Війна і ґендерне насильство. Ризики, з якими стикаються українки


13:3508.03.2023

Повномасштабне вторгнення росії має згубний вплив на психічне, фізичне та репродуктивне здоров’я жінок. Українки стикаються з загрозою ґендерного насильства, тягарем турботи про близьких, величезним стресом та поневіряннями.

Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, оприлюдненій до Міжнародного жіночого дня, передає Слово і Діло.

«Знову і знову жінки несуть основний тягар жорстокості війни. Вони постійно перебувають на передньому краї конфлікту — як солдати, лікарі та медсестри, волонтери, переселенки, біженки і занадто часто як жертви і постраждалі», – зазначила генсек організації Аньєс Калламар.

«Повномасштабне вторгнення росії в Україну нічим не відрізняється. Жінки стикаються зі зростаючим сексуальним і гендерним насильством та небезпечними умовами для здоров’я, змушені приймати життєво важливі рішення для сім’ї. Водночас жінок часто виключають із процесу прийняття рішень, а їхні права та потреби залишаються незахищеними та незадоволеними», – додала Калламар.

В організації зазначили, що хоча багато жінок в Україні приєдналися до опору російській агресії, дуже часто обов’язки догляду за дітьми та членами сім’ї лягають непропорційно на жінок.

Вторгнення також впливає на психічне, фізичне та репродуктивне здоров’я жінок. Атаки рф на цивільну інфраструктуру серйозно підірвали доступ до охорони здоров’я для українців.

Крім того, зросла загроза насильства у регіонах, що постраждали від конфлікту. Серед причин цього – відсутність безпечного середовища, відсутність принципу верховенства права, безкарність атакуючої сторони, недовіра до окупаційної влади, стигматизація тих, хто заявив про пережите насильство.

Amnesty International закликає міжнародне співтовариство підтримати та проявити солідарність із жінками, які постраждали від порушень прав людини під час агресивної війни росії в Україні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube