«Наша Європа смертна»: ключові тези промови Еммануеля Макрона у Сорбонні


08:3126.04.2024

«Наша Європа смертна» і «вона може померти» або опинитися «відкинутою», попередив президент Франції Еммануель Макрон у четвер, 25 квітня, у публічній промові в Сорбонні в Парижі.

Послухати його зібралися 500 гостей, серед яких були посли 26 інших країн-членів Європейського Союзу, студенти, науковці та весь французький уряд. Цей виступ став початком передвиборчої кампанії команди Еммануеля Макрона напередодні європейських виборів, які відбудуться з 6 по 9 червня, пише RFI.

Про європейські цінності: вибір, який потрібно зробити зараз

«Ми повинні сьогодні чітко усвідомити той факт, що наша Європа смертна, вона може померти», — заявив президент Франції. «Це залежить виключно від нашого вибору, але цей вибір потрібно зробити зараз», тому що «протягом наступного десятиліття […] існує величезний ризик того, що ми будемо ослаблені або навіть повалені», — додав він, і це в той час, коли його партія, схоже, бореться на виборах з ультраправим «Національним об’єднанням».

Еммануель Макрон говорив про Європу «в ситуації оточення» перед обличчям великих регіональних держав і заявив, що цінності європейської «ліберальної демократії» «все частіше критикуються» і «оскаржуються».

Президент Франції також звинуватив націоналістів у бажанні залишитися в європейському «будинку», не «сплачуючи орендну плату» і не поважаючи «правила співволодіння».

Про кордони ЄС: відновлення «контролю»

Еммануель Макрон закликав Євросоюз «відновити контроль над (своїми — Ред.) кордонами » і «взяти за це відповідальність».

«Якщо ми хочемо протистояти цій зміні правил, цій ескалації насильства, цьому ослабленню потенціалу на нашому континенті й за його межами, ми повинні адаптуватися з погляду нашої стратегічної концепції та наших ресурсів, і ми повинні відновити повний, повний контроль над нашими кордонами й взяти на себе відповідальність за нього», — заявив президент Франції.

Він говорив про створення «політичної структури», яка дозволить «країнам-однодумцям» приймати «рішення» щодо «імміграції, боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею і кіберзлочинністю».

Про оборонні питання: «європейська перевага»

Еммануель Макрон хоче закріпити в договорах «європейську преференцію» в питаннях «оборони та космосу».

У найближчі місяці Еммануель Макрон має намір запропонувати «всім нашим партнерам» створити «європейську оборонну ініціативу», яка «заслуговує на довіру» перед обличчям «російських ракет», включаючи, «можливо», європейський протиракетний щит.

«Правила гри змінилися» в результаті появи «необмежених сил», таких як Росія та Іран», — зауважив Глава держави, який також висловив жаль з приводу того, що «ми все ще не прийшли до тями від широкомасштабного переозброєння світу». Зіткнувшись з американським відстороненням, президент Франції в четвер закликав до «потужної Європи», яка «викликає повагу», «гарантує свою безпеку» і відновлює «свою стратегічну автономію».

Еммануель Макрон також закликав до «європейської кібербезпеки й кіберзахисту». Він відстоює «європейські преференції при закупівлі військової техніки» і підтримує ідею європейського кредиту для фінансування цих оборонних зусиль.

Глава французької держави також знову закликає до «європейської позики» для інвестування в озброєння.

Про торгівлю: «перегляд» торговельної політики

У четвер президент Франції Еммануель Макрон закликав до «перегляду» європейської торговельної політики «шляхом захисту наших інтересів», оскільки Китай і США «більше не поважають» правила.

«Це не може працювати, якщо ми єдині у світі, хто поважає правила торгівлі, як вони були написані п’ятнадцять років тому, якщо китайці та американці більше не поважають їх, субсидуючи критичні сектори», — сказав він.

Еммануель Макрон заявив, що хотів би бачити Європейський Союз «світовим лідером» до 2030 року з «цільовими стратегіями фінансування» в п’яти «стратегічних секторах майбутнього»: штучний інтелект, квантові обчислення, космос, біотехнології та «нові енергії» (водень, модульні реактори і ядерний синтез).

Про економіку: «спільний інвестиційний шок»

Еммануель Макрон закликав Європейський центральний банк (ЄЦБ) включити до завдань «принаймні одну мету зростання, а то і декарбонізації», а також закликав до «спільного інвестиційного шоку», що передбачає подвоєння можливостей ЄС щодо фінансових дій.

«Ми не можемо мати монетарну політику, єдиною метою якої є інфляція, особливо в економічному середовищі, де декарбонізація є фактором зростання цін», — сказав Глава французької держави.

«Нам знову потрібен спільний інвестиційний шок, великий план бюджетних інвестицій» в оборону, штучний інтелект і декарбонізацію», — заявив він, закликавши подвоїти «фінансову спроможність ЄС до дій».

Про Союз ринків капіталу: «дайте йому дванадцять місяців»

Еммануель Макрон заявив, що «ми повинні дати собі дванадцять місяців» на реалізацію проєкт Союзу ринків капіталу, «не більше, як було обіцяно протягом багатьох років».

«Ми повинні створити цей важливий союз, щоб бути в змозі забезпечити обіг капіталів», — додав президент в день публікації доповіді, підготовленої на замовлення Міністерства економіки Франції, в якій пропонуються чотири основні рекомендації для «перезапуску» цього проєкту.

 «Нам потрібні субсидії. […] Чи йдеться про спільні запозичення? Чи це використання механізмів, які існують сьогодні […] По суті, нам потрібно досягти успіху в подвоєнні фінансової спроможності Європи до дій, або принаймні подвоїти її в бюджетному плані», — сказав він.

Щоб досягти цього, Європейський Союз повинен мати «власні додаткові ресурси», але «ніколи не обтяжуючи громадян Європи», сказав він, маючи на увазі такі ідеї, як податок на викиди вуглецю на кордонах або оподаткування фінансових транзакцій.

Для досягнення цих цілей глава держави також закликав до «більшої мобілізації приватних інвестицій і наших можливостей приватного фінансування».

Соцмережі: за «цифрове повноліття» у 15 років

Еммануель Макрон закликав підвищити вік цифрового повноліття в Європейському Союзі до 15 років, а також запровадити «батьківський контроль» за доступом до соціальних мереж для осіб молодших за цей вік.

«Я хочу захистити Європу з цифровим повноліттям в 15 років. До 15 років має бути батьківський контроль над доступом до цього цифрового простору. Тому що якщо ми не контролюємо контент, цей доступ відкритий для всіляких ризиків і спотворень свідомості, які виправдовують всіляку ненависть”, — заявив президент Франції.

Як повідомляло Інше ТВ, Кожен другий молодий француз готовий воювати в Україні – якщо це потрібно Франції



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube