Нетаньягу в Конгресі закликав створити військовий альянс Ізраїль-США, а можливо й ширше (ВІДЕО)


11:2225.07.2024

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 24 липня виступив перед Конгресом США у Вашингтоні. У своїй промові він назвав Іран головною загрозою безпеці на Близькому Сході та у всьому світі. Нетаньягу закликав США спільно з Ізраїлем створити військовий альянс для протистояння іранській загрозі. Він також попросив США прискорити постачання Ізраїлю військової допомоги, щоб швидше досягти розгрому угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та ЄС, повідомляє Радіо Свобода.

Нетаньягу розпочав промову з короткого опису нападу «Хамасу» на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Він заявив, що війна проти «Хамасу» є «зіткненням між цивілізацією та варварством, між тими, для кого священне життя, і тими, хто славить смерть». Він наголосив, що Ізраїль веде війну з тероризмом, який загрожує і США, і арабському світу.

Нетаньягу назвав головною рушійною силою радикального ісламізму Іран, який, на його думку, стоїть за спиною як «Хамасу», так і руху «Хезболла» в Лівані та хуситів у Ємені. Головною метою Ірану він назвав не Ізраїль, а США, і наголосив, що Ізраїль своїми бойовими діями захищає не лише себе, а й США. У зв’язку з цим він закликав США прискорити постачання Ізраїлю військової допомоги.

Крім того, Нетаньягу заявив про необхідність створити для протистояння Ірану військовий альянс США та Ізраїлю, до якого могли б приєднатися й інші країни. Він згадав ініціативу «Угоди Авраама» під егідою США, за якою були нормалізовані відносини Ізраїлю з Об’єднаними Арабськими Еміратами, Суданом, Бахрейном та Марокко, і запропонував назвати новий альянс «Альянсом Авраама».

Прем’єр-міністр Ізраїлю виклав своє бачення майбутнього Сектора Гази після закінчення військової операції ізраїльської армії. За його словами, Ізраїлю важливо, щоб «Хамас» здався, склав зброю та повернув усіх ізраїльських заручників. Сектор Гази має бути демілітаризований та дерадикалізований, там має бути встановлене самоврядування палестинської громадянської адміністрації, налаштованої на мирне співіснування з Ізраїлем.

Під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня минулого року бойовики «Хамасу» вбили понад 1200 людей, а також викрали та відвезли до Сектора Гази понад 250 заручників – серед них були як ізраїльтяни, так і громадяни інших держав. У листопаді частину цих людей удалося звільнити шляхом обміну на палестинських засуджених, які перебували в ізраїльських в’язницях. У руках угруповання, як і раніше, залишаються понад 100 людей, захоплених в Ізраїлі 7 жовтня. Очевидно, що частина з них уже мертві.

У відповідь на напад Ізраїль розпочав масштабні бойові дії у Секторі Гази з метою повного знищення «Хамасу». Сотні тисяч жителів цієї території були змушені залишити свої будинки. Бойові дії з обох боків призвели до масштабних руйнувань та жертв, у тому числі серед мирного населення. Структури «Хамасу» повідомляють про понад 35 тисяч загиблих, незалежних підтверджень цих цифр немає.

Нагадаємо також: Ізраїль продовжить операцію в Газі до перемоги, навіть якщо на це знадобиться більше часу – Нетаньягу



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube