Різдвяне послання Володимира, митрополита Миколаївського і Богоявленського УПЦ Київського патріархату


21:0907.01.2018

Різдвяне послання Володимира, митрополита Миколаївського і Богоявленського боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі у Христі браття і сестри!
Христос народився!
В ту святу Вифлеємську ніч дві тисячі років тому сталося чудо над чудами – Єдинородний Син Божий зійшов на землю в людському тілі Своїм народженням від Пречистої Діви Марії. Про цю подію сповістив вифлеємським пастухам ангел, який промовив: «Не бійтеся; я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для Вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк.2, 10-11). Після цього з’явилася велика кількість ангелів, які створили хор небесний, радісно прославляючи початок примирення людини з Богом: «Слава у вишніх Богу і на землі мир в людях благовоління» (Лк. 2, 14).

Різдво Христове – це велика історична подія. Народився Христос – засяяло світло в темряві, світло Божественної премудрості і слави; і залунала ангельська пісня про мир на землі.
Коли сповнилася повнота часу пришестя у світ Месії, Сина Божого, люди в сокровенних тайнах своїх душ відчували, що у світі має статися щось надзвичайне і велике, щось таке, що змінить увесь світ на краще.

Преблагословенна Діва Марія, у Вифлеємі в убогій печері народила Месію – Христа, Спасителя світу. Вифлеємська печера, в яку в негоду заганяли безсловесних тварин, стала Палатою, в яку увійшов Творець видимого і невидимого світу. Вифлеємська печера стала Небом. Вияснити всю глибину значення народження Христа в тілі неможливо для обмеженого людського розуму. «Велика благочестя тайна: Бог явився у плоті, виправдав Себе в Духові, показав Себе ангелам, проповідуваний у народах, прийнятий вірою у світі, вознісся у славі» (1 Тим. 3,16). Так говорить нам св. ап. Павло в посланні до Тимофія.

Христос народився для нас на землі. З великої Своєї любові до людей прийшов, щоб відкрити усім дорогу до спасіння, до вічного Царства Божого. Святкуючи Різдво Христове, пам’ятаймо про Його всеохоплюючу любов до нас грішних. Чим можемо сьогодні віддячити нашому Творцеві? Який найбільший подарунок можемо Йому принести в день його Різдва? Найкращий подарунок – це взаємна любов, виявлена у щирій молитві вдячності, в обіцянці йти дорогою, яку Він вказав, намагатися ставати кращими і досконалішими, а також виконувати Його святі Заповіді, любити один одного, кожну людину, Його творіння.

Велике свято Різдва Христового приносить нам багато духовного щастя, відради і утіхи. Душа наповнюється світлом і радістю. Була ніч, коли звершилася тайна благочестя. Всі спали, тільки зорі горіли на небі, сповіщаючи світові про надзвичайну подію. Було чути ангельський спів, який прославляв народженого Богомладенця.

Святе Євангеліє сповіщає нам про цю подію Різдва Христового. Звучать церковні співи, повні краси і радості в день народження Спасителя світу. Бог з’явився у світ, прийнявши образ людини, і прославив її. Тому Свята Церква закликає усіх християн, увесь світ – небо і землю, щоб раділи і веселилися, бо народився, прийшов у світ Син Божий. Свята Церква в цей день сповіщає світові стільки радості, що люди, які стоять на урочистому Богослужінні, сповнені великого щастя і любові. Цю радість і любов вони несуть у свій дім, у свою родину, у своє життя.

На землю зійшло слово Христове, щоб визволити людину від гріха і смерті. Народився Христос, і Його народження засяяло світові, і Він «дав нам світло і розум» (2 Ін. 5. 20). Тому Сам Христос називає Себе Світлом Світові і каже: «Ще короткий час світло є з Вами. Ходіть, поки є світло, щоб темрява Вас не огорнула; а той, хто ходить у темряві, не знає, куди йде. Доки світло з вами, віруйте у світло, щоб бути вам синами світла» (Ін. 12. 35 – 36).

У ці святкові і радісні дні від серця, спoвненого радості, вітаю Вас, всечесні пастирі, чесне дияконство, з великим і радісним святом Різдва Христового і Новоліттям. Нехай мир Божий, оспіваний у різдвяну ніч святими ангелами, буде в наших серцях і в наших домівках та на нашій українській землі.

Христос народився! Славімо його!



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube