Польща шантажувала Китай для вирішення міграційної кризи на білоруському кордоні, – Bloomberg


12:0026.07.2024

Польща пригрозила перекрити ключовий маршрут китайського залізничного експорту до Європейського Союзу в рамках дипломатичного гамбіту, щоб уповільнити ескалацію міграційної кризи на своєму східному кордоні.

Про це пише агентство Bloomberg.

Президент Анджей Дуда використав свій державний візит до Пекіна наприкінці червня, щоб пов’язати питання міграції та транзиту вантажів на білоруському кордоні, за словами людей, поінформованих про переговори. Відтоді кількість нелегальних перетинів кордону з Білорусі до Польщі значно скоротилася.

Олександр Лукашенко, авторитарний лідер Білорусі, провів останні три роки, намагаючись створити надзвичайну міграційну ситуацію на 400-кілометровому (250 миль) кордоні своєї країни з Польщею. Напруженість зросла в травні, коли мігрант напав на польського прикордонника і вбив його, після чого уряд у Варшаві пообіцяв витратити близько 2,5 мільярдів доларів на укріплення кордону.

Також було знайдено дипломатичну точку тиску. Оскільки вторгнення Росії в Україну перекрило торговельні шляхи, Білорусь стала єдиним залізничним сполученням для китайських товарів, що прямують до ЄС, з обсягом контейнерів, що збільшився на 89% у першому кварталі 2024 року, згідно з даними Євразійського залізничного альянсу.

Лукашенко привітав різке зростання китайського залізничного транзиту, прагнучи компенсувати майже повну залежність Білорусі від Росії в питаннях дешевих енергоносіїв і кредитів.

2 липня, після повернення Дуди з Пекіна, Польща дала зрозуміти, що фактично припинить залізничний транзит через пункт пропуску Малашевичі на білоруському кордоні на 33 години, уповільнивши безпекові та митні перевірки.

Використання Польщею вантажного транзиту в переговорах з Китаєм «може бути фактором» зниження кількості перетинів кордону після візиту Дуди, заявив міністр закордонних справ Радослав Сікорський в інтерв’ю агентству Bloomberg. «Ми все ще дуже розлючені вбивством нашого солдата на кордоні», – сказав він.

Використовуючи Китай

Спроби прориву польського кордону протягом останніх років то з’являлися, то зникали, але почали різко зростати за кілька тижнів до виборів до Європейського парламенту в червні. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що мігранти переважно є вихідцями з Ємену, Сомалі, Афганістану, Сирії та Ірану, і звинуватив Білорусь і Росію у використанні міграції як зброї.

Поїздка польського президента до Китаю привернула увагу Лукашенка. У своїй промові 2 липня білоруський лідер заявив, що Дуда «попросив Сі Цзіньпіна вплинути на Лукашенка і Путіна, щоб вони припинили міграцію».

Міністерство закордонних справ Китаю у відповіді на запитання Bloomberg News від 11 липня заявило, що Пекін «сподівається, що відповідні сторони зможуть належним чином вирішити розбіжності шляхом діалогу» і «забезпечити безпеку і безперебійну роботу міжнародних логістичних каналів».

Кількість нелегальних перетинів кордону з Білорусі впала на 70% з початку червня, заявив у вівторок міністр внутрішніх справ Томаш Семоняк в інтерв’ю суспільному мовнику TVP Info. Більше сотні таких випадків було зафіксовано польськими прикордонниками 27 червня, в останній день державного візиту Дуди.

Навіть якщо крихітна частина китайського експорту до ЄС йде через Білорусь, судноплавна криза на Червоному морі та її наслідки для морської торгівлі означають, що євразійське залізничне сполучення переживає ренесанс, вважає Конрад Поплавський з Центру східних досліджень, варшавського аналітичного центру.

Досі успішне використання Варшавою стратегічної вразливості проти Китаю може слугувати уроком для політиків. Пекін, який, за словами Поплавського, є «торговельним партнером ЄС, але також конкурентом і системним суперником», може змінити курс, якщо блок буде «готовий нести економічні витрати», коли на карту поставлені його основні інтереси.

Нагадаємо, Китай постачає деталі озброєнь до Білорусі – їх використовують проти України, – Nikkei



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube