Нове тіло в новому році? Вчені вивчили низьковуглеводні дієти і ось що виявили


11:2501.01.2024

Учені виявили, що не всі низьковуглеводні дієти однаково ефективні: деякі з них із часом призводять до набору ваги, тоді як інші можуть допомогти вам скинути зайві кілограми, пише CNN.

Якщо ви хочете, щоб ваша низьковуглеводна дієта допомогла вам схуднути і не набрати зайву вагу, зверніть увагу на якість їжі, яку ви їсте, згідно з новим дослідженням, в якому порівнювалися п’ять типів низьковуглеводних дієт.

Люди, які дотримувалися нездорової низьковуглеводної дієти на основі м’яса, з часом набирали вагу порівняно з тими, хто дотримувався більш здорової версії на основі рослинних продуктів, як показало дослідження.

“Коли люди дотримуються дієти, в якій акцент робиться на вуглеводи з цільного зерна, здорові нетропічні рослинні олії та рослинні білки, вони мають більше шансів утримати зайву вагу”, – говорить старший автор дослідження доктор Ци Сунь, доцент кафедри харчування та епідеміології Гарвардської школи громадського здоров’я ім. Т.Х. Чана в Бостоні.

У дослідженні порівнювали загальну низьковуглеводну дієту з дієтою, в якій переважали тваринні білки та жири; другу дієту, яка зосереджувалася на рослинних білках та жирах; здорову низьковуглеводну дієту, яка зосереджувалася на вживанні меншої кількості рафінованих вуглеводів, більшої кількості рослинного білка та здорових жирів, таких як оливкова олія; і, нарешті, нездорову дієту, яка включала шкідливі жири, більшу кількість тваринних білків та рафінованих зернових культур.

“Наскільки мені відомо, вивчення впливу різних варіантів низьковуглеводної дієти на тривалу втрату ваги є новим”, – сказав доктор Девід Кац, фахівець з профілактичної медицини та медицини способу життя, який заснував некомерційну організацію True Health Initiative, глобальну коаліцію експертів, що займається науково обґрунтованою медициною способу життя. Він не брав участі в дослідженні.

Усі дієти зменшували кількість вуглеводів приблизно до 38%-40% від добової норми споживання калорій. Однак люди, які харчувалися нездоровою вуглеводною дієтою, повною тваринного білка і жиру, в довгостроковій перспективі набирали вагу порівняно з людьми, які зосередилися на більшому споживанні фруктів, цільного зерна і некрохмалистих овочів і меншому споживанні молочних продуктів, червоного і переробленого м’яса, підсолоджених цукром напоїв, солодощів і десертів.

Ті, хто прийняв нездорову низьковуглеводну дієту як основну стратегію, набрали в середньому приблизно 2,3 кг, або 5,1 фунтів, за 4 роки”, – сказав перший автор дослідження Бінкай Лю, науковий співробітник кафедри харчування Гарвардської школи громадського здоров’я ім. Т.Х. Чана.

“Ті, хто прийняв здорову низьковуглеводну дієту як основну стратегію, втратили в середньому приблизно 2,2 кг, або 4,9 фунта, а чиста різниця між двома дієтами склала 10 фунтів”, – повідомила вона електронною поштою.

У дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Network Open, вивчалися дані про понад 67 000 осіб, які брали участь у трьох добре відомих лонгітюдних дослідженнях.

“Це, звичайно, спостережні дослідження, і вони не призначені для встановлення причинно-наслідкових зв’язків; скоріше, вони виявляють асоціації, – каже Кац. “Однак, коли виявлені асоціації є потужними, чутливими до дози, важко пояснюваними і прив’язаними до правдоподібних механізмів, іноді можна зробити висновок про причинно-наслідкові зв’язки”.

Всі учасники трьох досліджень були здорові, віком до 65 років і не мали попередніх хронічних захворювань. Про втрату або збільшення ваги вони повідомляли самостійно з інтервалом у чотири роки.

Низьковуглеводні дієти з акцентом на “високоякісні макроелементи зі здорової рослинної їжі” були пов’язані з меншим збільшенням ваги, тоді як низьковуглеводні дієти з акцентом на білки і жири тваринного походження або рафіновані вуглеводи були пов’язані з більшим збільшенням ваги, зазначається в дослідженні. Дослідження показало, що цей зв’язок був більш очевидним серед людей, які були молодшими, важчими та менш активними.

“Суть дослідження полягала в тому, що протягом 4 років просте дотримання “низьковуглеводної” дієти в цілому НЕ було пов’язане зі стійким зниженням ваги серед тих, хто намагався схуднути, тоді як дотримання рослинної та/або високоякісної низьковуглеводної дієти було пов’язане зі стійким зниженням ваги”, – зазначає Кац в електронному листі.

Хоча дослідження було зосереджене на низьковуглеводному харчуванні, важливість якості їжі є ключовою в будь-якій дієті, каже Сун, яка також є директором Лабораторії харчових біомаркерів у Гарвардській школі громадського здоров’я ім. Т.Х. Чана.

“Завжди розумно обирати дієту, в якій акцент робиться на свіжих фруктах і некрохмалистих овочах, цільних зернах, горіхах, бобових, оливковій та інших рослинних оліях, каві, чаї або просто воді, помірній кількості червоного вина, якщо ви п’єте, з низьким вмістом натрію та інших корисних для здоров’я інгредієнтах”, – каже Сун.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube