Чотири роки від вбивства Павла Шеремета: як змінювалися версії? (ВІДЕО)


14:4419.07.2020

Чотири роки від вбивства журналіста Павла Шеремета виповнюється 20 липня. Правоохоронці стверджують, що знайшли виконавців. Але справа досі не в суді, а версія слідства є суперечливою для суспільства.

В матеріалі журналіста Радіо Свобода Ольги Комарової порівнюється, що говорили посадовці про справу Шеремета – ​тоді і зараз.

«Це справа нашої честі, вжити всі заходи для того щоб в найкоротші терміни цей злочин було розкрито», – заявив президент Петро Порошенко в день трагедії.

Голова Національної поліції на той момент Хатія Деканоїдзе повідомила про створення групи з найкращих оперативників, до яких долучаться американські колеги з ФБР.

Втім перші результати розслідування правоохоронці представили на пресконференції через сім місяців, як і нового очільника поліції замість Хатії Деканоїдзе.

Тоді поліція вперше оприлюднила відео з камер спостереження із закритими обличчями підозрюваних.

«Наша задача полягає виключно в тому, щоб спробувати знайти вбивць і ми постараємося це зробити», – заявив тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Тоді ж очільник МВС додав до оприлюднених відео кілька фактів, які на його думку були варті уваги.

Ось один з таких фактів від слідства, який у подальших пресконференціях вже згадувати не будуть:

«В результаті моніторингу телефонних з’єднань в районі місця злочину зафіксовано 1193 з’єднання з російськими абонентами. Активізація частини з цих абонентів збігається в часі з інформаційною активністю яка в нас була під час хресної ходи. І в той же період, під приводом участі у зльоті однієї з нетрадиційних церков в Києві, в’їхала велика група громадян РФ. З’єднання телефонів цієї групи зафіксовано поблизу місця проживання і роботи Павла Шеремета за кілька днів до злочину і зранку 20-го під час вибуху. Після чого дивним чином були локалізовані і пішли на «ні», – зазначив Аваков.

Як змінювалися версії

Слідство виокремило чотири версії щодо вбивства Павла Шеремета:

професійна діяльність;

дестабілізація ситуації в країні;

помилка в об’єкті злочину (бо машина належала іншій людині – Олені Притулі);

особисті конфлікти.

У 2017 році слідчі назвали основною версією професійну діяльність Павла Шеремета як журналіста.

Тоді ж Арсен Аваков закцентував увагу на зв’язках Шеремета із російською опозицією.

«Слідство не виключає версію замовного політичного вбивства, замовлення на яке поступило саме з Російської Федерації», – додав міністр МВС.

У 2019 році на пресконференції за присутності президента Володимира Зеленського, правоохоронці заявили, що основною версією вже є інша: дестабілізація ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи.

Куди поділася версія «про російський слід» і «руку Кремля»? Таке запитання прозвучало від журналістів.

«В цій версії є кілька підверсій, як сказав начальник слідства. Наприклад, Шеремет писав книгу разом з (вбитим російським опозиційним політиком Борисом) Немцовим. Шеремет видав кілька матеріалів, які викривали діючий режим в сусідній державі, тому це теж може бути версія і це теж розглядається», – так відповів на це питання міністр Аваков.

На цій же пресконференції правоохоронці вперше називають імена людей, яких вони вважають причетними до злочину: Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко і подружжя Грищенків.

Доля фактів з журналістського розслідування

Журналісти проекту «Слідство.Інфо» у своєму фільмі-розслідуванні «Убивство Павла» від 2017 року знайшли свідків, на яких не звернула увагу поліція, а також звернули увагу на підозрілу активність кількох людей напередодні вбивства Павла Шеремета.

Одного чоловіка ідентифікували і навіть з ним поспілкувалися. Пізніше виявилося, що він експрацівник Служби безпеки України. Свою поведінку біля будинку Шеремета він пояснював сумбурно, а після згадки про СБУ взагалі перестав йти на контакт, розповіли журналісти.

«Ретельно перевірено факти, викладені в журналістському розслідуванні «Вбивство Павла». З особою, яку журналісти ідентифікували, як колишнього працівника Служби безпеки України, проведено комплекс слідчий дій, які на даний час не дали можливості вважати його причетним до цього злочину», –заявив у 2019 році голова Національної поліції Сергій Князєв.

Що ж суспільство має у підсумку цих чотирьох років?

Основна версія вбивства з «професійної діяльності Павла» змінилася на «дестабілізацію ситуації в країні».

Слідство вважає причетними до злочину п’ятьох людей, але нічого не повідомляє про замовників.

«Для того, щоб визначити замовників мені потрібна допомога. Мені не вистачить генеральної прокуратури. Треба з СБУ говорити і головним управлінням розвідки», – заявив Арсен Аваков.

Незадовго до своєї відставки з посади генерального прокурора Руслан Рябошапка визнав: у справі про вбивство Шеремета зібраного обсягу доказів недостатньо.

Нова генпрокурор Ірина Венедіктова так відповідає на питання щодо непереконливості доказів: «Мені здається, що не треба було робити такий брифінг гучний до тих пір, поки реально справа не вийшла з суду».

Президент Зеленський, який дякував правоохоронцям за розкриття справи, вже обережніше коментує хід розслідування: «Мені сказали – знайшли ймовірних вбивць, затягнули мене в це, так і є –нічого страшного, я нічого не боюсь. Мені дійсно цікаво – знайшли ймовірних вбивць, показали матеріали, так само як і ви я дивився на це, але це слідство, а рішення за судом».

Підозрювані перебувають під арештом понад 200 днів, тим часом посилюються акції протесту щодо їх затримання із вимогою справедливого суду. Адвокати порівнюють татуювання, зріст та інші фізичні параметри затриманих із людьми на відео і не знаходять схожості. Представники слідства і міністр Аваков наголошують на наявності великого обсягу доказів вини підозрюваних, які не можуть оприлюднити до початку суду

А суд має розпочатися незабаром. Нацполіція заявила про завершення досудового слідства.

Как сообщало «Інше ТВ», Дело Шеремета: Антоненко и Кузьменко останутся под арестом, а Дугарь смягчили меру пресечения



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube