Російські окупанти захопили у полон моряків вантажного судна SMARTA і вивезли у невідомому напрямку


15:5411.04.2022

Hа території Маріупольського морського торгівельного порту військовими Російської Федерації були захоплені та вивезені в невідомому напрямку члени екіпажу судна SMARTA під прапором Ліберії та дружина капітана судна, яка в той час перебувала на борту.

За попередніми даними, їх було вивезені у напрямку тимчасово окупованого Донецька.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила омбудсмен Людмила Денісова, передає Інше ТВ.

18 осіб є громадянами України, 1 – громадянин Єгипту. Зв’язку із екіпажем та дружиною капітана немає. Перед захопленням моряків російські війська обстрілювали судно.

Суховантаж зайшов у порт Маріуполя 21 лютого і далі мав прямувати до Туреччини. Проте через активну російську військову агресію він не отримав дозвіл на вихід у море і залишився пришвартованим до 18-го причалу Маріупольського порту.

Як нагадує омбудсмен, такими діями РФ порушує право на життя і на свободу, особисту недоторканість, гарантовані статтями 3 та 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та право на свободу пересування, гарантовано статтею 2 Протоколу N4 до Конвенції.

Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушення РФ прав людини в Україні.

Як повідомляло Інше ТВ, цивільне рятувальне судно «Сапфір» було захоплене російськими військовими кораблями 26 лютого під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний. 8 квітня «Сапфір» повернувся під контроль України. Усі 19 членів екіпажу рятувального судна були звільнені з російського полону раніше, 25 березня, у рамках першого обміну полоненими. 

Усього з початку активної фази війни агресор захопив 3 українські судна — «Сапфір», «Афіна» й «Принцеса Ніколь». Захоплення військовими кораблями країни-окупанта цивільних суден є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube