Николаевская достопримечательность Анатолий Ильченко выиграл суд и теперь получит новый украинский паспорт


20:2221.01.2015

Миколаївський активіст Анатолій Ільченко став другим, хто виграв суд про вилучення російської мови із паспорта громадянина України. Відповідне рішення прийняв Миколаївський окружний адміністративний суд ще 24 грудня 2014 року.
«Рішення було прийняте ще в грудні, але сьогодні я отримав повний текст рішення суду. Відповідно до нього, коли рішення вступить в дію, мені мають видати новий паспорт громадянина України, який буде заповнений лише українською мовою», – розповів ZAXID.NET Анатолій Ільченко.
Чоловік позивався через російську мову в паспорті вже не вперше. У 2013 році він подав позов до суду щодо зміни російської мови на німецьку, однак тоді йому відмовили у задовільненні позову через відсутність відповідного зразка у Державній міграційній службі. При цьому, відповідно до українського законодавства, німецька мова є однією з тих, якою може бути оформлена друга сторінка паспорта.
Опісля Ільченко забажав, щоб у паспорті написання по батькові на другій сторінці було виконане відповідно до норм транслітерації, а не російською мовою. Однак і тут зазнав поразки. Врешті влітку 2014 року чоловік замалював у документі усі записи російською мовою.
«Я з цим паспортом і голосував, і до суду звертався. Звісно, мені іноді говорять, що паспорт недійсний, але після 2012 року усі паспорти недійсні, адже відповідно до постанови Кабінету міністрів України російська мова в паспорті не є обов’язковою», – зазначив активіст.
При цьому чоловік зазначає, що бореться не проти російської мови, а за домінування української.
«Росія і Путін воюють з Україною, а він російськомовний. І мене ображає, що в моєму паспорті російська мова. Хоча я не проти російської як такої, я просто захищаю українську», – додав Анатолій.
При цьому він говорить, що, вочевидь, справа ще матиме продовження, адже Ленінський районний відділ у місті Миколаєві Державної міграційної служби України у Миколаївській області, до якого позивався Ільченко, подаватиме апеляцію.
«Звісно буде ще оскарження цього рішення, але я готовий. Гадаю, судді будуть нормальними і винесуть адекватне рішення», – додав він.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube