Пошкоджені росіянами об’єкти культурної спадщини в Україні документують за допомогою 3D-сканерів


11:2518.06.2022

За підтримки Міністерства культури Латвії та Ризького технічного університету до України завітала група фахівців на чолі з Бруно Деландесом.

Разом з українськими колегами протягом тижня вони здійснили 3D-сканування двох пам’яток культурної спадщини у Чернігові, пошкоджених внаслідок російських обстрілів, а також двох пам’яток сакральної архітектури, на Львівщині та в Києві.

Отримані матеріали в подальшому використовуватимуться при розробці реставраційних програм.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Інше ТВ.

“Збереження культурної спадщини в часи війни – виклик, для подолання якого необхідна консолідація зусиль різних сторін – як держави, так і громадянського суспільства, фахових спільнот. Ми дуже вдячні латвійській стороні за підтримку цього проекту з документування пошкоджень об’єктів культурної спадщини України та сподіваємося на продовження співпраці, а також дякуємо учасникам ініціативи “Штаб порятунку спадщини” за допомогу в організації візиту латвійських колег”, — зазначила заступник Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Латвія має 20-річний досвід в галузі документування надзвичайних ситуацій та діагностики стану об’єктів культурної спадщини під час збройних конфліктів. Подібну технічну допомогу Уряд Латвії надавав Іраку у 2005-2006 роках. Такі ж технології використовувались для документування об’єктів, занесених до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у зонах бойових дій в Іраку та Сирії.

Наразі в Україні вже зафіксовано близько 400 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини та культурних інституцій України. 

Як повідомляло Інше ТВ, станом на 8 червня загальна сума прямих збитків для економіки України від пошкодження та руйнування культурних обʼєктів унаслідок повномасштабної війни становить приблизно 270 мільйонів доларів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube