Латвія вже побудувала 130 км паркану на кордоні з росією


19:1913.06.2024

На латвійсько-російському кордоні збудовано близько 130 кілометрів, що становить 46% від загальної протяжності кордону.

Будівельні роботи ведуться одночасно на шести ділянках, і завершення паркану на пріоритетних ділянках планується до кінця 2024 року.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на члена правління підприємства Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) Олену Гаврилову, передає Інше ТВ.

VNĪ уклав 16 договорів із шістьма будівельними компаніями на виконання робіт з будівництва паркану та інфраструктури по всій довжині кордону. В даний час будівельні роботи з будівництва паркану з квітня ведуть будівельні компанії Citrus Solutions, HAGBERG Construction на ділянці Aizgārša RSN, Nordes būve та Національні збройні сили.

З боку NBS будівництво паркану виконують 80 солдатів та добровольців. Завершення будівництва ділянки 20 кілометрів на ділянках Grebņeva та Punduru планується до осені. Найближчими тижнями до робіт приєднаються також Latvijas autoceļu uzturētājs, P un P Bvvniecības grupa і Baltic Construction Company (BCC).

“Будівництво паркану, якого бракує, на латвійсько-російському кордоні є одним з вищих пріоритетів VNĪ, тому робиться все можливе, щоб забезпечити максимально швидкі темпи будівництва, і роботи ведуться одночасно на декількох ділянках”, – заявляє Гаврилова, підкреслюючи, що в тиждень в середньому будується ділянка завдовжки шість кілометрів.

Будівельні роботи на особливо складних ділянках завдовжки близько 28 кілометрів та будівництво інфраструктури триватимуть до кінця 2025 року, зазначила Гаврилова.

Латвія вже побудувала 130 км паркану на кордоні з росією 1
Латвія вже побудувала 130 км паркану на кордоні з росією 3

Загалом латвійсько-російський кордон становить 283,6 кілометрів. Раніше Ceļu būvniecības sabiedrība Igate побудувала 99 кілометрів, поки в 2019 році роботи не було припинено. Влітку 2023 року спеціальним законом компанії було доручено керувати, реалізовувати та контролювати будівництво паркану та інфраструктури на зовнішньому східному кордоні ЄС. В даний час пріоритетом VNĪ є завершення вже збудованої інфраструктури та будівництво паркану на ділянках, де його немає. Більшість прикордонної смуги біля російського кордону вже розчищено, що дозволяє швидше проводити будівництво паркану.

Враховуючи попередній досвід VNĪ, на болотистих ділянках латвійсько-російського кордону буде використано інноваційне рішення з понтонними конструкціями для паркану, що буде довговічним і прослужить не менше 50 років.

Проект будівництва східного кордону контролюється Комітетом з нагляду за будівництвом інфраструктури зовнішнього кордону, до складу якого входять представники Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства економіки, Міністерства транспорту, Міністерства землеробства, Міністерства охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку, Державної прикордонної охорони , Державного агентства забезпечення, “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, Latvijas Valsts meži, Латвійського агентства геопросторової інформації та Національних збройних сил.

Як повідомляло Інше ТВ, У школах Латвії з’явиться новий навчальний предмет – «Державна оборона»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube