Десятеро українських військових капеланів пройшли двотижневу підготовку на перших у своєму роді курсах Сухопутних військ ЗС Великої Британії (ФОТО)


16:2705.06.2023

Десять українських військових капеланів закінчили перший у своєму роді курс на британській землі.

Протягом останніх двох тижнів вони були прикріплені до Департаменту капеланів Королівської Армії Сухопутних військ ЗС Великої Британії, щоб дізнатися більше про надання душпастирської опіки, духовної підтримки та морального керівництва як під час військових операцій, так і періоду післявоєнної відбудови, який зрештою настає.

Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ, передає Інше ТВ.

Тепер вони будуть на передовій, де їхнє завдання полягатиме в тому, щоб зміцніти надію та відновити дух, поки війська борються за повернення суверенної території України.

Курс, розроблений британськими військовими капеланами та підтриманий Збройними Силами Великої Британії в рамках операції «Орбітал», постав як відповідь на запит Збройних Сил України, метою якого є надати учасникам духовні та практичні ресурси, необхідні для підтримки особового складу у найскладніших аспектах операцій – від важких втрат до проблем із психічним здоров’ям.

Головний капелан ЗС Великої Британії Преподобний Майкл Д. Паркер KHC CF, сказав: «Для мене було найбільшим привілеєм працювати з нашими українськими партнерами, щоб розвивати розуміння капеланства під час бойових дій високої інтенсивності. Разом ми дослідили центральну роль морального компоненту бойової сили та роль капеланів у моніторингу та підтримці цього. Вони змогли навчити нас стільки ж, скільки ми змогли навчити їх. Здатність здійснювати душпастирську опіку, духовну підтримку та моральне керівництво зробила капеланську службу надзвичайно важливою спроможністю для українських командирів. У капеланах є потреба, і це справді почесно, коли нас просять підтримати їх у поглибленні розуміння їхньої ролі під час війни. Ці десять капеланів відповіли на заклик свого народу, і вони вже не просто наші міжнародні партнери – це наші колеги та друзі. Я молюся, щоб Бог благословив, захистив і скеровував їх, коли вони повернуться в Україну».

Наразі кількість капеланів збільшується у багатоконфесійній родині Служби військового капеланства Збройних Сил України. Є подальше прагнення збільшити ряди капеланів, щоб забезпечити духовну та душпастирську підтримку в підрозділах, госпіталях та навчальних закладах.

Капелан Департаменту капеланів Королівської Армії Сухопутних військ ЗС Великої Британії Преподобний Робін Річардсон, відповідальний за розробку програми, сказав:

«Скрізь, де є люди, вони потребують духовної підтримки, морального керівництва та душпастирської опіки, яку приносять капелани, незалежно від того, перебувають вони у підрозділах, у госпіталях чи навчальних закладах. Ці служителі покликані своєю вірою вийти без зброї назустріч будь-якому ворогу, щоб вони могли піклуватися про людей усіх віросповідань. Вони діють в умовах випробувань, про які ми навіть не уявляємо, спираються на свою віру, щоб підтримати тих, хто бореться з хаосом війни, і роблять все можливе, щоб дати воїнам надію. Сподіваємося, що інструменти планування, релігійні та пастирські ресурси, а також практичний досвід, який ми надали, лише зроблять їх ефективнішими у їхніх ролях на передовій».

Значну частину програми було присвячено здійсненню капеланського служіння в оперативному контексті, а учасники підтримували військовослужбовців, які зараз проходять бойову підготовку у Великій Британії в рамках багатонаціональної навчальної операції “ІНТЕРФЛЕКС” з базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України під керівництвом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Індивідуальна програма підкреслює широкий спектр навчання, яке Велика Британія проводить для Збройних Сил України, яке також включало базову підготовку піхоти, медичну підготовку та навчання на танках Challenger 2.

Начальник відділу організації підготовки військових капеланів та взаємодії з релігійними організаціями полковник Віталій Скрибець наголосив: «Звичайно, нам потрібна зброя, але нам потрібна не тільки військова підтримка. Саме тому в середині 2022 року ми створили відділ капеланства Збройних Сил України. Основна мета – духовна підтримка воїнів і військовослужбовців. Зараз у нас у Великій Британії навчаються 10 капеланів, і вони займуть позиції з нашими військовими, коли повернуться додому. Вони будуть поруч з нашими воїнами і в ситуаціях, коли не видно ні шансів, ні варіантів, капелани дають надію, дають сили продовжувати. Я воюю за свою країну, свою родину і всіх українців. Ми всі стикаємося з можливістю смерті. Це те, за що ми всі готові віддати своє життя».

Велика Британія та її союзники на сьогоднішній день підготували понад 15 000 військовослужбовців та військовослужбовиць Збройних Сил України за такими напрямками, як основи фронтового бою та спеціалізованіша підготовка. П’ятитижнева навчальна програма для новобранців передбачає, що вони отримують інструкції з поводження зі зброєю, надання першої медичної допомоги на полі бою, бойових дій, тактики патрулювання та права збройних конфліктів, що дозволяє їм ефективно захищати свою країну після повернення в Україну.

У 2022 році уряд Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії надав Україні військову допомогу на суму 2,3 мільярда фунтів стерлінгів, і Прем’єр-міністр Великої Британії зобов’язався зрівняти цей показник у 2023 році, вже надавши понад 10 000 протитанкових ракет, 100 000 артилерійських боєприпасів (ще 100 000 заплановано на поставку в 2023 році), життєво важливий потенціал протиповітряної оборони, включно з понад сотнею зенітних установок, а також самохідною артилерією.

Як повідомляло Інше ТВ, 1 квітня в Києві відбувся перший випуск військових капеланів. Серед них є і перша жінка-капелан (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube