Інклюзивна освіта, професійно-технічні освітні заклади, підвезення учнів до опорних шкіл – пріоритети в освітній галузі Миколаївщини


15:5814.03.2019

Подальший розвиток програми інклюзивної освіти, вирішення питання із підвезенням учнів до опорних шкіл в області, а також передача професійно-технічних навчальних закладів із державної у комунальну власність – пріоритетні цілі на 2019 рік в освітній галузі.

Про це заявив заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олександр Кушнір у ході публічного представлення звіту про виконання обласного бюджету Миколаївської області за 2018 рік у четвер, 14 березня.

«Минулого року на Миколаївщині уперше запрацювала програма розвитку інклюзивною освіти. Ми не зупиняємося на досягнутому. Якщо минулого року виділено 7 млн грн, то цього вже 10. Завдяки Меморандуму, підписаному з дружиною Президента Мариною Порошенко про приєднання регіону до національного проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України, в області створено 19 інклюзивно-ресурсних центрів. Ще 2 на стадії реалізації. Загалом у подальшому матимемо 26 закладів. Ставимо за ціль забезпечити цю мережу однаковим інклюзивним обладнанням для розвитку та навчання дітей», – прокоментував заступник голови ОДА.

Олександр Кушнір також відзначив, що в області були складнощі по шкільним автобусам, однак, завдяки спільній позиції з депутатами обласної ради проголосовано і закладено в облбюджеті необхідний ресурс. Так, при співфінансуванні з місцевих бюджетів поставлено за мету до 1 вересня забезпечити у повному обсязі шкільними автобусами учнів для підвезення до опорних навчальних закладів.

Окремо заступник голови ОДА зупинився на питанні щодо професійно-технічних закладів. «Закон щодо їх статусу був прийнятий давно. Довгий час з незрозумілих причин нічого не робилося. На даний момент за короткий період нам вдалося підготувати всі необхідні документи по ліцеям і направити на розгляд до облради, щоб ми могли їх передати з державної у комунальну власність. Це дозволить нарешті привести їх до належного стану і ефективно розпоряджатися майном. Впевнений, що депутати підтримають цю ініціативу, адже заклади наші, кошти виділяємо ми, а знаходяться вони у державній власності, що унеможливлює проведення будь-яких ремонтних робіт і т.д.», – відзначив Олександр Кушнір.

Зазначимо, що за інформацією департаменту фінансів ОДА на освітню галузь минулого року було спрямовано 923,8 млн грн.

Департамент освіти і науки облдержадміністрації є головним розпорядником коштів обласного бюджету. Протягом 2018 року через департамент здійснювалось фінансування 51 установи освіти.

Видатки загального фонду обласного бюджету на утримання установ освіти і проведення освітніх заходів використано в сумі 757 878,6 тис. гривень, що становить 95 % річних уточнених призначень.

В 2018 році обсяг коштів обласного бюджету, який спрямований на реалізацію заходів обласної цільової соціальної програми розвитку освіти Миколаївської області на 2017-2022 роки, склав 31 120,0 тис. гривень, що майже втричі більше ніж в 2017 році (в 2017 році – 11 833,5 тис. гривень).

Так, суттєво збільшено видатки для оновлення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти – 17 500,0 тис. гривень порівняно з 2 500,0 тис гривень в 2017 році.

Вперше спрямовано 6 000,0 тис. гривень на забезпечення доступом до використання підручників, навчально-методичних посібників в електронному вигляді учням закладів загальної середньої освіти.

Вперше спрямовано кошти у сумі 7 000,0 тис. гривень на створення умов для забезпечення освітніми послугами дітей з особливими освітніми потребами та придбання спеціальних засобів корекції.

На виконання обласної програми «Безбар’єрна Миколаївщина» враховано кошти у сумі 36,00 тис. грн. для підготовки сурдоперекладачів у вищих навчальних закладах державної форми власності Миколаївської області.

Також, на виконання обласної програми військово – патріотичного виховання населення Миколаївської області на 2015-2020 роки враховано 3 322,00 тис. грн. на проведення заходів з удосконалення системи військово-патріотичного виховання, в тому числі 2500,0 тис. гривень реалізація проектів військово-патріотичної спрямованості громадськими організаціями.

За рахунок освітньої субвенції у сумі 48 455,575 тис гривень придбано 8 шкільних автобусів, один з яких для осіб з особливими освітніми потребами;
– забезпечено створення умов для реалізації «Нової української школи» в інтернатних закладах;
– оснащено заклади загальної середньої освіти засобами навчання з фізики, хімії, біології, математики навчальними комп’ютерними комплексами з мультимедійними засобами навчання;
– придбано обладнання для інноваційного навчально – тренінгового класу; придбано обладнання для кабінетів української мови в закладах загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин, також придбано спортивне обладнання для УФК;
– за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у сумі 6897,935 тис. гривень придбано 477 ноутбуків;
– за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів у сумі 2300,0 тис гривень придбано обладнання державному навчальному закладу «Южноукраїнський професійний ліцей»;
за рахунок залишку коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у сумі 2 948,37 тис. гривень придбано комп’ютерну техніку, туристичне обладнання та водоочисне обладнання для закладів обласного підпорядкування;
– за рахунок коштів обласного бюджету у сумі 6600,0 тис. гривень забезпечено створення умов для забезпечення освітніми послугами дітей з особливими освітніми потребами у закладах освіти області, а саме: придбано меблі, медичне, інтерактивне та комп’ютерне обладнання для інклюзивно-ресурсних кімнат та медіа-центрів та спрямовано на реалізацію мікропроектів 306,91 тис. гривень (придбання комп’ютерного, холодильного обладнання).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube