Швеція передасть Україні великий пакет допомоги – в ньому літаки та бронетранспортери


12:0029.05.2024

Уряд Швеції представив новий пакет військової допомоги Україні. Це найбільший на сьогоднішній день пакет допомоги на суму 13,3 млрд шведських крон. Пакет включає літаки та бронетранспортери.

Про це повідомляє Sydsvenskan.

Сьогоднішній пакет військової допомоги від Швеції стане 16-м з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Гроші, які будуть включені в додатковий проект змін до бюджету, дозволять, серед іншого, посилити протиповітряну оборону України.

У рамках пакету Швеція передасть два літаки радіолокаційної розвідки та управління ASC 890.

За словами уряду, це дасть Україні «абсолютно нові можливості для повітряної радіолокаційної розвідки та управління бойовими діями проти цілей у повітрі та на морі», що також посилить здатність боротися з цілями на великих відстанях. Літаки також поставляються з навчальним та технічним обладнанням.

Гранатомети і гусеничні машини

За словами міністра оборони Пола Йонсона, ASC 890 наразі має «найбільший вплив на українську протиповітряну оборону», оскільки він доповнить і посилить обіцяні американські винищувачі F-16.

«Ви можете ідентифікувати крилаті ракети, що наближаються, ви можете ідентифікувати безпілотники, ви можете ідентифікувати цілі як на землі, так і на морі», – сказав він на прес-брифінгу.

За словами пана Йонсона, літаки будуть вводитися поступово, так само, як Україна отримує винищувачі F-16.

За словами уряду, пакет підтримки означає тимчасове зниження обороноздатності Швеції. Для цього Швеція закупить нові гранатомети, новий літак Global Eye та нову бронемашину.

Очікування з Gripen

На сьогоднішній день Швеція надала Україні 43,5 мільярда шведських крон на військову підтримку. Нещодавно уряд представив довгострокову програму продовження військової підтримки України у розмірі 75 мільярдів шведських крон, розподілених на 2024-2026 роки.

Водночас, опозиція закликає Швецію відправити в Україну літаки Jas Gripen, в принципі, негайно.

Уряд не виключає такої можливості. Однак у вівторок міністр оборони Пол Йонсон оголосив, що інші країни коаліції з протиповітряної оборони, яка допомагає Україні як літаками, так і зенітними системами, попросили Швецію почекати з системою Gripen. Це пов’язано з тим, що Україна зараз зосереджена на впровадженні F-16.

Нагадаємо, Швеція призупиняє плани з постачання винищувачів Gripen Україні – її попросили



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube