Site icon inshe.tv

Випадковий шпигун. Як Джек Тейшейра дотягнувся до секретних матеріалів Петагону

Випадковий шпигун. Як Джек Тейшейра дотягнувся до секретних матеріалів Петагону 1

Броньовані автомобілі ФБР, агенти зі штурмовими гвинтівками, периметр, герметично перекритий правоохоронцями. Раптом ідилічне містечко Дайтон (американський штат Массачусетс, населення 8100 осіб) перетворилося на місце злочину!

І все через нього, Джека Тейшейри. Через “витік Пентагону” нацгвардійця звинувачують у найсерйознішій зраді секретів у США за останнє десятиліття. Коли його забрали співробітники федеральної поліції, він не чинив опору. Заклавши руки за спину, 21-річний хлопець, одягнений у футболку і червоні шорти, стоїчно попрямував до автозаку, який оточували агенти ФБР.

Арешт молодого солдата – це поки що кульмінація справжнього розвідувального трилера, який охопив увесь світ, змусивши США попотіти і зруйнувавши міжнародні відносини, пише Bild

Понад 500 документів американської розвідки циркулювали на інтернет-форумах. Все, від позицій ППО в Україні, аналізу слабких місць російських та українських збройних сил, припущень про можливу онкологічну хворобу Володимира Путіна – і до кого прислухаються військові розвідки (включно з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем).

Сам Пентагон назвав витік “серйозним ризиком для національної безпеки”. Не кажучи вже про міжнародний конфуз.

А Тейшейра, фанат зброї і геймер, вважається відповідальним за все це.

Нацгвардієць, який працював у 102-му розвідувальному крилі ВПС Національної гвардії штату Массачусетс ІТ-спеціалістом, вперше постане перед суддею в бостонському суді в п’ятницю. За словами генерального прокурора США Мерріка Гарланда, обвинувачення, швидше за все, буде пред’явлено за Законом про шпигунство (розділ 18 U.S.C. 793). Для ймовірного “крота” це може означати тюремне ув’язнення терміном до десяти років, якщо його визнають винним.

Очікується, що судовий процес відбудеться у штаті Вірджинія, неподалік від столиці США Вашингтона.

Робота Тейшейри з громіздкою назвою “Спеціаліст з кібер-транспортних систем” полягала у створенні комунікаційних мереж для національних класів, включаючи прокладання кабелів, розміщення маршрутизаторів та встановлення програмного забезпечення.

Як саме Джек Тейшейра отримав доступ до секретних документів (багато з яких мають найвищий ступінь секретності), залишилося незрозумілим. Представник Пентагону висловив припущення агентству AP: молодий чоловік отримав дозвіл на перегляд секретного файлу, оскільки він, як ніхто інший, відповідав за безпеку цих мереж.

В ефірі CNN інший експерт припустив, що Тейшейра, можливо, навіть знайшов документи в пакеті, призначеному для знищення, так званому “мішку для спалювання”. Це пояснює, чому багато файлів, які з’явилися в інтернеті, були роздруковані, а в деяких випадках дещо зім’яті.

Так чи інакше, те, що солдат низького рангу мав доступ до головних американських секретів, зараз гаряче обговорюється в США.

Чому Тейшейра опублікував документи?
Тейшейра був найважливішою фігурою в дискусійному форумі на геймерській платформі “Discord” під назвою “Thug Shaker Central”. Там він спілкувався з 20-30 переважно ще молодшими учасниками. Часто мова йшла про зброю, іноді вони сміялися над расистськими мемами і, звичайно, говорили про відеоігри.

Схоже, що підозрюваний “кріт” був більше хвальком, ніж ідеологом – мабуть, він хотів похвалитися своїм доступом до секретів. Під час перегляду документів поки що не стало очевидним, що він, наприклад, надавав би перевагу одній з двох воюючих сторін у війні в Україні.

Також незручно для федеральної влади США: Репортери “New York Times” вже дзвонили в двері Тейшейри до того, як до нього потрапило ФБР – вони випередили федеральну поліцію…

Нагадаємо, як повідомляло ІншеТВ, Джека Тейшейру, якого звинувачують у зливі секретних документів, знайшли за інтер’єром його кухні (ФОТО, ВІДЕО)

Exit mobile version