Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО)


13:2104.03.2023

Будь-який власник земельної ділянки прагне упорядкувати його територію, зробити навколишній простір не тільки комфортним, але і красивим.

Клумби та квітники своїми руками з підручних матеріалів: фото і опис композицій — оптимальний спосіб домогтися оригінальності і наповнити ділянку яскравими фарбами, пише xpert.com.ua.

Великі можливості відкриває величезний вибір конструкцій і матеріалів для виготовлення, а також різноманітність видів рослин.

Оформлення квітників і клумб своїми руками

Процес благоустрою території починається з планування. Будь-який дизайнер скаже, що не можна починати роботу без попередньо складеного проекту. Для цього можна скористатися послугами фахівця, який надасть рішення всіх задач з плануванням.

Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 1
Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 13

До таких завдань належить: складання ідеальних схем посадки; підбір рослин для клумб; вибір дизайну.   

Порядок створення квітника своїми руками

Якщо ви не маєте в своєму розпорядженні можливість найняти професійного ландшафтного дизайнера, можна заощадити кошти і зайнятися цим питанням самостійно. У мережі можна знайти фото простих клумб і квітників своїми руками, які зможуть вписатися в простір вашої присадибної ділянки. Більшість з них підкріплено описом відповідних рослин і докладними схемами, які дозволять посадити квіти так, щоб клумба гармонійно вписалася в дизайн вашої присадибної ділянки.

Схема квітника з медоносними рослинами, які залучають метеликів:

Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 3
Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 14

1 — ваточник бульбовий (або деревій «Anthea»);

2 — астра новоанглійська «Purple Dome» (або «Red Star»);

3 — буддлея Давида;

4 — ехінацея пурпурова «Bright Star» (або флокс волотистий «Eva Cullum’l»);

5 — лиатрис колоскова «Floristan Violet»;

6 — Монарда двійчаста;

7 — рудбекія блискуча «Goldsturm» (або кореопсис крупноцветковий «Sunray»);

8 — очиток «Matrona» (або ірис «Bandury Ruffles»);

9 — золотарник «Golde Fleece» (або скабіоза «Butterfly»);

10 — костриця сиза «Elijah Blue» (або молочай багатобарвний);

11 — Лобулярія морська;

12 — петрушка кучерява;

13 — майорець витончений.

Не варто боятися експериментів. Найчастіше унікальні в своєму роді і ефектні композиції виходять у тих, хто займається самостійним пошуком інформації, вивчає тему і переглядає численні приклади. Створені власноруч квітники і клумби можуть стати справжнім предметом гордості.

Як зробити клумбу та квітник своїми руками з підручних матеріалів: фото і загальна класифікація

В рамках загальної класифікації виділяють клумби та квітники наступних видів: традиційна клумба — має вигляд звичайної грядки, яка всіяна квітами, що змінюють один одного протягом дачного сезону.

Завдяки різному часу цвітіння клумба весь теплий період року радує око квітучими рослинами.

Квітник перед входом в будинок, влаштований в бетонних вазонах різного розміру хамелеон — створюється на основі того ж принципу, що і традиційна клумба, але при цьому рослини контрастують між собою: один відтінок квітів різко змінюється іншим; нерегулярний квітник — рослини згруповані в певній послідовності.

Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 5
Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 15

Протягом дачного періоду відбувається рівномірна і природна зміна цвітіння; Дерев’яна пергола і розарій утворюють єдину композицію регулярний квітник — цвітіння рослин починається одночасно, при цьому наповнення клумби відрізняється різноманіттям і розмірами; килимовий квітник — якісний результат вимагає терпіння і ретельного вибору складових композиції.

В кінцевому підсумку виходить своєрідний квітковий килим, що стелеться по землі унікальними живими візерунками.

Перелік основних різновидів квітників і клумб можна доповнити ще кількома варіантами. Ці композиції вважаються найпопулярнішими серед дачників і садівників: моно-клумба складається з квітів одного типу або одного забарвлення, які висаджені спільно;

вертикальна клумба — використовується для оформлення вертикальних об’єктів.

Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 7
Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 16

Наприклад, садові споруди (альтанки, навіси, арки), ширми, стіни і перегородки; кільцева — композиція, що обрамляє певні об’єкти (статуї, фонтани, кущі, дерева);

Вертикальна клумба з різнокольорових горішків прикрашає дерев’яну огорожу альпійська гірка — клумба, усіяна багаторічними квітами дрібного розміру. Їх висадка виконується поверх невеликих височин, які і утворюють гірку. В якості основи для висадки рослин можуть використовуватися корчі і каміння;

Квітник з троянд у дворі приватного будинку вазон — специфічна клумба, що дозволяє виконати озеленення на тих ділянках прибудинкової території, де немає можливості оформити квітник стандартним способом. До таких ділянок відносяться алеї, площі, внутрішній двір та інші зони з асфальтовим або іншим подібним покриттям. Вазон має вигляд широкої ємності з землею, куди здійснюється висадка рослин;

багатовимірна композиція — для створення цього об’ємного квітника застосовуються додаткові об’єкти. Багатовимірна клумба характеризується особливими концепціями, якими керується дизайнер ландшафтів при висадці рослин.

Як створити клумби і квітники власноруч з підручних матеріалів: поради для початківців

Численні фото клумб і квітників своїми руками, які можна знайти в мережі, зайвий раз доводять, що не обов’язково мати спеціальну освіту, щоб створити красу біля свого будинку. Для цього буде потрібно трохи фантазії, а також рослини.

Корисна порада! Перед тим, як братися за справу, слід скласти чіткий план дій. Він дозволить досягти ідеальних результатів, а також уникнути безлічі помилок.

Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 9
Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 17

Схема квітника, в якому переважають жовто-червоні відтінки:

1 — пузиреплодник калінолістний;

2 — агератум Хоустона;

3 — гацанія гібридна;

4 — шток-троянда;

5 — ячмінь гривастий;

6 — волошка синя;

7 — дерен білий;

8 — лилейник гібридний;

9 — єнотера Друммонд;

10 — хоста Форчун;

11 — седум їдкий.

На першому етапі слід подбати про наступні речі: вибір кольорів здійснюється не тільки на основі їх забарвлення. Варто враховувати час цвітіння рослин, а також умови, які потрібні для їх росту; вибір місця для створення клумб — один з визначальних факторів успіху.

Рекомендується висаджувати квіти на східній або західній стороні ділянки. Важливо забезпечити їх вітрозахистом і захистити від прямого попадання сонячних променів; Завдяки квітучоійклумбі прибудинкова територія буде виглядати яскраво і святково підготовка ґрунту потребує особливої уваги.

Велика частина садових рослин відмінно приживається на листовій землі з домішками піску і дерну. Для поліпшення властивостей ґрунту в дану суміш можна ввести добрива комплексного призначення або пролити її.

Зону, де буде розміщуватися клумба, ретельно прополюють. Ґрунт потрібно добре розпушити, а краще — виконати установку дренажу;

Це може бути одна композиція великого розміру або сукупність невеликих клумб. Вибір рослин залежить не тільки від їх забарвлення і часу цвітіння, а й умов вирощування.

Композиція з безперервним цвітінням зможе зберегти свою привабливість весь сезон, якщо в основу дизайну квітника ляжуть багаторічні рослини (в якості бази) і однорічні, які будуть привносити нотки свіжості в загальний вигляд. При виборі рослин за термінами їх цвітіння можна створити композицію, яка буде оновлюватися весь час.

Підбираючи колірну гаму для майбутньої клумби, слід подбати про наявність декількох колірних плям яскравого кольору. Решта садових рослин формуватиме основний фон. Схема пишної клумби, що прикрашає фасад будинку (розміри квітника — 4 х 3,5 м):

Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 11
Весна. Плануємо клумби і квітники, саме час. Схеми висадки рослин (ФОТО) 18

1 — мордовник звичайний;

2 — веронікструм віргінський;

3 — колосняк піщаний;

4 — космос дваждиперістие;

5 — жоржина культурна;

6 — синеголовник альпійський;

7 — флокс волотистий;

8 — полин Людовика;

9 — антирринум великий;

10 — агератум Хоустона (високорослі сорти);

11 — котівник Фассена;

12 — агератум Хоустона (низькорослий сорт);

13 — чорнобривці прямостоячі;

14 — дерен білий;

15 — геліотроп перувианского;

16 — петунія садова.

Висота рослин також грає важливу роль. Найвищі з них слід розташувати в центральній частині клумби або ж змістити їх до протилежного краю. Низькі квіти розміщуються в зоні зовнішніх країв або близько до садових доріжок.

Рослини з різним терміном цвітіння дозволять уникнути зайвої строкатості. Оптимальним вважається той варіант, при якому зміна кольорів здійснюється, починаючи з весняного часу і закінчуючи пізньою осінню. Клумба повинна гармонійно поєднуватися із загальним дизайном прибудинкової території Краще, якщо забарвлення буде поступово перетікати. Щоб вдало розставити акценти, досить вибрати квіти теплих відтінків і фон, виконаний в холодній колірній гамі.  



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube