Чехія та Україна підпишуть безпекову угоду 18 липня


10:0602.07.2024

Чехія та Україна підпишуть угоду про безпеку 18 липня у Лондоні, на саміті Європейського політичного співтовариства (ЄПС).

«Угода про безпеку з Україною також має символічне значення, яке є важливим у міжнародних відносинах», – заявив прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала на прес-конференції після зустрічі керівництва країни в Празькому Граді 1 липня.

Про це пише «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

«Цей документ має також і символічне значення, яке є важливим у міжнародних відносинах. Чехія здійснює співпрацю з Україною в галузі безпеки з багатьох аспектів», – зазначив Петро Фіала.

У четвер він і президент України Володимир Зеленський домовилися, що сторони завершать переговори щодо тексту угоди до саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться другого тижня липня.

Угода, яка обіцяє продовження військової та іншої допомоги Києву, який вже понад два роки протистоїть російському вторгненню, була підписана Україною з усім Євросоюзом. Гарантії безпеки охоплюють декілька областей, включаючи надання додаткової військової допомоги, зокрема боєприпасів та засобів ППО. Однак угода також стосується, наприклад, навчання українських солдатів, співробітництва в оборонній промисловості та допомоги Україні у розмінуванні її території. У документі також наголошується на важливості продовження реформ в Україні на шляху до ЄС.

Як повідомляло Інше ТВ, загалом Україна уклала вже двадцять двосторонніх безпекових угод на виконання положень Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року. Україна підписала двосторонні безпекові угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією та Литвою.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube