«Мета путіна — створити кризу з біженцями і чинити на Європу ще більший тиск» – ЗМІ


18:5013.12.2022

Після російського вторгнення країни Євросоюзу гостинно зустріли потоки українських біженців, які змушені були рятуватися від війни за кордоном.

Проте напруга в Європі через міграційне питання неухильно зростає, пише видання Financial Times, передає ua.news.

«Мета путіна — створити кризу з біженцями і чинити на нас ще більший тиск», — коментує масовані удари по українській території пані єврокомісар із міграції Ілва Йоганссон.

Багато вимушених переселенців встигли повернутися з інших країн в Україну, коли здавалося, що початковий тиск Росії відбитий. Проте напередодні зими Кремль вирішив використати нову тактику — бити по енергетичній інфраструктурі, залишаючи українців без світла, тепла та води.

Зрештою в Європі побоюються ще однієї хвилі переселенців з України через важку ситуацію, що склалася. При цьому країни Євросоюзу зазнають серйозного міграційного навантаження через постійний приплив біженців з інших частин світу, враховуючи Північну Африку, Близький Схід та Азію.

Як пише FT, напруга через ситуацію з нелегальними мігрантами в ЄС неухильно зростає.

Новий уряд Італії на чолі з Джорджією Мелоні зайняв позицію застосування жорсткіших заходів щодо недопущення незаконних мігрантів у країну. Італійці виступають за зміну практики прийому біженців на користь справедливішої системи розподілу міграційного навантаження серед усіх країн ЄС.

«Ми спостерігаємо надзвичайну ситуацію в системах прийому біженців у багатьох частинах ЄС. Перспектива подальшого прибуття [людей] з України, а також інших частин світу може створити ще більше навантаження на владу», — вважає фахівець з міграції з аналітичного центру European Policy Center Альберто-Хорст Нейдхардт.

Якщо спочатку в Європі українцям пропонували теплий прийом, то зараз на місце гостинності приходить втома, зазначають журналісти.

Водночас, Ілва Йоганссон каже, що якщо протягом зими мільйони людей з України знову поїдуть у Європу, то Євросоюз так чи інакше впорається із цим викликом, хоч це й стане проблемою.

Міністриня внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, зі свого боку, вважає, що якщо українці знову масово ринуть у ЄС, то Європі потрібно краще розподіляти людей по різних країнах, щоб навантаження було рівномірним.

До того ж у Євросоюзі вже триває дискусія щодо політики подвійних стандартів через те, що українців у Європі зустрічають набагато краще, ніж біженців з інших країн світу, що непокоїть правозахисників.

У країнах Європи кількість громадян України, зареєстрованих як біженці, сягнула понад 4,75 мільйона людей, йдеться у даних Агентства у справах біженців ООН.

Восени кількість українських громадян, які шукають притулку в європейських країнах, скоротилася. Найбільше – у Польщі, Німеччині та Франції.

В Україні ставлення до співвітчизників-біженців в Європі є досить позитивним. Разом з цим, є диференціація залежно від «додаткових фактів» про конкретну категорію біженців.

Як повідомляло Інше ТВ, В рамках програми “Єднання для України” більше 82 тисяч українців та членів їхніх родин заїхали до США



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube