Site icon inshe.tv

Майже кожен п’ятий: у Фінляндії з роботою вже 5,4 тис. українців, які втекли від війни

Майже кожен п'ятий: у Фінляндії з роботою вже 5,4 тис. українців, які втекли від війни 1

Близько п’ятої частини українців працездатного віку, які прибули до Фінляндії після війни, вже знайшли роботу, повідомляє Yle, пише УНН.

За останніми даними Міністерства зайнятості та економіки країни, на кінець року у Фінляндії працювало 5 400 українців.

Минулого року Фінляндія прийняла близько 45 000 українців, з яких близько дві третини були працездатного віку.

Спеціалістка міністерства Сусанна Пієппонен вважає, що кількість людей, які знайшли роботу, є непоганим показником, враховуючи складні обставини, в яких ті, хто втік від війни, почали шукати роботу.

Пієппонен каже, що більшість українців, які прибули до Фінляндії, – це жінки з маленькими дітьми або дітьми шкільного віку. Значна частина з них мають вищу освіту. В Україні близько 60% жінок у віці 30-34 років мають вищу освіту.

Як зазначається, знання мови – найбільша проблема для українців при працевлаштуванні.

Приблизно 1 100 фінських компаній повідомили центри зайнятості про свою готовність наймати українців. Серед них найбільше представлене сільське господарство, громадське харчування, нерухомість та ландшафтний дизайн.

За словами Пієппонен, серед тих, хто прибув до Фінляндії, є вчителі дошкільної освіти або працівники сфери догляду за дітьми, яких також дуже бракує у Фінляндії. Їхньому працевлаштуванню перешкоджає той факт, що українська кваліфікація не завжди визнається у Фінляндії.

“Окрім вивчення мови, їм потрібно пройти додаткове навчання, щоб мати змогу працювати за фахом. Ці рішення не дуже швидкі, але так воно і є”, – зазначила посадовиця.

Читайте: Парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО

Exit mobile version