Вчені виявили новий штам коронавірусу, і їх це дуже непокоїть на порозі осені


13:5019.08.2023

У Лондоні вчені виявили новий варіант коронавірусу, який викликає занепокоєння через велику кількість мутацій.

Про це пише The Guardian.

Варіант, названий BA.2.86, був виявлений за допомогою генетичного секвенування, хоча до цього часу повідомлялося лише про декілька таких послідовностей. Перший випадок був виявлений в Ізраїлі, після чого цей варіант був виявлений в Данії та США.

У п’ятницю Агентство охорони здоров’я Великої Британії (UKHSA) підтвердило, що цей варіант був виявлений у Великій Британії.

Доктор Міра Чанд, заступник директора UKHSA, сказала: “Нам відомо про один підтверджений випадок у Великобританії. Наразі UKHSA проводить детальну оцінку і надасть додаткову інформацію в належний час”.

Згідно з оцінкою ризику, опублікованою в п’ятницю UKHSA, британський випадок не мав недавньої історії подорожей, що свідчить про встановлену міжнародну передачу вірусу і певний ступінь передачі вірусу в межах країни – більше інформації про передачу вірусу у Великобританії очікується протягом наступних тижня-двох.

Наразі, за словами агентства, недостатньо даних, щоб оцінити відносну тяжкість або ступінь імунної відповіді на BA.2.86 порівняно з іншими варіантами, що перебувають в обігу.

Окрім невирішених питань щодо тяжкості цього варіанту, неясно, чи стане він домінуючою формою вірусу.

Його численні генетичні зміни – він має понад 30 мутацій у білку порівняно з нинішнім домінуючим варіантом – і його виявлення в кількох країнах змусили вчених насторожитися.

Професор Франсуа Баллу, директор Інституту генетики УКЛ, сказав, що BA.2.86 був найбільш вражаючим штамом Covid, який світ бачив з моменту появи Омікрону.

“Найбільш вірогідний сценарій полягає в тому, що ця лінія набула своїх мутацій під час тривалої інфекції у людини з ослабленим імунітетом більше року тому, а потім поширилася назад у суспільство”, – сказав він.

“З того часу BA.2.86, ймовірно, циркулював у регіоні світу з поганим вірусним наглядом, а тепер неодноразово експортувався в інші країни світу”.

Баллу додав, що в найближчі тижні стане зрозуміло, наскільки добре новий варіант справляється з іншими підваріантами Omicron.

“На даному етапі нічого не відомо про його внутрішню передачу та вірулентність, – сказав він.

“Апріорі не очікується, що він буде поводитися інакше, ніж нинішні штами Омікрону, що перебувають в обігу.

“Навіть за найгіршого сценарію, коли BA.2.86 спричинив нову велику хвилю захворювань, ми не очікуємо, що рівень тяжких захворювань і смертності буде таким же, як на початку пандемії, коли поширювалися варіанти Альфа, Дельта або Омікрон”, – додав він, зазначивши, що більшість людей були вакциновані, інфіковані Ковідом або і тим, і іншим.

Але, за його словами: “Залишається, що велика хвиля зараження BA.2.86 або будь-яким майбутнім порівнянним варіантом буде небажаною подією”.

Професор Том Венселерс, еволюційний біолог з Левенського католицького університету в Бельгії, погодився з цим.

“Я був би дуже здивований, якби високий рівень популяційного імунітету не продовжував добре захищати нас від важких захворювань, – сказав він.

“Але в цілому я б сказав, що існує відносна ймовірність того, що цей варіант може спричинити хвилю інфекції, хоча зараз неможливо точно сказати, наскільки вона буде великою, а також яким буде її вплив на кількість госпіталізацій”.

Професор Роуленд Као, епідеміолог з Единбурзького університету, сказав, що поява нового потенційного варіанту не стала несподіванкою. “Але, – додав він, – це не означає, що ми зараз добре до нього підготовлені”.

Серед інших проблем, Као зазначив, що Covid, схоже, знову на підйомі, і кількість госпіталізацій також зростає. Він додав, що немає жодних доказів того, що новий варіант є фактором.

“Ми повинні очікувати, що звичайне поєднання осіннього повернення до школи, університету та роботи відіграє певну роль, а також, можливо, сезонні фактори”, – сказав Као.

“Крім того, основна частина щеплень була зроблена вже деякий час тому, і навіть найбільш вразливі люди, ймовірно, наближаються до того моменту, коли імунний захист слабшає”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube