Китай сховав від чужих очей російське судно, яке возило зброю з Північної Кореї, – Reuters


12:2725.04.2024

Китай надає причал для російського вантажного судна, що перебуває під санкціями США і причетне до постачання північнокорейської зброї до Росії, згідно з супутниковими знімками, отриманими агентством Reuters, на тлі зростаючого занепокоєння США щодо підтримки Пекіном війни Москви в Україні.

Британський аналітичний центр Royal United Services Institute (RUSI) заявив, що російське судно “Ангара”, яке з серпня 2023 року перевезло до російських портів тисячі контейнерів, які, як вважають, містять північнокорейські боєприпаси, з лютого стоїть на якорі на китайській верфі у східній провінції Чжецзян.

Присутність корабля в китайському порту підкреслює виклики, з якими стикаються Сполучені Штати і їхні союзники, намагаючись припинити військову і економічну підтримку Росії.

У той час як Україна зазнає нового нападу з боку Росії і відчуває нестачу боєприпасів, американські офіційні особи висловлюють все більш різкі застереження щодо того, що вони називають допомогою Китаю у відновленні російської армії після перших невдач у війні в Україні.

Очікується, що ця підтримка буде головним питанням порядку денного цього тижня, коли держсекретар Ентоні Блінкен відвідає Пекін.
Другий за рангом дипломат Державного департаменту Курт Кемпбелл заявив цього місяця, що Вашингтон не буде “сидіти склавши руки”, якщо Пекін збільшить свою підтримку Москви.

Речник Державного департаменту США заявив, що йому відомо про “достовірні повідомлення з відкритих джерел” про те, що “Ангара” зараз пришвартована в китайському порту, і що він підняв це питання перед китайською владою.

“Ми закликаємо всі держави-члени виконати свої зобов’язання згідно з резолюцією РБ ООН 2397”, – сказав чиновник, посилаючись на резолюцію ООН, яка обмежує торгівлю з Північною Кореєю і вимагає від держав-членів ООН скасувати реєстрацію будь-яких суден, що беруть участь у незаконній діяльності.

“Коли держсекретар Блінкен зустрінеться зі своїми колегами з КНР цього тижня, він обговорить низку питань, що викликають занепокоєння, включаючи війну Росії проти України та зв’язки між Росією та КНДР”, – сказав речник, називаючи Китай та Північну Корею за ініціалами їхніх офіційних назв.

Супутникові знімки RUSI, отримані протягом останніх місяців від компаній, в тому числі від компанії Planet Labs PBC, що базується в Сан-Франциско, показали, що “Ангара” пришвартована до судноремонтного заводу Zhoushan Xinya Shipyard в Чжецзяні, який на своєму сайті зазначає, що є найбільшою приватною судноремонтною компанією Китаю.

Корабель був ідентифікований за унікальним транспондером автоматичної ідентифікаційної системи (АІС), який був ненадовго ввімкнений, ймовірно, з міркувань безпеки, під час проходження жвавої ділянки Корейської протоки на шляху до Китаю.
RUSI повідомило, що перед прибуттям до Китаю 9 лютого, ймовірно, для ремонту або технічного обслуговування, “Ангара” в січні стояла в північнокорейських і російських портах з вимкненим транспондером. Він знову перестав передавати сигнали невдовзі після прибуття до Китаю.

ЩОНАЙМЕНШЕ 11 РЕЙСІВ ДО РОСІЇ

Судно, що потрапило під санкції США в травні 2022 року, здійснило щонайменше 11 поставок між північнокорейським портом Раджин і російськими портами з серпня 2023 року, згідно з даними RUSI, яке відстежувало його пересування в рамках проекту з використання відкритих даних для моніторингу мереж ухилення від санкцій Північної Кореї.

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що йому не відомі деталі, пов’язані з Ангарою, але що Китай “завжди виступає проти односторонніх санкцій і юрисдикції на довгі руки, які не мають підстав у міжнародному праві або мандата від Ради Безпеки”.

Міністерство закордонних справ Китаю також заявило, що не має інформації з цього приводу.

США і десятки інших країн заявили на початку цього року, що передача північнокорейської зброї Росії “грубо” порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН.
Джозеф Бірн, науковий співробітник RUSI, сказав, що уряд Китаю повинен знати, що судно, яке перебуває під санкціями США, було пришвартоване на його верфі.

“Якщо він дозволить (Ангарі) вийти з порту без перевірки і нещодавно відремонтованою, то це свідчить про те, що Китай, швидше за все, не вживатиме жодних заходів щодо цих російських суден”, – сказав Бірн.
Вашингтон неодноразово звертався до Китаю з проханням не сприяти військовим зусиллям Москви після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, яке відбулося всього через кілька тижнів після того, як Росія і Китай оголосили про “партнерство без обмежень”.

Минулого тижня Блінкен розкритикував китайську підтримку російської оборонної промисловості, заявивши, що Пекін наразі є головним контрибутором війни Москви в Україні через надання критично важливих компонентів для озброєнь.

Міністерство закордонних справ Росії і суднобудівний завод “Чжоушань Сінья” не відповіли на прохання прокоментувати ситуацію з “Ангарою”.

На сайті компанії зазначено, що її клієнти походять з різних країн Азії, Європи і США, і що вона має “стратегічну співпрацю” зі світовими судноплавними компаніями, в тому числі Maersk і тайванською Evergreen Marine Corp, а також партнерські відносини з європейськими технологічними компаніями.

І Росія, і Північна Корея неодноразово відкидали критику щодо ймовірних поставок зброї. Москва заявляє, що буде розвивати зв’язки з тими країнами, з якими захоче, і що її співпраця з Пхеньяном не суперечить міжнародним угодам.
На заході у Вашингтоні в понеділок Кемпбелл заявив, що зростаюче партнерство Китаю і Північної Кореї з Росією “суперечить” інтересам безпеки США в Європі та Індо-Тихоокеанському регіоні.

Нагадаємо також: Глава NASA заявив про приховування Китаєм військової діяльності у космосі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube