ознаками у виду, який зазвичай має різні статі — важливі для нашого розуміння визначення статі та статевої поведінки птахів”, — зазначає Спенсер у заяві Університету Отаго.

“Цей конкретний приклад двосторонньої гінандроморфії (самець з одного боку і самка з іншого) показує, що, як і в багатьох інших видів, будь-яка сторона птаха може бути самцем або самкою”, — йдеться у заяві.

Але як з’явився цей унікальний птах?

“Статеве диморфне оперення пояснюється хромосомним складом сусідніх клітин, а не якоюсь гормональною різницею в організмі”, — розповідає Спенсер BBC.

Це захворювання вже виявляли у комах, особливо у метеликів, ракоподібних, павуків і навіть ящірок і гризунів.

Дослідник зазначає, що таке явище “виникає через помилку під час поділу клітин у самки в момент продукування яйцеклітини, після чого відбувається подвійне запліднення двома сперматозоїдами”.

21 місяць спостережень

У заповіднику Дона Мігеля, який є господарством із великими площами вторинного лісу, створили пункт для підгодовування птахів.

Там їх пригощають свіжими фруктами та цукровою водою. Тому це – чудове місце для спостереження за птахами.

Different angles of the rare bird
Підпис до фото. Різні ракурси рідкісного птаха

“На цих годівницях у змішаних зграях часто можна побачити багато видів танагрів, а також іволг, дроздів і еуфоній”, — пояснюють автори у своїй статті.

Унікального птаха “бачили принаймні 21 місяць, і його поведінка в основному збігалася з поведінкою інших диких зелених медоносів. Хоча він часто чекав, поки інші птахи полетять геть, перш ніж ласувати фруктами, які щодня викладали власники”.

Проте в певний момент “особина стала проявляти власницькі риси – не дозволяла іншим особинам свого виду підходити до годівниць”, зазначили автори. Вони не можуть точно пояснити, чому так сталося.

“Загалом, він уникав інших представників свого виду, і інші також уникали його; тому малоймовірно, що ця особина мала б можливість розмножуватися”.

Але навіть якщо він не матиме потомства, цей птах уже залишив свій слід у тваринному світі.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube