Видатні українці Канади. В канадском конкурсе участвует и школьник из Николаева


15:1002.03.2017

Канадско-украинская общественная организация O. W. L Open World Learning проводит конкурс «Выдающиеся украинцы Канады» для старшеклассников, студентов колледжей и студентов 1-3 курсов высших учебных заведений Украины.
Финалисты получат возможность бесплатно поехать в Канаду летом 2017-го года для изучения английского языка, ознакомления с канадским обществом и украинской диаспорой в Канаде, сообщает VIDIA.
«Как известно, украинцы были одними из первых переселенцев, которые построили тогда еще совсем молодую и малоизвестную Канаду. Вклад наших соотечественников в развитие культуры и экономики этой страны трудно переоценить», — рассказала  президент O. W. L Open World Learning Светлана Коминко.
По условиям конкурса, участнику нужно выбрать выдающуюся историческую или современную фигура канадского украинца (для примера, Роберта Линн Бондар, первая канадка украинского происхождения, которая побывала в космосе; Богдан Гаврилишин, канадско-украинский меценат и тому подобное); провести основательное исследование по выбранной личности и на основе собранного материала отснять небольшое любительское видео (максимум 3 минуты, можно снимать на мобильный телефон).

Как стало известно, в конкурсе готовится принять участие школьник из Николаева, учащийся 9 класса школі №23 Марк Ивков. Свое стремление поучаствовать в конкурсе он объяснил так:

“Я мешкаю в місті Миколаїві. Для участі в цому конкурсі обрав для дослідження історію створення фільму”Гіркі Жнива” Джорджа Менделюка, який вже вийшов на екрани України та світу.
Канадський сценарист, режисер, продюсер Джордж Менделюк розповів про голод у своему фільмі “Гіркі жнива”, який розповідає правду про Голодомор в Україні.
Джорджу Менделюку – 68 років. Він член Гільдії режисерів Канади, лауреат багатьох премій і конкурсів. Українцем він вперше усвідомив себе, коли йому було чотири роки, і батько вперше повів на спектакль, який він ставив. Там на сцені були козаки і дівчата в яскравих національних костюмах. Джорж в цей момент був за лаштунками і відчув, що закохується в цю атмосферу, вишиванки і шаровари підкорили його серце. Можливо, зіграло роль і те, що до шести років українська була єдиною мовою, якою Джорж говорив. Зараз Джордж Менделюк володіє англійською, українською, французькою та російською мовами.
Джордж Менделюк народився в місті Аугсбург, земля Баварія, Німеччина. Свої перші кроки в кіноіндустрії зробив у тисяча дев’ятсот сімдесят другому як сценарист.
Коли я в перше побачив трейлер до фільму, мене захопило те, як був зроблений цей фільм, які були актори, як він прекрасно був знятий, це все передавало неймовірну атмосферу того часу. Після перегляду і прочитання інформації про цей фільм, я знайшов того, хто був режисером, і почав шукати про нього інформацію, нажаль її мало, але я зміг знайти те, що мені потрібно, те шо мене вразило, шоб відтворити уривок з його біографії.
Художній фільм про Голодомор, та ще й англійською мовою, – унікальне явище навіть тепер, коли про Україну відомо світу.
Бюджет фільму становить $ 20 млн, його зйомки проходили в Україні в кінці 2013 року. Вихід фільму в прокат в Україні та інших країнах світу анонсований на лютий 2017 року. Фільм планується показати в 45 країнах. 23 лютого 2017 роки фільм «Гірка жнива» вийшов в український прокат. Він став першою англомовною стрічкою про Голодомор 1932-1933 років в Україні.
Те, що для нас є однією з найболючіших сторінок в історії, для решти світу залишається невідомим. І хоча Сталіна вже неодноразово порівнювали з Гітлером, про його чи не найжорстокіший вчинок – умисний голод – говорять рідко. “Гіркі жнива” – стрічка, яка відкрила світу жахіття Голодомору.

“Тільки знаючи правду, можна зцілитися. Потрібно взяти на себе відповідальність і визнати, що це було. Тільки тоді ми зможемо рухатися далі. Поясню на прикладі “Гіркіх жнив”. Я не хотів знімати політизовану кінострічку. Тому сфокусував увагу на любовній лініі. Моє завдання – пробудити емоції. Хочу, щоб глядачі поглянули на трагедію очима героїв, щоб вийшли з кінозалів з бажанням більше дізнатися про Україну. Художній фільм про кохання здатний домогтися такого ефекту краще будь-якого іншого жанру, – пояснив Джордж Менделюк.
Ось уривок сценарія мого авторського відео з моїм баченням його біографії – з життя Джорджа Менделюка, від його имені:
“Ще з дитинства мати розповідала мені про ті жахливі часи, які українці ладні забути… Але не в змозі… Бо це страшні часи голодомору! Мати мені не розповідала всьго жаху цих подій, але коли я став дорослим, вона потроху почала мені розповідати все.
На жаль, саме моя сім’я не з чуток знала, що таке голод… І я розповім вам реальну історію з життя двох сестер – моєї матері та моєї тітки. Одного разу вони зібрали речі та поїхали з голодного Харкова, маючи при собі всього лиш кілька монет та обручки, які зашили у поділ спідниці. Змалечку я думав, що ця розповідь – якась страшна казка, але тільки з часом зрозумів, що ні, це жахлива реальна історія з життя. Історія про те, як дві сестри наодинці поїхали до Львова і там зустріли майбутніх чоловіків, разом із ними пережили окупацію та згодом іммігрували в Канаду.”
Я мрію стати кіно оператором, та працювати у кіно індустрії, тому мене так вразив трейлер до фільму «Гіркі Жнива». Я відтворив по своєму цей уривок, взяв своїх акторів, взяв свій старий матеріал, який я знімав раніше, і створив своє відео …



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube