У Вільнюсі відкрито виставку української домашньої ікони з колекції відомої лікарки Ольги Богомолець (ФОТО)


17:4319.10.2023

У Вільнюсі відкрилася виставка Музею української домашньої ікони та старожитностей «Душа України» (Житомирська область).

Власниця колекції – лікарка, політик, доктор медицини та філософії Ольга Богомолець. Загалом у її унікальному музеї зібрано понад 5 тисяч експонатів XV-XXI століть. Під час війни, коли українські культурні та мистецькі цінності опинилися під загрозою, частину з них передали Литві.

Про це пише LRT.lt, передає Інше ТВ.

У приміщенні Музею дерев’яної архітектури розміщені ікони XIX — початку XX століть, які прикрашали житлові інтер’єри різних регіонів України: Подолу, Лівобережжя, Наддніпрянщини, Полісся, Черкащини та Гуцульщини. Експозиція — частина великої колекції, яка вже мандрує містами Литви. Вільнюс став другим містом, де будь-який охочий може доторкнутися до історії та духовного життя українців.

Святі образи були невід’ємною частиною повсякденного життя, а також ставали свідками важливих подій у житті сім’ї – народжень, хрещень, весіль, похорон. Їх дбайливо зберігали і розміщували в найпочеснішому місці будинку — у так званому «червоному» чи «святому» кутку.

В експозиції переважають зображення вершників-бійців, таких як Св. Георгій змієборець чи Архангел Михайло. Вони уособлюють перемогу над брехнею, злом і чварами.

«Ми сподіваємося, що ці ікони, які подорожують різними музеями Литви, повернуться на батьківщину — в Україну. Так само, як і українці, які зараз воюють, страждають та розкидані по всьому світу, зможуть повернутися до своїх домівок», — кажуть організатори виставки.

Виставка українських ікон працюватиме до 28-го жовтня у Medinės на місці architektūros muziejus (Polocko g. 52). Вхід вільний. Музей працює з вівторка до суботи з 10.00 до 18.00.

Як повідомляло Інше ТВ, у Миколаєві експонувалась виставка української хатньої ікони (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube