Напад РФ на демократію глобальніший, ніж напад на Україну. “Веймарський трикутник” зробив заяву


11:3313.02.2024

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі мають намір продовжити координувати зусилля у форматі “Веймарського трикутника” і провести найближчим часом розширену зустріч міністрів закордонних справ “Веймар + Україна”.

Про це і подальші плани йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі “Веймарського трикутника”. Для тих, хто цікавиться політикою і хоче розуміти, які процеси зараз відбуваються у світі, і де там ми, ІншеТВ переклало цю заяву. З неї випливає, що хоча б в частині Європи, якщо і не визначилися з механізмами, які здатні зупинити кислотний вплив РФ, то принаймні розуміють, з чим мають справу.

Отже:

З нагоди зустрічі “Веймарського трикутника” в Ла Сель-Сен-Клу 12 лютого 2024 року ми, міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі, підтверджуємо нашу рішучість надати нової енергії нашій тристоронній співпраці. Напередодні другої річниці російського вторгнення наша зустріч відбувається в час, коли міжнародні відносини характеризуються неоднозначністю, непередбачуваністю, невизначеністю і нестабільністю.

Надзвичайні часи вимагають надзвичайних заходів. На цьому тлі наша мета – зробити Європейський Союз більш згуртованим, сильним і здатним реагувати на сучасні виклики безпеці, на шляху до союзу безпеки і оборони, що відповідає очікуванням наших громадян. Ми також віддані сильному і об’єднаному НАТО.

Ми пам’ятаємо нашу декларацію з 10 пунктів від 1991 року, в якій мета “Веймарського трикутника” полягає, серед іншого, у “визначенні спільних фундаментальних інтересів щодо майбутнього Європи”. Наші основоположні цінності та інтереси залишатимуться в основі нашої спільної діяльності у все більш складному світі.

Ми посилимо нашу координацію в рамках Веймарського трикутника, щоб поставити його на службу ЄС і зробити його більш ефективним, ніж будь-коли, інструментом у просуванні цього амбітного порядку денного для Європи. Ми віддані подальшому поглибленню співпраці між нашими міністерствами закордонних справ на всіх рівнях. Наша наступна зустріч міністрів закордонних справ відбудеться у Веймарі на початку літа.

Ми також висловлюємо намір провести найближчим часом розширену зустріч міністрів закордонних справ “Веймар + Україна”.

Росія націлює на нас гібридні дії через дезінформацію, кібератаки та політичне втручання з метою посіяти розкол у наших демократичних суспільствах. Вона залишається найбільш значною і прямою загрозою нашій безпеці, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.

2024 рік – це рік великих виборів, в тому числі в Європі. Ми не потерпимо жодних спроб втручання в наші демократичні процеси. На кону згуртованість наших суспільств. Разом ми будемо підтримувати високий рівень пильності і захищати наших громадян від таких маніпуляцій. Ми домовилися про створення Веймарської схеми оповіщення та реагування між Францією, Німеччиною та Польщею щодо іноземних інформаційних маніпуляцій та втручань, і ми будемо працювати над подальшою мобілізацією ЄС у цій сфері з метою забезпечення більш ефективних заходів, що вживаються з онлайн-платформ.

Разом ми зосередимо наші зусилля на порядку денному миру і безпеки, суверенітету і солідарності між нашими народами.

  1. Мир і безпека

Зіткнувшись з безпрецедентним погіршенням безпекового середовища в Європі через повномасштабну війну Росії проти України, ми підтверджуємо нашу непохитну рішучість підтримувати Україну в захисті її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності та у відбитті російської агресії. У цій війні на карту поставлені інтереси європейської безпеки. Ми зробимо все можливе, щоб російська незаконна агресія зазнала поразки, і будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Досягнута 1 лютого домовленість про створення Українського фонду є чітким сигналом про підтримку України в довгостроковій перспективі. Зараз критично важливо надати Україні своєчасну, передбачувану і стійку військову підтримку, як це було підтверджено Європейською Радою, зокрема, через Європейський фонд миру, Місію ЄС з військової допомоги та коаліції сил і засобів, а також через пряму двосторонню допомогу держав-членів відповідно до потреб України.

Росія не може розраховувати на втому Європи, але повинна очікувати повної відповідальності за всі незаконні дії та злочини, скоєні в Україні. Усі російські винуватці мають бути притягнуті до відповідальності.

Ми також закликаємо до ухвалення 13-го пакету санкцій проти Росії. Ми зобов’язуємося боротися з ухиленням від санкцій, посилювати дотримання прийнятих обмежувальних заходів та впроваджувати подальші секторальні та індивідуальні санкції, спрямовані, зокрема, на обмеження здатності Росії вести війну. У цьому контексті ми повинні формувати наші цільові санкції проти Білорусі також з метою не допустити її перетворення на хаб для обходу санкцій ЄС проти Росії, зберігаючи при цьому чітку диференціацію для агресора.

Розбудова ефективної СПБО та оборонних ініціатив ЄС зробить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку. Ми будемо спільно наполягати на подальшому розвитку військового потенціалу та європейської співпраці у сфері озброєнь, а також на збільшенні оборонних витрат ЄС, що забезпечить посилення європейського внеску в євроатлантичну безпеку.

Ми будемо проводити консультації напередодні саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в липні, сприяючи подальшому зміцненню стримування та оборони Альянсу, а також демонструючи незмінну підтримку України на шляху її євроатлантичної інтеграції.

Ніхто не повинен сумніватися в нашій силі і рішучості захищати кожен дюйм території Альянсу відповідно до статті 5 Північноатлантичного договору. Ми також продовжуватимемо працювати в дусі взаємодопомоги і солідарності відповідно до статті 42.7 Договору про Європейський союз. Ми продовжуватимемо робити значний внесок у стримування та оборону НАТО, в тому числі через присутність наших збройних сил у Балтійському та Чорноморському регіонах. Як європейці і члени Альянсу, ми зміцнюватимемо нашу співпрацю з метою протидії всьому спектру загроз, які Російська Федерація становить для наших країн. Ми забезпечимо виконання нашими країнами зобов’язань в рамках Зобов’язань щодо інвестицій в оборону, щоб гарантувати, що Альянс має всі можливості, необхідні для колективної оборони та інших завдань. Разом ми будемо наполягати на посиленні співпраці між ЄС і НАТО та військової мобільності.

Ми продовжимо працювати разом, щоб допомогти Україні просуватися вперед на шляху до членства в ЄС. Ми повністю підтримуємо право України обирати власні механізми безпеки. Разом ми продовжуватимемо підтримувати прогрес України у досягненні оперативної сумісності та додаткових реформ у секторі безпеки. Майбутнє України – в НАТО.

Щодо ситуації на Близькому Сході, ми погоджуємося з необхідністю термінового вирішення катастрофічної гуманітарної ситуації в Газі, уникнення регіональної ескалації та пожвавлення політичного процесу, спрямованого на реалізацію рішення про дві держави. Ми наполягаємо на негайному звільненні всіх заручників, які утримуються ХАМАС. Наша боротьба з тероризмом не припиниться. Ми продовжимо санкції проти терористів з ХАМАС. Ми сповнені рішучості максимізувати європейські зусилля, спрямовані на об’єднану міжнародну пропозицію миру і стабільності для регіону. Насильство з боку поселенців проти палестинців на Західному березі річки Йордан є неприйнятним і має бути покаране. Ми також вітаємо операцію ЄС EUNAVFOR ASPIDES, яка незабаром розпочнеться в Червоному морі, як частину цих зусиль і внесок у морську безпеку в регіоні.

Ми закликаємо до справедливого і сталого миру на Південному Кавказі і підтримуємо посередницькі зусилля Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки з метою сприяння діалогу між Вірменією та Азербайджаном. Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держав Південного Кавказу.

Політично стабільний і безпечний Сахель відповідає нашим довгостроковим інтересам. Ми підтверджуємо нашу рішучу підтримку зусиль Африканського Союзу та ЕКОВАС, спрямованих на протидію неконституційній зміні режиму. (Сахельським регіоном вважають територію, яка включає Мавританію, Малі, Буркіна-Фасо, Алжир, Нігер, Нігерію, Камерун, ЦАР, Чад, Судан, Південний Судан та Еритрею, – ІншеТВ). Ми глибоко стурбовані занепадом верховенства права і зростанням порушень прав людини в Сахельському регіоні, що підриває регіональні та міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення миру і стабільності. Ми підтримуємо населення Сахелю (приблизно 100 млн. людей, – ІншеТВ), в тому числі шляхом надання гуманітарної допомоги, підтримки громадянського суспільства та проектів, спрямованих на посилення стійкості до насильницького екстремізму. Ми готові і надалі зміцнювати співпрацю ЄС та двосторонню співпрацю з прибережними державами Західної Африки з метою запобігання розповсюдженню тероризму та організованої злочинності. Інтегровані підходи, що поєднують безпекові та цивільні заходи, є ключовими в цьому відношенні.

  1. Європейський суверенітет

Ми повинні посилити спроможність ЄС діяти через реалізацію та розширення порядку денного, який ми зобов’язалися у Версальській декларації у березні 2022 року, після російської агресії, у сферах обороноздатності, енергетики, охорони здоров’я, критично важливої сировини, напівпровідників, продовольчої безпеки та цифрових технологій.

Посилення нашої європейської стійкості, обороноздатності та нарощування виробничих потужностей європейської оборонної промисловості є надзвичайно важливим. Ми закликаємо майбутню Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS) запропонувати заходи з підвищення загальної обороноздатності ЄС і будемо використовувати всі відповідні європейські інструменти, в тому числі нові, для подальшого зміцнення оборонної технологічної і промислової бази, сприяння інноваціям і нарощування виробничих потужностей в ЄС і Європейському економічному просторі.

Ми також віддані виконанню Плану дій НАТО з оборонного виробництва. Ми допомагатимемо сукупному попиту відповідати нашим спільним вимогам до сил і засобів, заохочуватимемо багатонаціональну співпрацю і більш гнучкі закупівлі, в тому числі з малими і середніми підприємствами, а також підвищуватимемо прозорість у промисловості.

Нам також потрібно зробити європейську промисловість більш стійкою, інноваційною та конкурентоспроможною в усьому ЄС в рамках ширшого та посиленого інноваційного порядку денного ЄС. Вкрай важливо, щоб наступний інституційний цикл дозволив ЄС зберегти або розвинути лідерську роль у ключових технологічних секторах, які визначатимуть наше майбутнє. Це має стати центральним елементом Стратегічного порядку денного, який має бути визначений до червня.

Стійкість ЄС та його здатність діяти також повинні визначати наш підхід до розширення та внутрішніх реформ ЄС відповідно до Гранадської декларації. Ми, зокрема, працюватимемо над посиленням узгодженості та ефективності зовнішніх дій ЄС. Ми будемо тісно координувати питання розширення та реформ і вивчати формати на технічному рівні в рамках Веймарського трикутника, в тому числі з огляду на майбутнє головування Польщі в Раді ЄС.

Ми очікуємо на оновлення звіту Європейської Комісії щодо реформ в Україні, який має бути представлений якнайшвидше перед початком переговорів про вступ до ЄС. Ми будемо співпрацювати, щоб допомогти Україні в отриманні знань про основні сфери законодавства ЄС, а також сформулюємо конкретні проекти для України в процесі вступу до ЄС. Ми також прагнемо працювати разом, щоб інвестувати в майбутнє України, в тому числі через можливі спільні проекти з відбудови України. Ми будемо повністю мобілізовані для забезпечення успіху 3-ї Конференції з питань відновлення України, яка відбудеться 12/13 червня в Берліні.

З метою підтримки процесу вступу Молдови та України до ЄС ми будемо посилювати тристоронні ініціативи, що сприятимуть співпраці між демократичними, неурядовими зацікавленими сторонами з Франції, Німеччини та Польщі з Молдовою та Україною. Ми продовжуватимемо підтримувати шлях до ЄС шести західнобалканських країн, у тому числі в рамках Берлінського процесу.

3.Солідарність між нашими народами

Ми висловлюємо готовність розвивати тіснішу співпрацю у Веймарському трикутнику, приділяючи особливу увагу поглибленню солідарності та взаєморозуміння між нашими громадянами, особливо в транскордонному контексті, і з акцентом на молодь. Чим більше наші громадяни розумітимуть один одного, тим сильнішою буде європейська згуртованість.

Ми будемо проводити регулярні дипломатичні консультації у Веймарському форматі, сприяти спільному дипломатичному навчанню та провести серію обмінів з питань планування політики за участю незалежних експертів.

Ми створимо дорожню карту, яка включатиме, зокрема, такі ініціативи:

“Веймар громадян”: сприяння участі у виборах до Європейського парламенту, а також тристороння співпраця між нашими співгромадянами, особливо в прикордонних регіонах, шляхом проведення “загальних зборів” у веймарському форматі;
“Веймар молоді”: підтримка сильного “веймарського” рефлексу у франко-німецьких та польсько-німецьких молодіжних офісах та посилення тристоронніх проектів, починаючи з проекту, який об’єднає молодь для обговорення майбутнього веймарської співпраці;
“Веймар досконалості”: надання вирішального імпульсу академічній співпраці шляхом фінансування спільних літніх програм досконалості між альянсами європейських університетів за участю наших трьох країн;
“Веймар культури”: підтримка митців з України, а також Білорусі та Росії у вигнанні через спеціальні програми.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube