Експерти надали Радбезу ООН “неспростовні” докази використання РФ ракет з КНДР в Україні. І що з того?


11:0529.06.2024

Керівник дослідницької організації, яка з 2018 року відстежує зброю, що використовувалася в атаках в Україні, заявив у п’ятницю в Раді Безпеки ООН, що вона “неспростовно” встановила, що залишки балістичної ракети, знайдені в Україні, походять з Північної Кореї.

Сполучені Штати та їхні західні союзники на засіданні розкритикували Росію та Північну Корею, заявивши, що обидві країни порушують ембарго ООН на експорт зброї з Корейської Народно-Демократичної Республіки (офіційна назва країни). Росія відкинула “безпідставні звинувачення”, а КНДР назвала зустріч “надзвичайно нахабним актом” для обговорення “чиїхось нібито “поставок зброї”.

Про це повідомляє Associated Press.

Джона Лефф, виконавчий директор Conflict Armament Research, надав Раді детальний аналіз залишків ракети, що влучила в друге за величиною місто України Харків 2 січня.

За його словами, організація задокументувала ракетний двигун ракети, її хвостову частину і майже 300 компонентів, виготовлених 26 компаніями з восьми країн і територій, і визначила, що ракета була або KN-23, або KN-24, виготовлена в 2023 році в КНДР.

За його словами, організація зробила свій висновок на основі унікальних характеристик ракети – її діаметру, чітко виражених реактивних лопаток, які спрямовують тягу і траєкторію ракети, візерунка навколо запальника, наявності корейських ієрогліфів на деяких компонентах ракети, а також інших маркувань і компонентів, датованих 2023 роком.

“Після отримання первинної документації наші команди проінспектували ще три ідентичні ракети КНДР, які завдали удару по Києву і Запоріжжю на початку цього року”, – сказав Лефф. Вони також виявили додаткові звичайні озброєння, в тому числі артилерійську ракету 1977 року випуску, “яка була захоплена на лінії фронту і раніше не спостерігалася на полі бою в Україні”, що були вироблені КНДР і могли бути частиною нещодавньої великої партії ракет.

Рада обговорила незаконні поставки зброї з Північної Кореї на прохання Франції, Японії, Південної Кореї, Великої Британії та Сполучених Штатів.

Зустріч відбулася після того, як 28 березня Росія наклала вето, що поклало край моніторингу санкцій проти Північної Кореї через розширення її ядерної програми групою експертів ООН. США та їхні європейські та азійські союзники звинуватили Москву у прагненні уникнути контролю, оскільки вона нібито порушує санкції, купуючи у Пхеньяна зброю для війни в Україні.

Керівник відділу ООН з питань роззброєння Ідзумі Накаміцу заявив у п’ятницю, що перед закінченням свого мандату група експертів розглядала доповідь України про уламки ракет, які вона знайшла “після отримання інформації про балістичні ракети малої дальності, вироблені в КНДР і використані російськими збройними силами на території України”.

Хоча мандат експертів, який продовжувався з 2009 року за підтримки Росії, був припинений, Накаміцу сказав, що “важливо відзначити”, що комітет Ради Безпеки, відповідальний за моніторинг імплементації санкцій проти КНДР, “продовжує свою роботу і буде здійснювати нагляд за виконанням режиму санкцій”.

Заступник посла США Роберт Вуд назвав презентацію Леффа з її численними технічними деталями “досить переконливою” і заявив, що, хоча Росія, можливо, припинила моніторинг групи за “мовчазної підтримки” Китаю, брифінг показав, що Москва і Пекін “не можуть перешкодити громадськості дізнатися про незаконні поставки зброї, що відбуваються між КНДР і Росією”.

Він сказав, що незалежні висновки дослідницької організації Леффа підтверджують звіти і аналізи з відкритих джерел. Він також повідомив, що на додаток до десятків ракет, які Росія передала з КНДР, вона також незаконно передала понад 11 000 контейнерів з боєприпасами.

“Як постійний член Ради Безпеки, Росія несе відповідальність за підтримку і зміцнення міжнародного миру і безпеки, – сказав Вуд. “Проте Росія запускає балістичні ракети, які вона незаконно придбала у КНДР, проти українського народу”.

Посол Росії Василь Небензя звинуватив західних організаторів зустрічі у спробі використати Раду Безпеки “для просування антиросійського і антипівнічнокорейського наративу і поширення безпідставних звинувачень з метою відвернути увагу від своїх власних деструктивних дій, які розпалюють ескалацію в регіоні”.

Він назвав заяви про те, що Росія використовує ракети КНДР в Україні “абсолютно неправдивими”, поставивши під сумнів професіоналізм і досвід тих, хто досліджував уламки в Україні.

Небензя звинуватив США в постійному посиленні мілітаризації Азіатсько-Тихоокеанського регіону і заявив, що політика Вашингтона “розширеного стримування” на східному кордоні Росії “становить реальну загрозу не тільки для КНДР, але і для нашої країни”.

За його словами, мета угоди про стратегічне партнерство, підписаної 19 червня президентом Росії Володимиром Путіним і лідером Північної Кореї Кім Чен Ином, “полягає в тому, щоб зіграти стабілізуючу роль в Північно-Східній Азії в умовах безпрецедентної ескалації напруженості”. Що стосується статті 4 угоди, яка передбачає надання взаємної військової допомоги, якщо одна з країн зазнає збройного нападу, він сказав, що це не повинно викликати “занепокоєння, пов’язане з національною безпекою” у країн, які не планують нападати на КНДР.

Заступник посла Китаю в ООН Ген Шуан попередив, що мир і безпека в усій Північно-Східній Азії постраждають, якщо на Корейському півострові буде “більше хаосу”.

Він закликав усі сторони бути “раціональними і прагматичними” і “працювати разом, щоб охолодити ситуацію”.

Китай відіграватиме “конструктивну роль” у досягненні довгострокового миру і стабільності на Корейському півострові, сказав Ген, і закликав США припинити кампанію тиску на КНДР і “міф про стримування”, а також продемонструвати свою щирість у проведенні безумовного діалогу “через конкретні дії”.

Американський посол Вуд відповів: “Якщо Китай дійсно так стурбований ситуацією з безпекою на Корейському півострові, то він повинен використати свій вплив на КНДР, щоб переконати її не підривати регіональну і глобальну безпеку”.

“Він також повинен використати свій вплив на Росію через нове партнерство “Без обмежень”, щоб покласти край дедалі небезпечнішому військовому співробітництву між КНДР і Росією”, – сказав він.

Нагадаємо: КНДР готується до відправки інженерних сил на окуповану Донеччину вже в липні: в ОП відреагували



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube