Замкомандиру полку «Азов» – про ситуацію в Маріуполі і про можливу деблокаду міста (ВІДЕО)


20:4528.03.2022

Начальник штабу-перший заступник командиру полку «Азов», капітан Богдан Кротевич розповів про ситуацію, яка склалась в Маріуполі станом на 28 березня 2022 року, і про можливу деблокаду міста.

Відео коментаря розміщено на фейсбук-сторінці 36-ї БрМП, передає Інше ТВ.

Про ситуацію в місті

Ворожа пропаганда перейшла будь-які рамки цинізму. Після того, як війська рф знищують цілі квартали Маріуполя, заїжджають пропагандисти з камерами, роздають шоколадки, бутерброди голодним людям, знімають, які вони «визволителі».

На даний момент ворог закріпився в місті, декілька кварталів знаходяться під його контролем. В основному, воює регулярна армія російської федерації у взаємодії з військами сепаратистів з так званих «Л/ДНР», а також помічені підрозділи СОБР, які задіюють у штурмі будівель.

Тактика ворога

Тактика ворога формується з того, що виїжджають танки та знищують будівлі, не залежно, знаходяться там війська наші чи ні, – повністю знищують з верхнього поверху до першого, а потім закидують, як м’ясом, своєю піхотою позиції. Противник несе великі втрати в техніці та в піхотній силі, проте ресурси у них великі. У зв’язку з великими втратами техніки кожен день противник втрачає від взводу до роти живої сили та стабільно близько 4 танків, знищені нашими силами в районах Маріуполя. Авіація та артилерія противника працює майже завжди вглибину по жилим кварталам без будь-яких логічних пояснень їх дій. На даний момент можна сказати, що 70-80% міста Маріуполя просто знищені.

Не дивлячись на те, що Маріуполь майже повністю зруйнований, більшість населення досить сидить по підвалах, не знаючи, що їм робити. І це українці. І я не розумію тих, хто питає, нащо ми тримаємо місто. Я нагадаю, що полк «Азов» – це військовий структурний підрозділ, який давав присягу народу України, він відповідальний за захист цивільного населення, та його основна мета – територіальна цілісність України. Проте, якщо брати суто військову точку зору, спробую пояснити, чому Маріуполь критично необхідний Україні, та чому противник хоче захопити його настільки, що половина авіаційних бомб прилітає саме на Маріуполь.

Чому Маріуполь такий важливий

Маріуполь – стратегічне важливе місто для ворога як основний тиловий пункт постачання. Незаперечним фактом є те, що морські перевозки займають перше місце у світі саме через відносну дешевизну та об’єм перевезень. На другому місці є залізничне сполучення. На даний момент залізничне сполучення з Кримом є тільки до Мелітополя, а вже потім можна перевозити все майно на автотранспорті. Залізничне сполучення є небезпечним через ймовірність підриву партизанським рухом або Силами спеціальних операцій українських військових і незрівняне по об’ємам з морським сполученням. На даний момент основним тиловим пунктом постачання противника є порт Бердянська, по якому був завданий удар з української сторони та знищений ВДК «Саратов» та пара малих десантних кораблів. Противник вже зрозумів, що мор порт Бердянська знаходиться у зоні ураження наших сил. Тому це головна проблема для південного угруповання. І остаточним і повним вирішенням цієї проблеми буде мор порт Маріуполя, який, якщо противник захопить його, стане основним тиловим пунктом постачання всього південного угрупування.

Також важливим є те, що Маріуполь зосередив на собі до 14 тисяч сил особового складу з озброєнням та технікою. Якщо противник захопить місто, зробить тут основний пункт тилового постачання, це вже буде угрупування з 14 тис.сил, які навчені в міських боях, і їх можуть перекинути на будь-який напрямок, будь то Запоріжжя чи Вугледар.

Про варіанти де блокади Маріуполя

Також хочу зазначити декілька позицій стосовно де блокади самого міста. В Україні близько 40 млн. населення, і жоден військовий експерт не зможе довести мені, що неможливо зібрати угрупування до 1,5 тис. особового складу та техніки, сформувати два чи три батальйони тактичної групи та деблокувати місто. Більш того, я зазначу, що дана операція розіб’є повністю південне угрупування та дасть можливість звільнити місто Бердянськ. І тоді противник залишиться з єдиним сполученням – сухопутне сполучення з Криму, яке не зможе потягнути всі масштаби південного угрупування.

Неможна домовитись з тим, хто володіє ініціативою. Тим паче, це велика помилка, бо противник може відчувати слабкість та добивати в слабких місцях. І дана операція також може склонити противника до перемовин, які, як дехто зараз вважає, нам необхідні. Кожен українець повинен об’явити тотальну війну російській федерації на території України, і жоден окупант не повинен дістатися додому цілим та неушкодженим. Спланувати і відпрацювати операцію деблокади можливо, головне – визначити бойову команду управління с командиром, який має досвід бойових дій, можливо, рейдових дій, у нас такі генерали є.

Нажаль, тільки в Маріуполі можна зрозуміти, яка війна тут йде. Це війна характеру, і я вважаю, цю війну ми повинні виграти. Це наша земля, неможна віддавати жоден клаптик. Важливо, щоб була політична воля нарешті.      

Як повідомляло Інше ТВ, «Маріуполь – це місто-герой, а не місто-жертва!»: матері і дружини воїнів миколаївської 36-ї БрМП вимагають надати захисникам ППО та деблокувати місто (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube