Андрей Вадатурскому ответил Артему Ильюку: Проблема не в «Нибулоне», нужно строить качественные дороги


18:1429.07.2015

Вчера народный депутат Артем Ильюк обнародовал свою точку зрения по поводу николаевских дорог, страдающих от перегруженных машин, в том числе зерновозов.

“Что касается зерновозов, которые перегруженными ездят по городу, и от которых асфальт превращается в барханы – я бы хотел обратиться к компании “Нибулон” и нардепу Андрею Вадатурскому, который возглавляет партию президента в Николаевской области: если вы так любите свой город, откажитесь от приема зерновой компании вашей семьи тех транспортных средств, которые превышают норму по грузу. Покажите всем, что вы патриоты своего города, и не принимайте эти машины. И тогда не будет перегрузов на дорогах”, – написал Артем Ильюк.

Мы попросили прокомментировать это высказывание Андрея Вадатурского – того, к кому оно и обращалось.

Сегодня получили ответ пресс-службы, в котором сказано:

«Питання доріг – виникло не сьогодні. Але вирішувати його доводиться саме зараз. Нас критикують ті, хто раніше грабував країну і доводив її громадян до зубожіння. Скажіть, а куди йшли податки від продажу бензину та дизельного палива? Залишилися одні борги і розбиті дороги.

„Нібулон”- це перша компанія в Україні, яка відповідально поставилася до проблем вітчизняних доріг. Аби зменшити навантаження на них зернотрейдер розпочав будувати термінали на воді, несамохідні баржі і буксири.
Я впевнений, якщо навіть „Нібулон” і відмовиться від прийому великовантажного транспорту, ситуація на краще не зміниться. Миколаїв – транзитне місце, а перевезенням зерна займається кілька великих кампаній. І я хотів би нагадати, що саме „Нібулон” – єдина крупна компанія, що перерахувала кошти до місцевого бюджету на ремонт автошляхів.

Проблеми не з перевантаженням, а з якістю доріг. Зверніть увагу на дороги на нібулонівському терміналі. Вони збудовані ще в 2004 році, а й досі перебувають у доброму стані і витримують навантаження. А у місті навіть тротуари у вибоїнах та ямах. Це насамперед відношення керівників, влади, підприємців.

Лунають заклики, мовляв, давайте заборонимо! Саме це у нас уміють, і нині це зробити не складно. А що далі? Гадаю потрібно виявити спільну громадянську позицію всім – місцевій владі, аграріям, городянам, бюджетонаповнюючим підприємствам, депутатам. Що конкретно вже зроблено.

Я виступив із законодавчою ініціативою. Зокрема, подав законопроект про дорожній фонд і сплату за перевезення вантажів. Зрозуміло, що поки законопроект перетвориться на закон, мине час. А діяти потрібно зараз. Я запропонував пілотний проект у Миколаївській області, над яким почав працювати одразу після обрання народним депутатом. Провели перемовини з МВФ, створили робочу групу в міністерстві інфраструктури.

Проект я представив у Херсоні, а також в Одесі на зустрічі членів між фракційного парламентського об’єднання “Південь України”. До речі, одеський губернатор Михайло Саакашвілі дуже цими ідеями зацікавився. Цей «пілот» із контролю над вантажопотоком вже на виході. І починати його потрібно саме з південних областей країни.

Суть проекту в тому, що ми не забороняємо перевантаження, а пропонуємо вибір: або перевозити згідно законодавства не більше 20 тонн, або платити за додаткові тонни економічно обґрунтовані кошти.

Не таємниця, що сьогодні грошей у бюджеті на дороги не має. Але я вніс ще одну правку: давайте  понадпланові надходження від митниці скеровувати винятково на будівництво доріг. Тобто боротьба з контрабандою і цільове використання грошей на дороги повинні мати спільний знаменник. За цей законопроект вже проголосували в першому читанні.

Всі розуміють, що без доріг порт/перевізники/бізнес працювати не зможе. Це наші економічні артерії. Тому потрібно акумулювати кошти на побудову доріг за новими технологіями. Ці дороги повинні витримувати більш високі навантаження, а не ті, що будувалися за стандартами часів колишнього СРСР – для тих же 20-тонних вантажівок.

Якщо навіть найпотужніший зернотрейдер через заборону припинить прийом зернових, то ми дороги не відновимо. Але аграрії Миколаївщини і всієї України ризикують отримати менше грошей за своє зерно. Ви звернуть увагу на черги в інших портах. В порту Південного вони розтягнулися на 25 кілометрів! Перевізники змушені стояти до семи днів у чергах.
Припинити такий безлад можна лише на нових засадах – комплексно, відкрито і не крадійкувато. Вже є група небайдужих і кваліфікованих спеціалістів, і вони готові працювати разом із нами. Тому всіх зацікавлених, і тих, хто розуміється на нових технологіях будівництв доріг, запрошую до співпраці.

Спробуємо цю ідею реалізувати за допомогою Миколаївської обласної організації партії “Солідарність” – Блок Петра Порошенка”.

Додам, що контроль на дорогах мусить встановити нова поліція. Заступник міністра МВС Ека Згуладзе теж зголосилася підтримати наші пропозиції.
І останнє. Читаю висновок мого опонента: „И тогда не будет перегрузов на дорогах”. Повірте, якщо було б так, то „Нібулон” би вже давно це зробив. А так подібні заяви лишень піар-компанія до осінніх виборчих перегонів”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube