Минюст переходит на бесконтактные формы работы с гражданами


09:2713.03.2015

Новації Міністерства юстиції, які розвантажать реєстраційні служби та ліквідують черги.
В березні заплановано запуск 2-х онлайн послуг, які мають повністю ліквідувати надмірне навантаження на співробітників реєстраційної служби та ліквідувати черги.
Послуга «ОНЛАЙН-ВИТЯГ» дає можливість громадянам через мережу Інтернет отримати електронний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
При цьому:
– для отримання витягу не потрібна реєстрація або використання ЕЦП;
– витяг формується автоматично в режимі «онлайн» без участі реєстратора;
– «Онлайн-витяг» надається без підпису реєстратора, але має юридичну силу;
– сплата за послугу проводиться онлайн за допомогою платіжної картки, яка також виступає ідентифікатором особи;
– отримати «Онлайн-витяг» можна одразу після сплати.
Типи «Онлайн-витягів» аналогічні «паперовим», що надаються держреєстраторами.
Кожен«Онлайн-витяг» має унікальні реквізити, за допомогою яких його можна перевірити та завантажити повторно.
Послуга «ОНЛАЙН-ДОВІДКА» буде реалізовуватись за такими ж принципами і полягатиме у видачі електронної довідки з ЄДР. Її відмінність – довідка міститиме інформацію лише про наявність або відсутність в ЄДР суб’єкта господарювання.

Найближчим часом такий самий механізм онлайн сервісів буде запроваджено у сфері державної реєстрації майнових прав, а саме, з квітня заплановано запровадження послуги отримання в електронному вигляді витягу за результатом реєстрації або рішень про відмову чи зупинення розгляду заяви.
Також у квітні громадяни отримають можливість зареєструвати права на нерухомість у скорочені строки за додаткову оплату. Надбавка за терміновість буде спрямована на виплату винагороди державним реєстраторам.
ПІЛОТНІ ПРОЕКТИ ОРГАНІВ РЕЄСТРАЦІЇ

«ЕКСТЕРИТОРІАЛЬНІСТЬ»
Нині, підприємці у Київській та Вінницькій областях – територіях де запроваджено цей проект – мають можливість подавати документи на реєстрацію в будь-якому офісі реєстрації у межах цих регіонів.
Нині проект планується поширити на міста Київ, Івано-Франківськ та Калуш.

«МОДЕЛЬНИЙ ОФІС»
У жовтні 2014 року розпочато пілотний проект у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно у міських реєстраційних службах Вінниці, Дніпропетровська, Львова, Харкова, Черкас, Чернігова та Києва.
Головною ціллю проекту є розділення функцій з прийому/видачі документів та прийняття рішень за результатами їх розгляду між різними особами.
Особливістю проекту є те, що реєстратор власноруч заповнює відповідні електронні заяви. Громадянину залишається лише перевірити правильність введених даних.
Розподіл роботи між фронт- та бек- офісами скоротив час необхідний для оформлення паперів з 40 до 15-20 хвилин та унеможливило корупційні дії в сфері реєстрації прав.
З березня до пілотного проекту приєднаються територіальні управління юстиції Київської області. Також проект планується поширити на Чернівці, Калуш та Івано-Франківськ.

Обидва проекти спрямовані на скорочення черги, унеможливлення корупції, а також роблять сервіси зручними для громадян.

Головне територіальне управління юстиції у Миколаївській області



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube