В ФСБ врешті здихались керівника служби, на якого навісили всіх собак за провал в Україні


20:0822.06.2024

Сергій Беседа залишив посаду керівника п’ятої служби ФСБ. Натомість він став радником директора ФСБ Олександра Бортнікова.

Два джерела “Важных историй” – колишній співробітник російських спецслужб, а також знайомий Сергія Беседи – розповіли, що начальником п’ятої служби ФСБ став Олексій Комков, який працював до цього заступником керівника служби контррозвідки.

П’ята служба спеціалізується на зборі інформації всередині Росії і в країнах колишнього Радянського Союзу. Ухвалюючи рішення про повномасштабне вторгнення в Україну, Путін багато в чому покладався на відомості, надані саме цим підрозділом ФСБ.

Як з’ясувалося незабаром після початку вторгнення, інформація п’ятої служби багато в чому не відповідала дійсності. Влада Росії була впевнена, що російська армія не зустріне на своєму шляху серйозного опору: “Ви ж бачили ці кадри зі спаленими автозаками? Вони реально думали, що все швидко візьмуть і будуть потім натовп кийками розганяти”, – розповідав “Важливим історіям” у 2022 році офіцер одного з російських спецпідрозділів.

На початку російського вторгнення багато ЗМІ навіть повідомляли, що Беседу і його колег заарештували за те, що їхня інформація про Україну не відповідала дійсності. Однак джерела “Важных историй” цього не підтверджували.

За словами наших співрозмовників, Беседа став радником директора ФСБ Олександра Бортнікова. Формальним приводом для відставки Бесіди стало досягнення ним 70-річчя – граничного терміну служби. Однак це кадрове рішення пояснюється не тільки формальними причинами: усередині ФСБ точиться жорстока боротьба між різними владними угрупованнями за одразу кілька високопоставлених посад, які звільняються цього року, включно з кріслом самого Бортнікова.

Директору ФСБ цього року виповниться 73 роки (на нього не поширюються вікові обмеження через високе звання генерала армії), і він давно “проситься на спокій за станом здоров’я”, кажуть джерела “Важных историй”. Одним із кандидатів на його місце називають Сергія Корольова, першого заступника директора ФСБ. “Важные истории” розповідали про численні зв’язки Корольова з лідерами російського злочинного світу, включно з “кілером № 1” Росії Аслана Гагієва.

Олексій Комков, призначений керівником п’ятої служби, вважається протеже Корольова.

Нагадаємо, що в березні 22-го керівник п’ятої служби ФСБ Сергій Бєсєда та його заступник Болух із Департаменту оперативної інформації перебували під домашнім арештом



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube