Site icon inshe.tv

Китай знайшов для себе великі можливості в економічній ізоляції РФ (ВІДЕО)

Китай знайшов для себе великі можливості в економічній ізоляції РФ (ВІДЕО) 1

Росія отримує з Китаю товари подвійного призначення, зокрема мікроелектроніку, і використовує їх при виробництві зброї. Частина таких товарів надходить до РФ через треті країни. Але зараз китайські компанії не настільки активно йдуть на співпрацю з Росією, оскільки є випадки введення вторинних санкцій проти таких постачальників.

Про це сьогодні, 14 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

"ЗАПРЕЩЕНКА" из КНР идет в РФ. Связь китайских КОМПАНИЙ с российским ВПК

Він звернув увагу, що офіційна позиція Китаю не підтримує військову галузь РФ, але комерційні структури дотримуються іншої думки.

“Бізнес Китаю може і без санкції центральної влади постачати відповідні товари через треті країни — Таджикистан, Казахстан, Вірменію тощо. Існує стабільна мережа поставок до Російської Федерації. З цим активно борються і Європа, і Сполучені Штати через санкційні пакети — як персональні, так і секторальні. Ефект від цього є, але він, чесно кажучи, досить незначний”, — сказав Буряченко.

Політолог звернув увагу, що шість китайських компаній потрапили до санкційних списків за торгівлю з Росією.

“І це дійсно підкосило певні економічні ініціативи Китаю. Він дав зрозуміти представникам США, які чотири дні були в Пекіні, що готовий до аудиту і до співпраці зі Сполученим Штатам. Санкції для них зараз дуже небажані. Китаю, звісно, надзвичайно вигідно продавати Російській Федерації “заборонку”, так звану, до якої входить багато чого. Це переважно технологічні товари з високою доданою вартістю. Це і чіпи, і багатоцільові верстати, які можуть використовуватися для машинобудування, а можуть використовуватися для виробництва танків чи ракет. Другий аспект — це те, що зараз Китай імпортує у Російської Федерації приблизно 50% того, що вона продає в принципі зовні”, — пояснив він.

Буряченко зауважив, що сира російська нафта допомагає розігнатися економіці Китаю і відновитися після рецесії коронавірусу.

“Саме за допомогою перебудованих відносин із Російською Федерацією, яка перебуває в повній міжнародній економічній ізоляції, Китай знайшов для себе великі можливості. Величезна кількість сировинних ресурсів йде безпосередньо від Російської Федерації в Китай”, — повідомив політолог.

Нагадаємо, Китай нарощує продажі в Росію верстатів та інших технологій, пише Associated Press, посилаючись на дані розвідки США. Так, у 2023 році близько 90% мікроелектроніки надійшли у РФ із Китаю. Їх Росія використовує для виробництва ракет, танків і літаків.

Нагадаємо також, що канцлер Німеччини розпочав триденний візит в Китай

Exit mobile version