“Ми показуємо Путіну, що він не повинен сподіватися просто пересидіти”, – Шольц про війну та мир в Україні


11:4128.03.2024

Володимир Путін може негайно припинити свою агресивну війну, вважає Олаф Шольц.

Про це він сказав в інтерв’ю Märkische Allgemeine Zeitung.

Федеральний канцлер Олаф Шольц був гостем у Бранденбурзі-на-Гавелі в понеділок і відповів на запитання 150 запрошених гостей під час діалогу з громадянами. Інтерв’ю було записане перед тим.

Пане канцлер, коли Ви востаннє розмовляли з Володимиром Путіним?

-Олаф Шольц: Наша остання телефонна розмова відбулася в грудні 2022 року – до цього ми розмовляли частіше. За кілька днів до війни ми дуже довго розмовляли особисто в Москві. Пам’ятаєте вічно довгий стіл, за яким мені доводилося сидіти з ним, бо він був стурбований коронавірусом? Ми обговорювали це більше чотирьох годин.

Чи знала німецька спецслужба про плани атак у Москві, про які американці попереджали Росію?

Ні, але американські служби, ймовірно, мали інформацію. І це політика уряду США – попереджати інші країни, коли вони отримують таку інформацію. Вони навіть попереджали публічно. Тому тим більше шкода, що цей жахливий теракт все одно відбувся.

Чи вірите ви, що війну в Україні можна закінчити або заморозити шляхом переговорів? Хто міг би вести ці переговори? Чи вважаєте ви можливим, що Китайська Народна Республіка могла б виступити в ролі посередника?

Ініціативи щодо посередництва були завжди. Наприклад, одразу після початку війни Росія та Україна вели переговори безпосередньо між собою. Тоді переговори провалилися, тому що Росія використала їх лише як привід для того, щоб одночасно перекинути свої війська на схід для великого наступу. Тоді ж стали відомі масові вбивства в Бучі та Ірпені – неймовірні злочини проти прав людини, скоєні російськими збройними силами проти цивільного населення. Це позбавило переговори будь-якого підґрунтя. Через деякий час відбулося обговорення зернової угоди, яке пройшло успішно. На жаль, Путін в якийсь момент знову її скасував. Були переговори про безпеку на Запорізькій атомній електростанції та обмін полоненими. Низка країн, включаючи Україну, зараз обговорюють на рівні радників з питань безпеки, яку форму може прийняти щось, що призведе до мирного процесу. Але дозвольте мені чітко заявити: мир можливий у будь-який час. Путін просто повинен припинити свою варварську кампанію і вивести свої війська.

Ви завоювали багато симпатій, особливо у Східній Німеччині, тобто тут, своїм чітким “ні” постачанню ракет “Таурус”. Це викликало аплодисменти населення. Але також і з боку пані Вагенкнехт і її BSW, наприклад. Чи вважаєте ви можливим, що після вересня у нас будуть спільні місцеві уряди за участю вашої та її партіями?

Ні, це поза межами моєї уяви. До речі, як глава уряду я маю виконувати свою відповідальність у питаннях війни і миру, а також коли йдеться про безпеку в Європі – і це також стосується питання “Таурус”. Поряд з сильною підтримкою України, для мене залишається важливим одне: ми зробимо все можливе, щоб запобігти ескалації війни – іншими словами, війни між Росією і НАТО. Ми також не будемо посилати своїх солдатів в Україну. І з кожною поставкою зброї ми будемо ретельно зважувати, що вона означає в цьому контексті. Саме тому я прийняв таке рішення. Водночас Німеччина підтримує Україну зброєю та боєприпасами більше, ніж будь-яка інша країна Європи. Тільки на це ми витрачаємо понад 28 мільярдів євро. Більше, ніж багато інших країн разом узятих. І ми будемо продовжувати це робити стільки, скільки буде потрібно. Роблячи це, ми показуємо Путіну, що він не повинен сподіватися просто пересидіти, поки всі інші не послаблять свою підтримку”, – сказав Шольц.

Нагадаємо, Голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу йде у відставку через ставлення у фракції та парламенті до України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube