Суд в Гаазі може видати ордери на арешт ізраїльських посадовців, – NYT


11:4129.04.2024

За словами п’яти ізраїльських та іноземних посадовців, ізраїльські чиновники все частіше вважають, що Міжнародний кримінальний суд готується видати ордери на арешт вищих посадових осіб уряду за звинуваченнями, пов’язаними з конфліктом з ХАМАСом.

Ізраїльські та іноземні посадовці також вважають, що суд зважує можливість видачі ордерів на арешт лідерів Хамасу.

Про це пише The New York Times.

Якщо суд продовжиться, ізраїльських чиновників потенційно можуть звинуватити в перешкоджанні доставці гуманітарної допомоги в сектор Газа і в надмірно жорсткій реакції на напади на Ізраїль, здійснені ХАМАС 7 жовтня, за словами двох з п’яти чиновників, які говорили на умовах анонімності, оскільки не мають повноважень публічно обговорювати це питання.

Ізраїльські чиновники, які стурбовані потенційними наслідками такої справи, заявили, що вважають, що прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху є одним з тих, хто може бути названий в ордері на арешт. Неясно, кому можуть бути пред’явлені звинувачення з боку ХАМАСу, і які злочини будуть згадані.

Суд в Гаазі може видати ордери на арешт ізраїльських посадовців, - NYT 1
Суд в Гаазі може видати ордери на арешт ізраїльських посадовців, - NYT 3

Ізраїльські офіційні особи не розкрили характер інформації, яка викликала у них занепокоєння щодо можливих дій Міжнародного кримінального суду, а суд не прокоментував це питання.

Ордери на арешт, видані судом, ймовірно, будуть сприйняті в більшій частині світу як принизливий моральний докір, особливо Ізраїлю, який протягом багатьох місяців стикається з міжнародною реакцією на свою поведінку в Газі, в тому числі з боку президента Байдена, який назвав її “такою, що переходить усі межі”.

Це також може вплинути на політику Ізраїлю, оскільки країна продовжує військову кампанію проти Хамасу. Один з ізраїльських чиновників заявив, що можливість видачі судом ордерів на арешт вплинула на прийняття рішень в Ізраїлі в останні тижні.

Ізраїльські та іноземні чиновники заявили, що не знають, на якій стадії перебуває цей процес. Будь-які ордери вимагатимуть схвалення колегії суддів і не обов’язково призведуть до судового процесу або навіть до негайного арешту мішеней.

Карім Хан, головний прокурор суду, раніше підтвердив, що його команда розслідує інциденти під час війни, але його офіс відмовився давати коментарі для цієї статті, заявивши, що він не “реагує на спекуляції в повідомленнях ЗМІ”.

Офіс пана Нетаньяху також не став коментувати, але в п’ятницю прем’єр-міністр заявив у соціальних мережах, що будь-яке втручання Міжнародного кримінального суду “створить небезпечний прецедент, який загрожує солдатам і чиновникам усіх демократичних країн, що борються з диким тероризмом і безглуздою агресією”.

Пан Нетаньяху не пояснив, що спонукало його до такої заяви, хоча, можливо, він реагував на спекуляції щодо ордерів на арешт, які з’явилися в ізраїльській пресі.

Він також сказав: “Під моїм керівництвом Ізраїль ніколи не погодиться з будь-якою спробою МКС підірвати його невід’ємне право на самооборону. Загроза захопити солдатів і чиновників єдиної демократії на Близькому Сході і єдиної в світі єврейської держави є обурливою. Ми не схилимося перед нею”.

Розташований у Гаазі, МКС є єдиним у світі постійно діючим міжнародним судом, який має повноваження переслідувати осіб, звинувачених у воєнних злочинах, геноциді та злочинах проти людяності. Суд не має власних поліцейських сил. Замість цього він покладається на своїх 124 членів, серед яких більшість європейських країн, але не Ізраїль чи Сполучені Штати, для арешту тих, хто вказаний в ордерах на арешт. Він не може судити обвинувачених заочно.

Але ордери суду можуть створювати перешкоди для подорожей чиновників, які в них вказані.

За даними ізраїльських офіційних осіб, рейд під керівництвом ХАМАС у жовтні минулого року призвів до загибелі близько 1200 осіб в Ізраїлі і викрадення ще близько 250 осіб. Подальша війна в Газі, включаючи масовані ізраїльські бомбардування, призвела до загибелі понад 34 000 людей, за даними гази, завдала значної шкоди житловому фонду та інфраструктурі і поставила територію на межу голоду.

Напад Ізраїлю на Газу призвів до того, що Міжнародний суд ООН, окремий суд в Гаазі, розглядає звинувачення в геноциді проти ізраїльської держави і викликав хвилю протестів у студентських містечках США.

Якщо Міжнародний суд все ж видасть ордери на арешт, вони будуть супроводжуватися глибокою стигматизацією, ставлячи фігурантів в одну категорію з такими іноземними лідерами, як Омар аль-Башир, повалений президент Судану, і Володимир Путін, президент Росії, на якого минулого року був виданий ордер у зв’язку з його війною проти України.

Зосередженість Міжнародного кримінального суду на окремих особах, а не на державах, відрізняє його від Міжнародного суду ООН, який вирішує спори між державами.

Пан Хан заявив, що його команда розслідуватиме інциденти, що сталися після 7 жовтня, і що він буде “неупереджено вивчати докази і відстоювати права жертв, незалежно від того, перебувають вони в Ізраїлі чи Палестині”.

Офіс пана Хана також розслідує звинувачення у воєнних злочинах, скоєних під час війни між Ізраїлем і Хамасом у 2014 році; один з чиновників, який говорив на умовах анонімності, вважає, що нові ордери на арешт будуть продовженням цього розслідування.

ХАМАС та ізраїльські військові не відповіли на запити про коментарі. Офіс Йоава Галланта, міністра оборони Ізраїлю, відмовився від коментарів.

Загалом, ізраїльські офіційні особи заявляють, що вони воюють за законами війни і що вони вживають значних заходів для захисту цивільного населення, звинувачуючи ХАМАС у тому, що вони переховуються в цивільних районах і змушують Ізраїль переслідувати їх там. Хамас заперечує вчинення звірств 7 жовтня, заявляючи – попри відеодокази протилежного – що його бійці намагалися не завдавати шкоди цивільному населенню.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube