ШІ може спровокувати Третю світову війну, якщо отримає доступ до ядерних систем, – ЗМІ


08:3105.05.2024

Якщо Китай та Росія передадуть контроль за ядерною зброєю штучному інтелекту, може спалахнути світова війна, прогнозують в Держдепі США. Швидкий розвиток технологій ШІ та їх використання у військових цілях викликає дедалі більше занепокоєння на міжнародній арені. І зараз країни шукають дієві механізми регулювання в цій сфері. 

Про це йдеться в матеріалі RFI, передає Інше ТВ.

Вашингтон має чітку позицію щодо того, що ухвалювати будь-які рішення щодо ядерної зброї мають лише люди. Про це заявив заступник голови бюро Державного департаменту Сполучених Штатів з контролю над озброєннями Пол Дін.

«Ми ніколи не передамо рішення щодо застосування ядерної зброї штучному інтелекту… Ми будемо раді аналогічній заяві з боку Китаю та Російської Федерації. Ми вважаємо, що це надзвичайно важлива норма відповідальної поведінки, і ми вважаємо, що це те, що було б дуже бажано в контексті П5», — сказав він, маючи на увазі, що РФ та Китай входять до п’ятірки постійних членів Ради безпеки ООН. 

Словами Діна, окрім Штатів беруть зобов’язання на себе вже взяли Франція та Велика Британія.

Країни в усьому світі виступають за регулювання штучного інтелекту через побоювання щодо того, до чого може призвести передача будь-якого контролю машинам, пише The Sun. Зазначається, що про небезпеку, яку теоретично може становити ШІ попереджають як академічні, так і технічні експерти. Подекуди звучать думки, що штучний інтелект, у разі втрати контролю над ним, нестиме загрозу самому існуванню людства.

«Лідери також попередили, що штучний інтелект може швидко наближатися до свого “моменту Оппенгеймера” і закликали вжити заходів для його регулювання. Зараз є побоювання, що Китай і Росія можуть передати контроль над ядерною зброєю штучному інтелекту і потенційно спровокувати ситуацію кінця світу», — йдеться у матеріалі. 

Варто зазначити, що Пол Дін озвучив таку позицію США на тлі того, що адміністрація президента Байдена намагається поглибити діалог із Китаєм щодо політики ядерної зброї та розвитку ШІ. Зокрема, питання розповсюдження технології штучного інтелекту підіймалося під час зустрічі американського держсекретаря Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ Китаю Ван І в Пекіні.

За результатами зустрічі, як повідомив Блінкен, сторони домовилися провести перші двосторонні переговори щодо ШІ найближчими тижнями. Він зазначив, що вони, зокрема, поділяться думками щодо того, як найкраще керувати ризиками, пов’язаними з цією технологією.

«У рамках нормалізації військових зв’язків офіційні особи США та Китаю відновили обговорення ядерної зброї в січні, але офіційні переговори щодо контролю над озброєннями найближчим часом не передбачаються. Китай, який розширює свій потенціал ядерної зброї, у лютому закликав найбільші ядерні держави спочатку домовитися між собою про угоду про невикористання ядерної зброї першими», — зазначається в статті. 

«Момент Оппенгеймера»

Останнім часом занепокоєння на міжнародній арені, щодо використання штучного інтелекту у військових цілях, значно зросло. Аналітики вважають, що подібно до винаходу пороху, штучний інтелект здатний вивести війни на новий рівень, що зробить людські суперечки набагато більш смертоносними. Це дало глобальний поштовх багатьом країнам шукати дієві механізми регулювання технологій у сфері ШІ.

 Так, щоб обговорити правила регулювання зброї з ШІ, поки вона перебуває на стадії початкового розвитку, у кінці квітня представники понад 140 держав зібралися на конференції у Відні. Загалом участь у заході взяли близько 1000 учасників, включаючи політичних лідерів, експертів та представників громадськості. 

«Це “момент Оппенгеймера” нашого покоління, коли геополітична напруга загрожує спрямувати серйозний науковий прорив на дуже небезпечний шлях для майбутнього людства», — зазначається у матеріалі France 24.

Джуліус Роберт Оппенгеймер — американський фізик-теоретик. Він був керівником Манхеттенського проєкту, в рамках якого в роки Другої світової війни розроблялися перші зразки ядерної зброї. Через це Оппенгеймера, поряд зі Станіславом Уламом та Едвардом Теллером часто називають «батьком атомної бомби». Перше випробування цієї надпотужної зброї відбулося у Нью-Мексико у липні 1945 року. Пізніше Оппенгеймер згадував, що у той момент йому спали на думку слова з Бхагавадгіти: «Я став смертю, руйнівником світів»

Загроза з боку РФ

З початку повномасштабного вторгнення в Україну, представники Росії неодноразово у публічному просторі погрожували розгорнути ядерну зброю, вдарити нею чи то по Україні, чи то по території країн-союзниць, які її підтримують у відбитті російської агресії. До того ж наприкінці квітня РФ ветувала проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, спрямованої проти поширення в космосі зброї, зокрема ядерної. У відповідь на це офіційні особи США висловили припущення, що Кремлю є що приховувати у даній сфері. 

«Росія ветувала просту резолюцію, яка підтверджує юридично обов’язкове зобов’язання за Договором по космосу, що ми не повинні виводити ЗМЗ (Зброю масового знищення — Ред.) на орбіту. І своїм утриманням під час цього голосування, попри наші численні спроби досягти консенсусу, Китай продемонстрував, що він радше захищатиме Росію як свого молодшого партнера, ніж захищатиме глобальний режим нерозповсюдження ядерної зброї. Колеги, президент Путін сам публічно заявив, що Росія не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі. І тому сьогоднішнє вето викликає питання, чому? Чому, якщо ви дотримуєтеся правил, ви не підтримаєте резолюції, яка їх підтверджує? Що ви можете приховувати?», — прокоментувала ситуацію амбасадорка Сполучених Штатів в ООН Лінда Томас-Грінфілд. 

Китай своєю чергою за останні роки значно розширив арсенал ядерної зброї. При чому, робить він це навіть швидше ніж прогнозували експерти, про це йдеться у звіті Пентагону про військову міць Китаю, опублікованому торік у жовтні. 

При цьому зазначали, що Китай, ймовірно, може працювати над новою міжконтинентальною ракетною системою на базі звичайних озброєнь. І ця розробка, вважають експерти, за певних умов розміщення, дозволить Пекіну «погрожувати ударами по цілях у континентальній частині Сполучених Штатів, на Гаваях і Алясці».

Цей щорічний звіт, який Пентагон надає на вимогу Конгресу, є одним зі способів моніторингу динаміки військового потенціалу Китаю. Уряд США розглядає цю країну як ключову загрозу в регіоні та головну довгострокову загрозу безпеці Америки.

Як повідомляло Інше ТВ, Французька Кассандра Макрон закликає Європу не сподіватися на США і зрозуміти, що відбувається, – The Economist



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube