Site icon inshe.tv

У “Іскандері”, “Калібру” та іншому озброєнні РФ знайдені компоненти виробництва країн НАТО. Чи можно цьому запобігти?

У "Іскандері", "Калібру" та іншому озброєнні РФ знайдені компоненти виробництва країн НАТО. Чи можно цьому запобігти? 1

Королівський Об’єднаний інститут оборонних досліджень, який є визнаним аналітичним центром, виклав вкрай цікавий звіт щодо використання у російському озброєнні західних комплектуючих.

В результаті двомісячної роботи, висновок наступний: “задокументована наявність великої кількості іноземних компонентів у російських системах озброєння та ідентифіковані країни їхнього походження”, повідомляє Defense Express

Під великою кількістю, фактично мається на увазі, що майже у всіх зразках проаналізованої зброї знаходились компоненти вироблені у країнах НАТО. Надалі даємо найцікавіші зразки:

“Ця залежність універсальна. Майже вся сучасна військова техніка РФ залежить від складної електроніки, що імпортується зі США, Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Японії, Ізраїлю, Китаю та інших країн”, – підкреслюють експерти з Royal United Services Institute.

Додавши, що аналогічні компоненти були виявлені у балістичній ракеті “Искандер-М”, крилатих ракетах “Калибр”, та Х-101, а також “багатьох інших видах озброєння”.

Також у звіті пояснюється, що більшість з цих компонентів – подвійного використання, тобто можуть закуповуватись, як для цивільних, так і для військових потреб. І РФ вже створила механізми відмивання цих компонентів через треті країни. Тому країни Заходу будуть мати певні труднощі з введенням дієвого ембарго.

“Обмеження доступу означатиме заборону експорту комплектуючих в такі країни, як Індія, де вони використовуються, зокрема, у цивільних цілях. Це, на жаль, зміцнить аргументацію росіян, що Захід готовий завдати економічної шкоди всьому світу заради покарання РФ, і таким чином вони намагатимуться послабити дотримання західних санкцій”, – пише у звіті Royal United Services Institute.

В цій ситуації з боку Defense Express можем також нагадати, що санкції введені після 2014 року щодо РФ виявились недієвими. На російських танках та БМП стоять приціли з європейськими тепловізійними матрицями, зі всього російського у наймасовішому російському БПЛА “Орлан-10” – один планер, все інше – імпорт.

Можливо, введене після початку вторгнення РФ ембарго буде більш дієвим. Але треба враховувати те, що навіть за максимальної його дієвості у РФ можуть існувати певні запаси. З іншого боку аналіз іноземних компонентів дозволяє відтворити весь шлях мікросхеми завдяки індивідуальним серійним номерам. А значить дозволяєперекрити джерела постачання компонентів.

Напомним, Германия направит первые зенитки Gepard в Украину в июле, — СМИ

Exit mobile version