Каховська гребля, штучні острови… Як люди змінили обличчя Землі в 2023 році (ФОТО)


09:1501.01.2024

Від екологічної катастрофи, спричиненої підривом Каховської греблі, до створення штучних островів: показуємо, як людство змінило обличчя нашої планети протягом минулого року.

Мало знайдеться на Землі місць, де б люди не залишили хоч якийсь слід. Приблизно 95% суходолу нашої планети – не враховуючи Антарктиду, хоча людство залишило свій відбиток і там, – зараз мають ознаки людської діяльності. Згідно з нещодавнім аналізом, приблизно 16% цієї території зазнали дуже суттєвих змін, пише ВВС.

Розвиток міст, масштабні інженерні роботи та гірничі проєкти змінюють ландшафти, тоді як вирубка лісів і сільське господарство руйнують цілі екосистеми. Забруднення, створене людьми, можна знайти майже в кожному куточку нашої планети.

Протягом 2023 року Земля продовжувала швидко змінюватися – як на краще, так і на гірше. Пропонуємо вам поглянути на кілька найяскравіших прикладів.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Риф Пірсона, також відомий як острів Пхан Вінь, тепер у багато разів перевищує свій початковий розмір – після днопоглиблювальних робіт, які провів В’єтнам

Лише два роки тому риф Пірсона в Південнокитайському морі був крихітним атолом серед понад 100 рифів і покритих піском коралів, які утворюють острови Спратлі (на зображенні нижче видно, як це виглядало у 2021 році).

Але В’єтнам, який окупував острів наприкінці 1970-х років, розпочав масштабний проєкт зі збільшення наприкінці 2021 року. Завдяки днопоглибленню та похованню сміття, країна додала до острова 163 акри (66 га) землі та створила захищену гавань в середині рифу, як видно на супутниковому знімку вище, зробленому в серпні 2023 року.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Так острів виглядав у 2021 році

Розбудова острова Пірсон – лише один із низки подібних проєктів, які В’єтнам реалізував на островах Спратлі з 2021 року.

Низка акторів, зокрема Китай, Філіппіни та Тайвань, заявили права на острови, і тепер через це між ними зростає напруженість.

У 2023 році В’єтнам створив додаткові 330 акрів (133 га) землі на п’яти нових острівних аванпостах у Спратлі, згідно з даними Ініціативи морської прозорості в Азії Центру стратегічних міжнародних досліджень, яка моніторить морське середовище в цьому районі.

За цими даними, за останнє десятиліття через будівництво островів у Південнокитайському морі знищили 6200 акрів (2150 га) коралових рифів, причому більша частина припадає на Китай. Він побудував кілька військових баз на нещодавно створених островах, зокрема велику авіабазу.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Літієва шахта Cauchari-Olaroz в аргентинській провінції Жужуй була однією з низки нових проєктів, які відкрилися в 2023 році на тлі зростання попиту на метал

Через зростання кількості електромобілів та інших пристроїв, що живляться від акумуляторів, за останні роки попит на літій стрімко зріс.

Але попередження про неминучу нестачу цього критично важливого металу в найближчі роки спонукали до спроб відкрити нові шахти для його видобутку.

Серед тих, які розпочнуть роботу у 2023 році, – проєкт Cauchari-Olaroz в аргентинській провінції Жужуй. На цьому супутниковому знімку від Maxar Technologies чітко видно яскраво-зелені ставки випаровування.

Літій видобувають із солі південноамериканських солончаків шляхом перетворення її на розсіл, який потім випаровують, щоб утворився літій.

супутниковий знімок
Підпис до фото,Через плавучі ферми різко зменшилася площа поверхні озера Інле в М’янмі

У горах Шан у східній М’янмі через зміни у сільськогосподарських практиках змінилася також поверхня озера Інле.

Озеро, визнане об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, славиться плавучими садами, створеними селянами, які живуть уздовж його берегів, а також рибалками, які веслують своїми ногами.

Але зростання великомасштабної аквакультури помідорів різко зменшило площу поверхні озера.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Мідний рудник Quebrada Blanca в регіоні Тарапака на півночі Чилі розширив свою діяльність у 2023 році

Високо в горах Анд, на висоті близько 4400 м, у землі зіяє величезна діра.

Це – відкритий мідний рудник Quebrada Blanca, який розширив свою діяльність у 2023 році.

Компанії, які керують рудником, сподіваються виробляти з нього 300 000 тонн міді на рік.

супутниковий знімок
Підпис до фото,Рівень води в Каховському водосховищі в Україні різко впав після того, як підірвали його греблю, що завдало масштабної екологічної шкоди

Вранці 6 червня 2023 року сталася низка вибухів на Каховській греблі, що призвело до серйозних повеней вниз за течією Дніпра в наступні дні.

Українські військові звинуватили в навмисному підриві греблі Росію, а Росія, своєю чергою, звинуватила українців.

Без греблі, яка затримувала воду, пейзаж як над дамбою, так і під нею протягом наступних місяців сильно змінився.

Канали, які живило водосховище, влітку висохли, й посіви на навколишніх сільськогосподарських угіддях залишилися без води.

супутниковий знімок
Підпис до фото,Після прориву греблі вода з Каховського водосховища пішла вниз за течією. На знімках видно різницю між 7 червнем 2022 року та 18 червня 2023

До цього рівень води в Каховському водосховищі був найвищим за кілька років, але після прориву дамби воно майже висохло.

Програма ООН з питань довкілля назвала наслідки підриву “масштабною екологічною катастрофою”, яка пошириться далеко за межі України.

Саме водосховище було самодостатньою екосистемою, і ця екосистема знищена, а повені вниз за течією завдали значної шкоди природним середовищам існування та рослинності.

Організація попередила, що збитки, спричинені проривом дамби, ймовірно, будуть “незворотними”.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Проєкт сонячної електростанції Al Dhafra в ОАЕ охоплює понад 20 квадратних кілометрів. На знімках – різниця між 15 вересня 2022 року та 14 листопада 2023

Шматок пустелі, розташований за 35 км від Абу-Дабі, перетворили на найбільшу в світі сонячну електростанцію.

У межах проєкту сонячної електростанції Al Dhafra в небо дивляться понад чотири мільйони сонячних панелей, здатних генерувати електроенергію, достатню для забезпечення майже 200 000 будинків.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Ефіопія наповнювала греблю водою протягом трьох років – на тлі побоювань, що це може вплинути на постачання води, необхідної для зрошення вниз за течією

У вересні 2023 року Ефіопія оголосила, що успішно наповнила свою Велику ефіопську греблю Відродження на Блакитному Нілі.

Але ця новина розлютила країни, розташовані нижче за течією, і Єгипет звинуватив Ефіопію у загрозі його водопостачанню.

Гребля, яку Ефіопія хоче використовувати для виробництва електроенергії, була надзвичайно суперечливим проєктом, оскільки вона також могла дати уряду країни контроль над водопостачанням її сусідів.

супутниковий знімок
Підпис до фото. Розпочато будівництво The Line у Неомі, Саудівська Аравія

Величезним шрамом простягнулися через пустелю фундаменти The Line – міста завдовжки 170 км, яке будують в Неомі, величезній території на західному узбережжі Саудівської Аравії.

Будівельні роботи над проєктом, який Саудівська Аравія рекламує як високотехнологічне екомісто “завтрашнього дня”, можна побачити наприкінці дороги, що тягнеться між Гаялем і Рас-ель-Шейх-аль-Гамідом.

Водночас деякі критики поставили під сумнів “зелені” характеристики запланованого міста.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube