Чому США попередили РФ про теракт, і чому Путін відкинув попередження


14:4824.03.2024

Є певна жорстока іронія в тому, що Росія, яка була винуватцем стількох терористичних атак за останні роки від Сирії до України, сама стала жертвою терористів у п’ятницю ввечері. Добре озброєні люди напали на концертний зал “Крокус Сіті Холл” у Москві, вбивши щонайменше 133 людини і поранивши понад 100.

 Про це пише The Washington Post.

Ісламська держава швидко взяла на себе відповідальність, і незабаром з’ясувалося, що американська розвідка попередила Кремль про те, що Ісламська держава-Хорасан (ІДІЛ-Х), філія ІДІЛ, що базується в Афганістані, планує атаку в Москві. Посольство США в Москві навіть закликало американців у столиці уникати концертних залів.

Проте російський диктатор Владімір Путін, зосереджений на уявних загрозах з боку нібито українських нацистів, а не на реальних загрозах з боку ісламістських терористів, безтурботно відкинув пророчі послання США. Даючи уявлення про свою збочену психіку, Путін на початку цього тижня назвав американське повідомлення “провокаційною” заявою, яка нагадує “відвертий шантаж і намір залякати і дестабілізувати наше суспільство”.

Те, що Путін проігнорував спробу США допомогти – лише для того, щоб його власні сили безпеки не змогли запобігти московській атаці – говорить вам все, що вам потрібно знати про природу його режиму. Путін не зацікавлений служити російському народу або захищати його від реальних загроз, і його режим більш вправний у репресіях проти мирних дисидентів, ніж проти войовничих терористів.

Мета Путіна – досягти імперської слави для себе як царя останніх днів, незалежно від того, якою ціною це буде коштувати багатостраждальному російському народу. Тепер, замість того, щоб переслідувати своїх справжніх ворогів, він цілком може спробувати знайти спосіб звинуватити в нападі Москви Україну і Сполучені Штати і використати його для виправдання подальших нападів на невинних українців.

Нездатність Кремля зупинити атаку ІДІЛ-К сталася лише через кілька місяців після того, як розвідувальне співтовариство США зробило аналогічне попередження про атаку ІДІЛ-К Ірану – тільки мулли також не прислухалися до слів “Великого Сатани”. Ісламська держава змогла здійснити два вибухи в Ірані 3 січня, вбивши понад 95 осіб у місті Керман, які зібралися, щоб вшанувати пам’ять загиблого в результаті американського авіаудару командувача силами “Кудс” Касема Сулеймані, який сам був одним з головних організаторів тероризму на Близькому Сході.

Іранський режим, як і російський, безсумнівно, перебрав з власною пропагандою про Америку як свого ворога – і таким чином відмовився довіряти тому, що цей нібито ворог говорив їм. Для того, щоб виявити цю проекцію, не потрібно бути психологом: Ні Владімір Путін, ні аятола Алі Хаменеї не могли собі уявити, що інформуватимуть Вашингтон про терористичну змову в Сполучених Штатах, щоб врятувати життя звичайних американців, тому ці тирани не можуть уявити, що Вашингтон намагається врятувати життя росіян чи іранців. Вони, мабуть, уявляли, що попередження США були якоюсь пасткою, бо не могли собі уявити, що американці (яких вони регулярно звинувачують у заплутаних змовах проти їхніх режимів) можуть бути настільки безглуздими, щоб допомагати своїм ворогам.

Після того, як стало відомо про попереднє попередження США Ірану, деякі американці також критикували адміністрацію Байдена за те, що вона повідомила про це Тегеран. Зрештою, іранські маріонетки роками нападають на американські сили на Близькому Сході. Чому б не дати їм відчути смак їхніх власних ліків? Але розвідувальне співтовариство США діє не так, і ми повинні радіти цьому, тому що Вашингтон проводить різницю між комбатантами і некомбатантами; вороги США ігнорують такі відмінності.

Розвідувальне співтовариство США має “обов’язок попереджати” жертв про майбутні терористичні атаки, і хоча такі попередження зазвичай надсилаються громадянам США і союзникам США, цілком логічно, що адміністрація Байдена також попередила Москву і Тегеран. Згідно з міжнародним правом, терористи повинні розглядатися як “вороги людства”, і всі держави повинні бути зобов’язані полювати на них. Те, що Росія та Іран є співучасниками власного тероризму, не означає, що Америка має бути співучасником тероризму проти російського чи іранського цивільного населення.

-Мушу визнати, що коли я вперше почув про теракт у Москві, моє перше занепокоєння було пов’язане з тим, що до нього могли бути причетні українці. Я дуже радий, що це не так, тому що ніщо не делегітимізує українську справу швидше, ніж співучасть у тероризмі. Це вже сталося з чеченськими бойовиками, які втратили міжнародну підтримку після того, як на початку 2000-х років влаштували масові вбивства в Росії. (Російські спецслужби також були звинувачені в тому, що вони самі здійснили вибухи російських житлових будинків у 1999 році і звинуватили в цьому чеченців), – пише автор статті.

Але тоді завжди було малоймовірно, що до цього будуть причетні українці, оскільки Україна, як і Америка, є правовою демократією, яка робить все можливе, щоб мінімізувати жертви серед цивільного населення від своїх воєнних дій. Українці націлені на російську інфраструктуру (наприклад, нафтопереробні заводи), яка використовується для підтримки вторгнення в Україну, але вони не беруть участі в терористичних бомбардуваннях російських міст. Навпаки, це саме те, що Росія робить з українськими містами – так само, як раніше Росія тероризувала цивільне населення в Чечні та Сирії.

Ці попередні воєнні злочини зараз наздоганяють Росію, оскільки вони допомогли переконати Ісламську державу в тому, що Росія є її ворогом так само, як і Америка. Як повідомляє Foreign Policy, у 2022 році англомовний журнал ІДІЛ-К проголосив: “Америка була лютим ворогом ісламу протягом усього минулого століття, і Росія нічим не відрізняється від неї”.

Те, що Ісламська держава досі здатна здійснювати такі напади – незважаючи на кампанію проти ІДІЛ, розпочату десять років тому міжнародною коаліцією, включно зі Сполученими Штатами, – є похмурим нагадуванням про те, як важко викорінити будь-яку терористичну організацію. Сполученим Штатам та їхнім партнерам, зокрема Силам безпеки Іраку та Сирійським демократичним силам, вдалося знищити “халіфат” ІДІЛ в Сирії та Іраку, але шкідлива ідеологія Ісламської держави продовжує надихати фанатиків ІДІЛ-К.

Це попередження, до якого Ізраїль повинен прислухатися у своїй нинішній кампанії проти ХАМАСу: Армія оборони Ізраїлю може послабити контроль ХАМАСу над сектором Гази, але вона не може викорінити ідеологію ХАМАСу. Дійсно, завдаючи стільки страждань палестинцям, ізраїльська кампанія може лише надихнути нове покоління бойовиків.

Зараз питання полягає в тому, чи вдасться зібрати ефективну міжнародну коаліцію для протидії зростаючій загрозі з боку ІДІЛ-К. До неї мали б увійти досить дивні партнери: Сполучені Штати, Росія, Іран і Талібан. Сполучені Штати фактично обмежено співпрацюють з талібами проти ІДІЛ-К; деякі американські сили спеціальних операцій в Афганістані жартома називали себе “повітряними силами Талібану”, оскільки вони використовували американську авіацію для підтримки наземних атак талібів на опорні пункти ІДІЛ-К.

Однак, виходячи з недавньої історії, видається сумнівним, що між Сполученими Штатами та Росією чи Іраном буде багато співпраці, якою б корисною вона не була для цих країн. Обидва режими настільки зосереджені на перетворенні Америки на ворога, щоб виправдати власне репресивне правління, що вони не можуть дозволити собі співпрацювати з Вашингтоном. Вони воліють боротися з уявними ворогами, а не з реальними терористами.

Сполученим Штатам, зі свого боку, слід бути обережними з розкриттям “джерел і методів” розвідки таким ворожим урядам. Оскільки “невірні” режими настільки розділені, ІДІЛ-К може знайти простір для розширення своїх міжнародних операцій – в тому числі і для того, щоб націлитися на Сполучені Штати або їхніх союзників на Близькому Сході чи в Європі, що лякає.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube