Польща передасть Україні ПЗРК Piorun: фото та характеристики


09:0002.02.2022

На тлі загрози російської агресії проти України Польща підтримує Україну і ухвалила рішення про передачу нашій країні переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun та боєприпасів.

Про це на Twitter написав міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, який і виступив ініціатором передачі зброї Україні.

“Хороші новини. На моє прохання Рада Міністрів прийняла постанову про допомогу Україні. Надамо найсучасніше польське обладнання – переносні зенітно-ракетні комплекси Piorun та боєприпаси”, – написав він.

Переносний зенітний ракетний комплекс власної розробки PPZR Piorun надійшов на озброєння польської армії у 2019 році. Загальна довжина ПЗРК у боєготовому положенні трохи більша за 1,6 м, маса – 16,5 кг. Перенесення та застосування комплексу забезпечуються одним стрілком-оператором.

Ракета для Piorun виконана в циліндричному корпусі великого подовження з прозорим напівсферичним головним обтічником, оснащеним характерною “голкою”. Довжина ракети – 1,6 м, діаметр – 72 мм, маса – 10,5 кг. У головному відсіку ПЗРК розміщено прилади управління, у хвості розташований двигун, а між ними встановлена бойова частина.

Система керування ракетою – цифрова і відрізняється високою швидкодією, є режими роботи для пуску навздогін або назустріч цілі. Ракета має уламкову бойову частину масою 1,82 кг із посиленим зарядом. Комплекс оснащений контактним та лазерним неконтактним підривниками, що дає можливість вражати не тільки літаки, але й менші безпілотники.

Пусковий механізм має перемикач для встановлення режиму стрільби наздогін або у зустрічному курсі. Існує також “система авторизації”, що дозволяє здійснювати пуск тільки оператору з ключем.

PPZR Piorun забезпечує ефективну стрільбу по цілях на дальності від 400 м до 6,5 км та на висотах від 10 м до 4 км. Ракета летить із швидкістю 660 м/с. Максимальна швидкість цілі під час стрільби назустріч – 400 м/с; наздогін – 320 м/с.

Як повідомлялося, 1 лютого у Києві з візитом побував прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Він висловив підтримку Україні перед загрозою російської агресії і порівняв життя по сусідству з РФ із життям біля підніжжя вулкана.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube