Суд Парижа підтвердив ордер на арешт президента Сирії Башара Асада за хімічні атаки


09:2827.06.2024

Паризький апеляційний суд постановив у середу, що міжнародний ордер на арешт президента Сирії Башара Асада, виданий Францією за ймовірну співучасть у військових злочинах під час громадянської війни в Сирії, є дійсним і залишається в силі, повідомили адвокати.

Про це повідомляє Associated Press.

Жанна Сульцер і Клеманс Вітт, адвокати, які представляли позивачів і неурядові організації, що подали скаргу проти сирійського президента у Франції, привітали це рішення як історичне рішення і “гігантський крок вперед у боротьбі з безкарністю”.
У травні французька антитерористична прокуратура звернулася до апеляційного суду Парижа з проханням винести рішення про скасування ордера на арешт Асада, заявивши, що він має абсолютний імунітет як чинний глава держави.
“Це перший випадок, коли національний суд визнав, що особистий імунітет чинного глави держави не є абсолютним”, – заявили адвокати в інтерв’ю агентству Associated Press.
У листопаді минулого року французькі судові органи видали міжнародні ордери на арешт Асада, його брата Махера Асада, командира 4-ї бронетанкової дивізії, і двох сирійських генералів, Гассана Аббаса і Бассама аль-Хассана, за ймовірну співучасть у військових злочинах і злочинах проти людяності. Серед них – хімічна атака 2013 року на передмістя Дамаска, яке на той час утримувала опозиція.

Жертви атаки привітали рішення Франції видати ордери на арешт як нагадування про жахи громадянської війни в Сирії.

Чотири особи, зазначені в ордерах на арешт, можуть бути заарештовані і доставлені до Франції для допиту, поки триває розслідування нападів у Східній Гуті і Думі в 2013 році, заявили адвокати. Хоча президент Асад навряд чи постане перед судом у Франції, міжнародні ордери на арешт чинного світового лідера є дуже рідкісним явищем і надсилають потужний сигнал про лідерство Асада в той час, коли деякі країни вітали його повернення в дипломатичну сферу.

Понад 1000 людей загинули і тисячі були поранені під час нападів на Думу і Східну Гуту в серпні 2013 року.

Розслідування нападів проводилося під універсальною юрисдикцією Франції спеціальним підрозділом Паризького судового суду. Воно було відкрито у 2021 році у відповідь на кримінальну скаргу постраждалих, подану Сирійським центром ЗМІ та свободи слова.

Директор центру, сирійський адвокат Мазен Дарвіш заявив, що “знакове рішення – це перемога не лише для сирійських жертв, але й для жертв у всьому світі”.

“Це історична можливість виправити юридичну і моральну помилку, – сказав Дарвіш в інтерв’ю. – Це показує, що немає імунітету від покарання. “Це показує, що немає ніякого імунітету, коли ми говоримо про злочини проти людяності і використання хімічної зброї проти цивільного населення”.

Міжнародне співтовариство вважає, що уряд Асада несе відповідальність за атаку із застосуванням зарину в передмісті Дамаска Східній Гуті, яке на той час утримувала опозиція. Сирійський уряд і його союзники заперечують свою відповідальність і заявляють, що атака була здійснена опозиційними силами, які намагалися домогтися іноземного військового втручання.

Сполучені Штати погрожували військовою відплатою після атаки, а тодішній президент Барак Обама заявив, що використання хімічної зброї Асадом буде “червоною лінією” для Вашингтона. Однак американська громадськість і Конгрес остерігалися нової війни, оскільки вторгнення в Афганістан та Ірак перетворилися на болото.

Вашингтон погодився на угоду з Москвою, згідно з якою Сирія відмовилася від своїх запасів хімічної зброї.

Сирія заявляє, що ліквідувала свій хімічний арсенал відповідно до угоди 2013 року. Однак групи спостерігачів продовжують заявляти про хімічні атаки з боку сирійських урядових сил з того часу.

Сирія не є членом Міжнародного кримінального суду, а це означає, що суд не має там юрисдикції. Однак адвокати-правозахисники в минулому закликали прокурорів розпочати розслідування злочинів, скоєних під час громадянської війни в країні, стверджуючи, що суд може здійснювати юрисдикцію щодо сирійських цивільних осіб, вимушено переміщених до Йорданії, яка є членом суду.

Наразі суд не розпочав розслідування.

Окрім Франції, скарги щодо хімічних атак у Східній Гуті у 2013 році та Хан-Шайхуні у 2017 році були подані до органів влади Німеччини у 2020 році та Швеції у 2021 році, ґрунтуючись на свідченнях свідків, візуальних доказах та інформації про підпорядкованість підрозділів, підозрюваних у здійсненні атак.

Слідча група Організації із заборони хімічної зброї неодноразово встановлювала, що сирійські війська застосовували хімічну зброю, в тому числі під час атаки на Думу у квітні 2018 року. Однак ОЗХЗ не має жодних засобів для притягнення винних до відповідальності.

Минулого місяця паризький суд заочно засудив трьох високопоставлених сирійських чиновників до довічного ув’язнення за співучасть у воєнних злочинах у знаковій справі проти уряду Асада і першій подібній справі в Європі.

Нагадаємо: Тільки в травні рашисти 715 разів застосували хімічну зброю в Україні



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube