У маленьких фінських містах хочуть, щоб українські біженці стали їхніми постійними жителями


06:0615.06.2022

Тому там намагаються зробити працевлаштування українців легким.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

У місті Састамала (провінція Пірканмаа), яке наразі налічує близько 24 тисяч мешканців та переживає відтік населення, виявили зацікавленість в українцях, які втекли від війни до Фінляндії, та їхніх робочих навичках.

На сьогодні у центрах прийому біженців у Састамала проживають 150 українців. Міська влада хоче допомогти їм і полегшити працевлаштування. Для них організовують мовні курси, а для місцевих підприємців проводять спеціальні заходи, де роз’яснюють, з чого почати та як найняти українців.

Зацікавленність у працевлаштувати українців виявили вже кілька десятків місцевих компаній.

Наприклад, сировар Петер Дьоріг, який переїхав до Фінляндії в середині 1990-х років зі Швейцарії, розказує, що у його компанії Herkkujuustola Oy працюють багато іноземців, і він також хотів би дати роботу людям, які рятуються від війни в Україні. Серед перешкод на шляху до працевлаштування він називає необхідність опанувати специфічні для цієї галузі навички та фінську мову.

— Треба володіти мовою. На виробництві можна користуватися англійською, але обслуговування клієнтів в ресторані вимагає знання фінської, — пояснює він.

Дехто з українців, які приїхали до Састамали, змогли знайти собі робоче місце самостійно.

— Коли ми познайомилися з цими українцями, їхня мотивація до працевлаштування була на дуже високому рівні, — відмічає керівник служби зайнятості міста Састамала Тііна Леппяніємі.

За результатами опитування, яке провели в місті серед українців, найбільшою проблемою у пошуку роботи є мова.

Тііна Леппяніємі нагадує, що традиційна робота із зарплатою – це не єдина можливість працевлаштуватися. Українці також можуть зайнятися легким підприємництвом — дехто з них вже запропонував місцевим компаніям власні експертні знання.

Як повідомляло Інше ТВ, Фінські фермери забирають своїх працівників-українців, які рятуються від війни, разом з дітьми (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube