Психоделічна терапія. Австралія перша в світі дозволила лікарське використання екстезі (ФОТО)


20:0801.07.2023

На початку цього року дослідники здивувалися, коли традиційно консервативний австралійський регулятор лікарських засобів схвалив використання психоделіків у терапевтичних сеансах.

Це рішення дозволить використовувати псилоцибін, який міститься в чарівних грибах, для лікування депресії, що не піддається лікуванню. Це також дозволить використовувати МДМА, відомий як екстазі у формі таблеток, для лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР), пише ВВС.

Зміни набувають чинності в суботу, що робить Австралію першою країною, яка класифікує психоделіки як ліки на національному рівні.

Хоча початковий доступ до препаратів буде обмеженим і дорогим, багато експертів і пацієнтів вітають це як знаковий момент.

Але провідні організації охорони здоров’я також закликають до обережності.

Знову сяє

У 2017 році Маржанні Божуа діагностували важку депресію. “Протягом двох місяців я втратила матір, бабусю, улюбленого домашнього собаку і мої романтичні стосунки”, – згадує вона.

Вона не могла їсти, приймати душ, виходити з дому в Мельбурні, але каже, що антидепресанти, які їй прописували, робили її “зомбі, нездатною плакати, заспокоювати себе чи почуватися краще”.

“Я все одно лягала спати і молилася, щоб не прокинутися”, – каже 49-річна жінка.

Коли її пошуки альтернативних методів лікування привели її до псилоцибінової клініки в Амстердамі, вона вагалася.

“У мене немає історії вживання наркотиків чи алкоголю. Як консультант з питань залежності, я завжди була категорично проти цього”, – каже вона.

Але вона також відчайдушно намагалася врятуватися від депресії, стійкої до лікування, тож у 2018 році записалася на лікування.

Псилоцибін вона приймала в чаї. “Кольори стали яскравішими. Я відчула потужний зв’язок зі світом; теплий і розмитий. Я хвилююся, просто говорячи про це… це був величезний, прекрасний досвід безумовної любові”.

Психоделічна терапія. Австралія перша в світі дозволила лікарське використання екстезі (ФОТО) 1
Психоделічна терапія. Австралія перша в світі дозволила лікарське використання екстезі (ФОТО) 5

Через три сеанси вона відчула себе зціленою. “Я могла посміхатися, відчувати радість, займатися своїми повсякденними справами з ясністю”, – каже вона. “Коли я повернулася додому, друзі сказали, що бачили, як мої очі знову засяяли”.

Коли Глен Бойз запропонував мікродозування психоделіків для лікування своєї важкої депресії, його терапевт був налаштований скептично.

“Він пояснив, що це не те, чим він займається, але він не може мене зупинити, і буде робити сканування мозку, щоб відстежувати мій прогрес”, – розповідає він.

33-річний ветеран каже, що почав відчувати “затяжний ПТСР” ще з часів служби в армії, під час карантину через Covid-19 у Сіднеї.

Але після 10 тижнів мікродозування та терапевтичних сеансів червоні ділянки на його початкових сканах мозку, що свідчили про закупорку, зникли. “Туман у моєму мозку розвіявся. Я знову міг ясно мислити”.

Психоделічна терапія. Австралія перша в світі дозволила лікарське використання екстезі (ФОТО) 3
Психоделічна терапія. Австралія перша в світі дозволила лікарське використання екстезі (ФОТО) 6

Через те, що жодна інша країна не дозволила ці речовини для клінічного використання на національному рівні, когорта людей, які пройшли психоделічну терапію, невелика.

Професор Девід Натт, завідувач кафедри нейропсихофармакології Імперського коледжу Великобританії, привітав Австралію з тим, що вона “стала світовим лідером у цій життєво важливій інновації в лікуванні”.

Психоделічний дослідник і психіатр доктор Бен Сесса назвав це схвалення новаторським. “Саме тут тепер світить світовий психоделічний прожектор”, – сказав він в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

Доктор Сесса пішов у відставку з посади керівника головної психоделічної клінічної організації Великобританії і наступні 18 місяців проведе в Австралії, де проведе спеціальну навчальну програму з виписування психоделічних препаратів на замовлення.

Інші країни досліджували психоделіки для використання з метою співчуття, зокрема Швейцарія, Канада та Ізраїль, де регуляторні органи ухвалили подібні рішення, хоча й не на національному рівні, як в Австралії. Психоделічні клініки також легально працюють у таких країнах, як Ямайка та Коста-Ріка.

Але за тим, як Австралія впроваджує клінічні рецепти на обидва препарати, і за якою ціною, будуть уважно спостерігати.

Вперше розроблений як засіб для пригнічення апетиту в 1912 році, екстазі використовувався в терапевтичних сеансах у США до середини 1970-х років, коли він був оголошений поза законом. У 1980-х роках він потрапив до Австралії як наркотик для вечірок через те, що, за повідомленнями, викликав підвищену енергію, емпатію та задоволення, і був криміналізований у 1987 році.

Однак у 2000-х роках дослідження поступово відновилися – нещодавні випробування показали, що і МДМА, і псилоцибін можуть швидко покращувати симптоми важкої депресії, хоча про те, як саме вони це роблять, відомо небагато.

Благодійна організація Mind Medicine Australia (MMA), яка лобіювала психоделічні методи лікування, допомагає навчати медичних працівників, що займаються закупівлею та виписуванням цих препаратів.

Щоб стати уповноваженим лікарем, психіатри повинні подати заявку до комітету з етики та австралійського регулятора лікарських засобів – Управління з контролю за терапевтичними товарами (TGA). Після цього їм потрібно буде знайти і поставити як МДМА, так і псилоцибін.

Але без запланованих державних субсидій п’ятизначна вартість лікування, як очікується, залишиться недоступною для більшості пацієнтів.

Не чудодійний засіб

Основні медичні та психіатричні установи Австралії є одними з тих, хто найгучніше виступає проти психоделічного лікування.

“Наукове та медичне співтовариство висловлює значну обережність”, – каже Крістен Морелі, професорка наркології в Університеті Сіднея.

За словами ММА, “маса звернень від тисяч австралійців, чиї поточні методи лікування психічного здоров’я просто не працюють” допомогли отримати схвалення TGA.

Але Австралійська медична асоціація (AMA) і Королівський коледж психіатрів Австралії та Нової Зеландії (RANZCP) висловили серйозну стурбованість.

Обидві групи закликали до проведення більш масштабних досліджень і кращого вивчення психоделічних методів лікування, попереджаючи про невідомі ризики, довгострокові побічні ефекти і “потенційно дуже обмежену користь” від їх використання в терапії.

“Психоделічна терапія може дати надію невеликій кількості людей, для яких інші методи лікування були безуспішними. Але це не чудодійний засіб”, – попередив професор Річард Харві, який очолює Керівну групу RANZCP з психоделічної терапії.

Він закликав до “обережного, зваженого та інформованого” підходу через “потенційну здатність психоделічних речовин викликати страх, паніку та повторну травматизацію”.

“Вразливі люди можуть зі зрозумілих причин відчувати дистрес, якщо їхній досвід не відповідає їхнім очікуванням від цієї терапії”, – сказав він.

Він також стверджує, що незрозуміло, чи результати психоделічного лікування пов’язані більше з самими речовинами, чи з психотерапією.

“Простіше кажучи, психоделічна терапія перебуває в зародковому стані. Нам потрібно більше знати”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube