Євродепутати закликали Борреля наполягати на знятті з України обмежень щодо застосування зброї


19:1907.09.2024

60 депутатів Європарламенту закликали голову дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля чинити більший тиск на країни ЄС з метою зняття обмежень на використання зброї, яка постачається в Україну.

Про це пише «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

У зверненні, складеному чеськими депутатами Європарламенту Яном Фарським та Дануше Нерудовою від фракції Європейської народної партії та латвійським депутатом Європарламенту Іварсом Іябсом від ліберальної фракції «Оновлення Європи», Україна повинна мати право завдавати ударів по законних військових цілях на території Росії.

Жозеп Боррель підтримує більш широку можливість застосування Києвом озброєння, наданого йому Заходом. Раніше Боррель наголошував, що українці повинні мати можливість вражати ті точки, звідки їх бомбардують та обстрілюють росіяни. Обмеження, зокрема, запровадила Італія. При цьому такі країни, як Чехія, Швеція і Нідерланди, не висувають жодних умов застосування зброї, що поставляється ними.

«Останні події в Україні змусили нас повірити в те, що ми маємо ще більше посилити тиск на країни ЄС та наших союзників по НАТО з метою зняття обмежень на використання Україною зброї, яка постачається Заходом. Ми поділяємо позицію Верховного представника ЄС щодо зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, що необхідні скоординовані зусилля Європи, щоб зняти ці обмеження і дозволити Україні завдавати ударів по законних військових об’єктах на території Росії», – написали Фарський, Нерудова та Іябс у зверненні до інших депутатам Європарламенту.

Незабаром до заклику приєдналися 60 депутатів, зокрема віце-президент Європейського парламенту Софі Вільмес із ліберальної фракції «Оновлення Європи».

«Тривала заборона на удари по території Росії дозволяє росіянам безкарно вбивати мирних жителів та руйнувати українську інфраструктуру. Обмеження (на застосування зброї) допомагають російським силам ефективно просуватися в регіоні Донбасу та окупувати українську територію», – йдеться у листі, надісланому Жозепу Боррелю, про який Ян Фарський також повідомив у соціальній мережі X.

На думку авторів листа, обмеження ускладнюють ситуацію для української армії, яка «не може ефективно звільняти власну територію», а також «без потреби віддаляє перемогу України у цій війні».

«Росія – агресор, вона два з половиною роки активно нападає на Україну та посилює атаки. Вона нападає на цивільні об’єкти, але руки України в обороні зв’язані, що призводить до затягування конфлікту та непотрібних жертв. Ми не можемо цього так залишити», – додав депутат Європарламенту Ян Фарський.

Як повідомляло Інше ТВ, Голова Пентагону: ATACMS вглиб Росії не змінять хід війни



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube