Норвегія виділить для підтримки енергосектору України близько 96 млн.євро


14:4816.06.2024

Норвегія оголосила, що надасть Україні 1,1 мільярда крон (приблизно 96 млн.євро) на допомогу в ремонті її енергетичної інфраструктури та забезпеченні постачання електроенергії в країні до наступної зими.

Про це пише The Guardian з посиланням на Reuters, передає Інше ТВ.

«Росія здійснює масові, систематичні атаки, щоб паралізувати енергомережу, але українці працюють день і ніч, щоб забезпечити необхідне постачання електроенергії для населення», — йдеться в заяві прем’єр-міністра Йонаса Гар Сторе, оприлюдненій під час його участі в мирному саміті в Швейцарії.

За новими оцінками, в Україні знищено понад 50% потужностей з виробництва електроенергії.

«Ми ведемо тісний діалог з Україною про те, як вона може використати ці кошти найбільш ефективно. Самі українці найкраще розуміють, що потрібно», – сказав Сторе, додавши, що важливо розпочати ремонт інфраструктури до настання зими.

Норвегія повідомила, що вже вирішено, що 120 мільйонів крон підуть на ремонт у районі Харкова, який останнім часом особливо сильно постраждав від нападів Росії. Сонячні батареї будуть встановлені в семи пологових відділеннях і операційних в Харківській області, йдеться в заяві Сторе.

У 2022 році Норвегія надала українській енергетиці 2,1 млрд крон фінансування, торік – 1,9 млрд крон.

Скандинавська країна пообіцяла надати 75 мільярдів крон військової та цивільної допомоги Україні на п’ятирічний період 2023-2027 років, причому фінансування виділяється щороку відповідно до потреб України.

Як повідомляло Інше ТВ, Норвегія виділить 240 млн.євро за посилення української ППО, зокрема – і на ракети для Patriot



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube